+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Kan du ikke få arbejdet gjort?

 • Er du tilbøjelig til at udskyde tingene til sidste øjeblik?
 • Afholder du hemmeligt mesterskab i overspringshandlinger?
 • Har du kronisk dårlig samvittighed over alt det, du ikke får gjort?
 • Er du misundelig på dem, der bare går i gang og leverer stabilt?
 • Bliver du nemt distraheret af alt muligt andet end dit arbejde?
 • Er det lettere at hjælpe andre end at får gjort det, du skal?

Så hænger det sammen med dit personlige præstationsmønster, og så har jeg tre gode nyheder til dig:

 1. Du er langt fra alene
 2. Du er ikke forkert, du præsterer bare bedst på en anden måde end de fleste
 3. Du har brug for andre metoder og rammer – og det kan jeg hjælpe dig med.

Test selv dit Præstationsmønster

Hvorfor gør du ikke bare som de andre?

Jeg møder rigtigt mange begavede, der har det springvise præstationsmønster som deres naturlige og foretrukne måde at præstere. Ofte kombineret med det svingende præstationsmønster. Og mange af dem er frustrerede over det. Fordi de ville ønske, at de havde et mere stabilt præstationsmønster og dermed kunne slippe for de “dovne”, energiforladte perioder.

Andre føler sig forkerte, fordi de er på en arbejdsplads eller et studie, hvor de fleste har det det stabile præstationsmønster og bare går i gang – i god tid.

De glemmer, at de faktisk har perioder, hvor de præsterer rigtigt meget, er super effektive og sikkert når meget mere end deres kolleger/medstuderende. Men det ser de slet ikke, fordi de fokuserer på hullerne i osten i stedet for osten og får dårlig samvittighed over, at de har perioder med mindre energi.

De perioder kan selvfølgelig nogle gange blive vel lange, hvis du ikke er et sted, der passer til dit præstationsmønster. Men det er en helt anden ting, som vi også kan tage en snak om.

Her er 2 trin, der kan hjælpe dig i gang.

 

Trin 1: Accept

Først og fremmest kan du begynde med at acceptere, at det er sådan det er. Når du præsterer er det enten for fuld skrue, når der er noget du brænder for og er oprigtigt interesseret i, eller også kan du bare ikke tage dig sammen til ret meget. Det er enten eller. Meget sjældent midt imellem eller som de fleste.

Du kan lige så godt acceptere det, for det går ikke over. At forsøge at tvinge dig selv til at være anderledes giver dig bare en negativ oplevelse og en følelse af dårlig samvittighed eller af at være håbløst forkert, og det er ikke særligt befordrende for din selvtillid.

Så start med at sige til dig selv: Det er sådan jeg er, og det er okay!

 

Trin 2: Kom i flow

Næste trin er så at finde ud af, hvad der skal til, for at du kan komme i flow.

 • Hvilke ydre omstændigheder skal være til stede? (Stilhed/musik, ene-kontor/åbent kontorlandskab, osv.)
 • Hvordan kan du sørge for, at du er klar til at præstere? (Søvn, motion, morgenmad, bestemte gode rutiner)
 • Hvornår på dagen har du din(e) bedste periode(r)? (formiddag, eftermiddag, aften, nat, tidlig morgen)

Gør alt, hvad du kan for at give dig selv det optimale udgangspunkt for at bruge dig selv og dine ressourcer bedst. Tal med din chef om det og forklar, at han/hun og arbejdspladsen ikke får så meget ud af dig, som de kunne, hvis noget i omstændighederne blev ændret. Som regel kan selv små justeringer have en stor effekt for dig.

For nogle handler det f.eks. om at få musik i ørerne og skabe en lille akustisk boble med deres egen, selv-valgte stemning og dermed lukke uvedkommende støj ude – så de bedre kan koncentrere sig. For andre handler det om at få lov at gå ind i et mødelokale og lukke døren i to-tre timer, så de kan komme i flow. Atter andre kan have brug for at møde senere, fordi de er mest effektive hjemmefra om natten og alligevel ikke kan tænke to sammenhængende tanker før kl. 11 om formiddagen.

Det handler grundlæggende om at prøve dig frem, indtil du har fundet det, der fungerer bedst for dig. Og som kan varieres, for det der passer godt mandag, dur fungerer måske slet ikke torsdag.

 

Flyt dig fra ulykken

Der findes ikke et forkert præstationsmønster, men sommetider er du havnet i det forkerte job, de forkerte omstændigheder eller den forkerte sammenhæng i forhold til den måde, du præsterer dit bedste.

Hvis det er helt umuligt at ændre noget på jobbet, skal du seriøst overveje, hvordan du trives – om det er ok i en periode, eller du måske skal finde et andet job eller starte som selvstændig.

Det er nemlig relativt mange af dine vågne timer, du tilbringer på jobbet, og hvis du ikke trives, ikke bruger dit potentiale eller er på vej til at få stress/brænde ud – så er det bare ikke det værd. Din livsglæde og livskvalitet er altid mere værd. I længden.

Med en jobkonsultation kan du få større selvindsigt og dermed ruste dig selv til at finde det job, der passer til dig – og dit præstationsmønster. I stedet for at du bliver ved med at forsøge at tilpasse dig et forkert job.

Læs også: Overvejer du at blive selvstændig?

Kunne du genkende dig selv?  Test dit personlige Præstationsmønster  

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading