+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk
 • Har du altid travlt med et eller andet, også når du har fri?
 • Har du generelt svært ved at sidde stille?
 • Har du altid gang i et eller andet projekt?
 • Er der altid noget, du lige er nødt til at gøre, før du kan slappe af?
 • Kommer du alt for hurtigt til at kede dig, hvis der ikke sker noget?
 • Skal du først lige rydde op, før du kan sætte dig ned med en bog?
 • Har du en følelse af, at du måske går glip af noget spændende, hvis du bare sidder derhjemme?

På en skala fra 1 til 10, hvor god synes du så selv, at du er til at holde fri? Altså slappe af, komme ned i tempo, have tid til at nyde nuet, trække vejret dybt, reflektere over livets store spørgsmål i stedet for at bekymre dig over hverdagens små problemer osv.?

Jeg skal gerne være den første til at indrømme, at jeg er relativt dårlig til at holde fri. Det ligger simpelthen ikke til min personlighed.

Her er nogle bud på de indre forhindringer, der kan gøre, at du har svært ved at holde fri – og hvad du kan stille op med dem:

 

1. Højt energiniveau

Hvis du har et meget højt energiniveau, er det næsten fysisk umuligt at sidde stille. Din krop byder dig simpelthen at være i bevægelse.

Det er ok. Løb, cykel eller gå en tur. Hug brænde, gør rent, lug ukrudt. Få brændt noget af din overskydende energi af, så er det lettere at slappe af bagefter.

 

2. Højt mentalt energiniveau

Her kværner tankerne konstant. Høj IQ gør det ikke ligefrem bedre. Så stiller knolden konstant krav om at blive udfordret.

Giv din hjerne noget at arbejde med. Kryds & tværs, sodoku, spil, quiz, bøger, artikler, interessante podcasts osv. Meditation er også godt, men ualmindeligt vanskeligt, når man har sådan en hyperaktiv tingest mellem ørerne. Prøv dig frem.

 

3. Stærk pligtfølelse

Nogle af os er opdraget til, at vi først skal yde, før vi kan nyde. Så vi skal altid lige … før vi kan give os selv lov til at slappe af.

Op i hatten med det. Du er voksen og for længst flyttet hjemmefra. Start med desserten og tag hovedretten bagefter, hvis det er det, du har lyst til i dag. Gør noget sjovt eller spændende først, så får du mere energi til at få overstået det kedelige bagefter.

 

4. Stor ansvarsfølelse

“Hvis ikke jeg gør dit, så er der ingen, der gør det. Hvis ikke jeg gør dat, så går det hele galt. Hvis ikke jeg gør dut, så er jeg ikke god nok…”

Du har måske ret. Men så længe du altid gør både dit, dat og dut, så finder du ikke ud af, om det rent faktisk passer – om verden faktisk går under, når du giver slip på ansvaret. Det kunne jo være, at der var andre, som kunne have gavn af at prøve at have mere ansvar. Dine medarbejdere? Din partner? Dine børn? Tag chancen.

 

5. Lav koncentration & særligt sensitiv

Du er alt for modtagelig for alle mulige indtryk, så du kan slet ikke koncentrere dig om at holde fri!

 • Auditivt – sørg for rolige omgivelser, stilhed i rå mængder eller alternativt musik, du selv har valgt og kan lide at lytte til
 • Visuelt – ryd op omkring dig eller gå ud i naturen, nyd skønheden
 • Fysisk – find et sted, hvor det ikke trækker eller blæser, hvor temperaturen er behagelig og du sidder godt – og træk så vejret dybt og langsomt
 • Mentalt – løs sjove opgaver eller øv dig i mindfulness eller meditation
 • Emotionelt – slut fred, lad andre klare deres egne problemer, fokuser på noget positivt eller gør noget, der gør dig glad

 

6. Stor nysgerrighed

“Hvad mon der sker på Facebook? Mon der er nogen, der har skrevet en mail til mig? Mon der er nogen, der har forsøgt at ringe til mig? Mon jeg går glip af noget spændende?!”

Arg, mand! Man kan jo ikke holde fri, hvis man konstant er bange for at gå glip af et eller andet. Nysgerrighed er en kæmpe drivkraft for et utal af afslapningsforstyrrende dårlige vaner. Det kræver ekstrem selvdisciplin at vænne sig af med dem, så beslut dig for at nedkæmpe bare en ad gangen. Sæt din mobil på lydløs eller sluk den helt og tænd den kun i bestemte tidsrum. Log af Facebook og mail på din smartphone og log kun på mellem kl. ni og ti om aftenen. Beslut dig for kun at læse aviser, så du kan få nyhederne, når du har tid til at læse dem.

Du går helt sikkert glip af en masse, når du ikke er til stede i nuet!

Så du den sommerfugl, der lige kom flyvende og landede i blomsten?

Nyd sommeren!

Læs også her om de ydre omstændigheder, der kan forhindre dig i at holde fri:

Er du forhindret i at holde fri, når du har ferie?

 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading