+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Kan du ændre din personlighed og snyde en test?

Ja, du kan godt ændre din personlighed – en smule. Det sker hele tiden i løbet af livet, at du gør dig erfaringer, bliver klogere, få rundet nogle skarpe hjørner af eller træder mere i karakter. I takt med at du udvikler dig som menneske.

Belastende begavet, sensitiv og/eller ADHD

Kombination af høj IQ, sensitivitet og ADHD er ikke usædvanlig. Nærmest tværtimod. Sensitiviteten kan øge forpintheden ved at have ADHD, fordi du så bliver bombarderet med indtryk, som din hjerne ikke kan nå at forholde sig til. Alting støjer og skaber uro. Inde i dig.

Er du belastende begavet og svært skuffet?

Når du er ekstra intelligent, kan du på forhånd regne ud, hvad der kommer til at ske. Du ved, hvad der kan gå galt og forudser, at det også gør det denne gang. Det gør dig tit skuffet og pessimistisk.

Det er okay ikke at være normal

Hvor ville det være dejligt, hvis du bare kunne tage på arbejde, brokke dig lidt over chefen eller vejret eller noget andet sammen med de andre. Sige, gøre og mene som de andre. Smalltalke og hygge og se lidt fjernsyn og så gå i seng og sove trygt til næste morgen.

Betaler du for høj en pris for at tilpasse dig?

Det lykkes for de fleste af de 10 % bedst begavede at tilpasse sig. I deres opvækst udvikler de særlige overlevelsesstrategier for at passe ind i familien og skolen. Senere bliver strategierne en del af deres måde at overleve på arbejdsmarkedet, i parforholdet og livet i det hele taget. Men nogle gange kan prisen måske være for høj.

Belastende begavet – føler du dig forkert?

Du kan føle dig anderledes og stadig have god selvtillid. Du kan måske ligefrem hvile så meget i dig selv, at du ser det som en styrke at være anderledes end de fleste. Men at føle dig forkert er noget helt andet og svært. Det skader din selvfølelse. Og det giver lavt selvværd.

Er højtbegavede bedre eller dårligere ledere?

Har højtbegavede bedre eller dårligere lederevner? Rent kognitivt og fagligt er en høj IQ klart en fordel, fordi den gør det lettere at agere i det komplekse, strategiske arbejde ledelse på højt niveau kan være. I forhold til personaleledelse er det dog ikke så...

Belastende begavet: “Undskyld, det er bare min hjerne..!”

Det kan være belastende at være begavet med en hjerne, der vil forstå og forklare. Det naturvidenskabelige er et konstruktivt sted for den at slå sig løs. Der er ting, der kan måles, vejes, undersøges, afprøves og eksperimenteres med. 

Hvor går grænsen for, hvor meget du kan tilpasse dig?

For mange højtbegavede og sensitive/påvirkelige er grænser diffuse og nærmest ikke eksisterende. Alt går ind og rammer hårdt. Medmindre du tidligt har kappet forbindelsen mellem hovedet og kroppen. Så alt bliver tænkt.

Er den manglende brik høj IQ og ADHD?

Du bruger din høje IQ og en masse energi på at kompensere for og skjule de symptomer på ADHD, der er mest karakteristiske for dig. Så ingen får mistanke om, at noget er galt.

Belastende begavet – har du mistet dig selv?

Jo mere du har spillet en eller flere roller og i jo længere tid, du har gjort det, desto mere svært kan det også blive at finde dig selv igen. For hvor skal du begynde med at lede? Hvornår har du sidst vist ægte og ærlige sider af dig selv? Og hvem har overhovedet kendt dig?

Belastende begavet og ensom enhjørning

Når du har en højere IQ end flertallet, får du tidligt en oplevelse af at være anderledes. Af ikke helt at passe ind. Af ikke at kunne være en del af de andres fællesskab. Du er som en enhjørning mellem almindelige heste – rundmavede ponyer, sindige arbejdsheste og nogle få fremavlede raceheste, der vil løbe om kap med dig. Men der er ingen andre som dig.

Høj IQ og empatisk eller særligt sensitiv

Hvis du er empatisk over gennemsnittet, kan du nemt mærke, hvad de andre føler. Du kan ligefrem reagere med vrede, hvis nogen bliver behandlet dårligt, og hvis andre er kede af det, kan du også få blanke øjne.
Hvis du derimod er meget sensitiv, er det dine egne følelser, du mærker.

Belastende begavet og besværlig kommunikation

Hvordan vi kommunikerer afhænger bl.a. af vores viden, erfaringer og IQ. Fordi det påvirker vores måde at tænke og formulere os på. Derudover handler det også om vores type.

5 fordele ved personer med høj IQ

Personer med høj IQ reflekterer over alt muligt. Bare fordi de kan. De undrer sig, analyserer, overvejer, vurderer, har holdninger til, argumenterer for og imod, kommer med spontane betragtninger, uventet input eller dybsindige betragtninger.

Abonner på blog via mail

Indtast din mail-adresse og få nye blogindlæg direkte i din indboks.