+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Når man er godt begavet og særligt sensitiv, kan en travl hverdag være ret belastende, fordi man bliver ved med at spekulere over alt muligt og gøre sig bekymringer om endnu mere. Daglige meditationer kan være en nem måde at skabe mere ro og balance i hverdagen.

Min egen erfaring

Siden marts 2013 har jeg mediteret ca. 1 time hver morgen. Det lyder måske voldsomt, og mindre kan også sagtens gøre det, men det blev hurtigt en vane bare at stå op og meditere – sammen med min mand – og nu kan jeg slet ikke forestille mig at lade være.

Da jeg var i starten af 20’erne prøvede jeg at meditere første gang, men det fængede ikke rigtigt. Det var dengang i 1990’erne med New Age og guidede meditationer, og jeg må ærligt tilstå, at jeg hurtigt fik for meget af lyserøde vægge, plinge-plonge-musik og “nu skal jeg heale din aura”. De guidede meditationer gik alt for langsomt, så hvis man skulle forestille sig at gå ned til en sø, hvor der ligger en båd, så var jeg roet ud midt på søen, inden de andre overhovedet var kommet op i båden! Som regel nåede jeg at tænke på alt muligt andet samtidig.

I august 2012 fik jeg en CD med guidede meditationer af Tony Stockwell. Stadig lidt for langsomt, men alligevel lidt bedre, fordi det var på engelsk, og han havde en behagelig stemme, så det lykkedes mig nogenlunde at holde fokus. Min motivation var også anderledes: Hvis jeg skulle fortsætte med at udvikle andre, så var det afgørende, at jeg var “et skridt foran” med min egen udvikling.

I marts 2013 blev (min mand og) jeg så introduceret til meditation på hjertet, Sahaj Marg (Den naturlige vej) eller Heartfulness, som det kaldes nu. Jeg var blevet 20 år ældre end første gang, jeg mediterede, havde arbejdet gevaldigt meget med min personlige udvikling og var på en eller anden måde mere parat til at meditere og arbejde med det spirituelle.

 

Udfordringen med ikke at tænke

Som velbegavet er det en kæmpe udfordring at lade være med at tænke! For ikke at sige det ligeud: I starten er det smækumuligt. Tankerne flyver hid og did så snart man lukker øjnene og skal forestille at meditere. Sådan er det stadig en gang imellem. Det er lidt som at sidde i venteværelse og vente på at blive kaldt ind, men der sker absolut ingenting, og man bliver aldrig kaldt ind.

Da jeg var barn, havde jeg tit svært ved at falde i søvn. Hvor har jeg tit ønsket, at jeg kunne få monteret en knap over det ene øre, så jeg kunne slukke for min hjerne, ligesom jeg slukkede for natlampen!

Og præcist sådan fungerer meditationen faktisk for det meste: Jeg er bevidst i starten, fokuserer på lys i hjertet… og så er jeg væk! Det er som om nogen har slukket for min hjerne og sænket mig ned i et blødt mørke af intethed. Pling. Så er der gået en time, og jeg kan absolut ingenting huske.

Andre gange er jeg fuldt bevidst hele tiden og kan fysisk mærke, at min krop er afslappet og ligesom vægtløs, mens jeg iagttager mig selv og min tilstand. Her kan jeg være mere aktiv og f.eks. stille spørgsmål, som jeg efterfølgende selv besvarer (helt anderledes end hvis jeg havde gjort det som en mental øvelse, dog kan det minde om skriveterapi). Det er ret spacy og føles sublimt. Bare sådan Wow!

Overordnet oplever jeg tre typer meditationer:

 • De overfladiske, hvor der ikke sker noget og tankerne kører
 • De dybe, hvor jeg ikke husker noget som helst
 • De intense, hvor jeg på samme tid er i dyb meditation og fuldt bevidst

Det har givet mig langt større ro og balance i hverdagen, jeg ligger kun meget sjældent søvnløs, og selvom jeg er blevet mere sensitiv, er jeg også blevet bedre til at give slip og lade være med at bekymre mig.

Det tager altså lidt tid at lære, og du skal endelig ikke give op, hvis det ikke lykkes de første par uger.

Du kan starte med 4 nemme trin til ro og balance i hverdagen.

 

En enkel øvelse

Som en del af mine daglige rutiner er det også blevet naturligt at sidde og “rense” mig selv for dagens mange indtryk. Man kan gøre det på forskellige måder, dette er bare den måde, der fungerer for mig.

 1. Sæt dig et sted, hvor du ikke bliver forstyrret.
 2. Luk øjnene og slap af i kroppen.
 3. Træk vejret dybt nogle gange.
 4. Ret opmærksomheden imod dit hjerte.
 5. Forestil dig, at du har en urskive i og omkring dig, der starter med kl. 6.00 nede ved dine fødder, kl. 9.00 ved venstre arm, kl. 12.00 ved dit hoved, kl. 15.00 ved højre arm.
 6. Forestil dig så, at du på din udånding lader alle dagens indtryk fra kl. 6-7.00 suges ind igennem hjertet og ud på ryggen, hvor de fordamper. På din indånding fylder du dig i stedet med lys. Sådan fortsætter du hele vejen rundt.
 7. Bliv siddende og forestil dig, at du fortsætter med at give slip på indtryk – fra i dag, i går eller et andet tidspunkt. Du skal ikke tænke på noget konkret eller forsøge at huske noget, du vil give slip på, bare forestille dig at det bliver filtreret igennem dit hjerte og herefter fordamper eller opløses på bagsiden af din krop.
 8. Sid lidt og mærk forskellen. Måske føler du dig lidt svimmel eller let og vægtløs. Du er “renset” og fri for bekymringer eller spekulationer.

Øvelsen kan især være god, inden du lægger dig til at sove eller efter arbejde, når du har lidt ro omkring dig.

God fornøjelse!

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading