+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Efter at jeg medvirkede i P1-programmet Apropos om intelligens, har jeg fået en del henvendelser – heriblandt fra voksne, som genkender meget fra sig selv og fra deres børn/unge. De tests, jeg bruger, er imidlertid udviklet til voksne i alderen 20-60 år (plus minus et par år) og indeholder nogle spørgsmål, som en ung på 15 år kan have svært ved at forholde sig til. Derfor henviser jeg ofte til foreningen Gifted Children, som netop er til for de 5% bedst begavede børn – og deres til tider bekymrede og fortvivlede forældre.

Det, som jeg dog godt kan hjælpe de unge med, er f.eks. at vælge det rette studium eller få en mere positiv selvopfattelse, så de ikke kaster sig ud i et nederlag eller spænder ben for sig selv. Du kan lade ham/hende selv læse mere her.

Det jeg kan hjælpe dig til – som forælder – er at blive en bedre rollemodel for dit barn. Fordi det har en positivt afsmittende effekt på dit barn/dine børn, at du:

  • Er glad for dit liv og dine valg
  • Trives med dit job og kommer hjem med overskud selv efter en travl dag
  • Hviler i dig selv og kan rumme dine egne “små særheder”
  • På en konstruktiv måde kan håndtere både din intelligens, din sensitivitet og dit eventuelle temperament
  • Har en god relation til din partner – at jeres samarbejde og kommunikation er god og selvfølgelig, at I udover at få hverdagens logistik og udfordringer til at fungere, også holder af hinanden og viser det – så det er rart og trygt for barnet at være sammen med jer.

Kort sagt: At du har det godt med dig selv, trives og er autentisk i din måde at være forælder.

Hviler du i dig selv?

 

Fordi jeg siger det!

Glem det! Børn gør ikke det, du siger, men det du gør. De gennemskuer enhver form for dobbeltmoral og som teenagere tager de kampen op og giver dig svar på tiltale, hvis der ikke er fuld overensstemmelse mellem det, du siger, og det du gør. Jo højere deres IQ er, desto sværere er de at løbe om hjørner med, og desto mere vil de udfordre dig og argumentere dig op i et hjørne. (Trust me, jeg har to teenage-drenge, hvor jeg jævnligt får kam til mit hår!)

Kan du huske, hvad dine egne forældre sagde til dig?
Kan du huske, hvor irriteret du blev, når du ikke fik en ordentlig forklaring?

 

Personlig udvikling for forældre – de nye ledere

Der burde faktisk være et obligatorisk kursus-forløb for vordende forældre. Ligesom nyudnævnte ledere kan komme på lederkurser, få sparring og coaching. For der er rigtigt mange paralleller mellem at blive forælder og at blive leder:

  • Du skal handle modent og velovervejet, for dine ord og handlinger kan have vidtrækkende konsekvenser for andre
  • Du får et kæmpe ansvar for mindst ét andet menneske
  • Du har rigtigt meget på spil – det kan gå både fantastisk og forfærdeligt – og det meste afhænger af dig!
  • Du får indflydelse og kan påvirke mere, end hvad du umiddelbart kan overskue
  • Din egen personlighed er dit vigtigste redskab – på godt og ondt – så jo bedre du kender dig selv og bevidst håndterer f.eks. dit temperament og din sensitivitet, desto bedre kan du træde i karakter som forælder.

Genkender du det?

 

Hvad har du med i rygsækken?

Det, du selv har oplevet under din opvækst og skolegang, præger dig kolosalt. Enten ved at du ubevidst falder i præcist den samme grøft som dine forældre – især når du er træt og presset eller ikke trives på jobbet. Eller ved at du bevidst går i den modsatte grøft af dine forældre, men uden at have hjertet med i det, slet og ret fordi du stadig agerer i trods. Nogle gang kan det selvfølgelig være fornuftigt at gøre det modsatte af forældrene, hvis den ene (eller begge) f.eks. var alkoholiker, misbruger eller voldelig. Der er bare så mange andre muligheder for at være forælder og stadig stå ved dig selv og dine valg. Fordi vi alle bærer rundt på en masse i rygsækken, heriblandt også mere eller mindre uhensigtsmæssige overbevisninger og handlingsmønstre (eller mangel på samme).

Da jeg var i starten af 20’erne, valgte jeg at bruge min børneopsparing på at gå til psykolog. Ikke fordi jeg var syg eller havde det psykisk skidt. Der var bare visse ting fra min opvækst, som jeg ikke ønskede at bringe videre til mine egne børn, når den tid kom. Så jeg gik til psykolog for at få tømt rygsækken, inden jeg for alvor begyndte mit liv som voksen.

Det har i øvrigt inspireret mig til en øvelse, som jeg jævnligt faciliterer for mine kunder: “Rygsækken og skraldespanden”.

Hvad slæber du med dig fra din opvækst og skolegang, der tynger dig, og som du snart ikke orker at bære på længere?
Når du har smidt de unødigt tunge sten, dårlige oplevelser og negative overbevisninger i skaldespanden, hvad vil du så have med i din rygsæk på din videre rejse i livet?

 

Den gode rollemodel

Her på bloggen er vi en del velbegavede/højt begavede og særligt sensitive, som tumler med nogle andre udfordringer end flertallet af dem, vi møder på arbejdsmarkedet, i vores fritid og mere eller mindre tilfældigt på vores vej i livet. Begavelsen kan nogle gange være belastende og sensitiviteten kan i bedste fald bare være besværlig, fordi den gør dig ekstra sårbar og modtagelig for indtryk og kritik.

Hvad skal der så til for, at du kan blive en god rollemodel for dit barn/dine børn? Her er nogle af mine bud:

  • At du kender dig selv rigtigt godt og er villig til livet igennem at lære nyt om dig selv og andre mennesker
  • At du arbejder bevidst med din personlige udvikling og har det ok med at vide, at du aldrig bliver færdig!
  • At du kan håndtere dit temperament og din sensitivitet på en konstruktiv, assertiv og balanceret måde, så du naturligt tager den plads, du har brug for, uden at det går ud over andre
  • At du forvalter og bruger din intelligens, dit potentiale og dine evner på en positivt måde til gavn for både dig selv og andre, uanset om du så vælger at gøre karriere, blive hjemmegående eller at brænde for en sag som frivillig.

Det vigtigste er, at du har et liv, som du selv er glad for og vil tænke tilbage på med en vis tilfredshed. At du ikke går rundt med konstant dårlig samvittighed eller er led og ked af din tilværelse. Der er alt for mange ting i livet, som du ikke kan gøre om, så du kan lige så godt beslutte sig for at forsøge at gøre dit bedste og gøre det, du kan mærke er det rigtige – første gang. Og nogle gange kræver det, at du stopper op, reflekterer dybere over dit liv, træffer vigtige valg eller ligefrem lægger dele af dit liv radikalt om.

Lever du det liv, som du også ønsker for dit barn?

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading