+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

For nogle år siden gav jeg tilbagemelding til en kvinde, hvor personlighedstesten viste, at hun havde lav selvtillid. Det kunne jeg godt hjælpe hende med, men erfaringen fra mine kunder havde lært mig, at det tager tid, kræver en vis vedholdenhed og en del arbejde med sig selv at få mere selvtillid, så jeg tilbød, at hun kunne vende tilbage og tage et udviklingsforløb, når hun havde ressourcerne til det. Det gjorde hun aldrig. For hun havde forventet, at jeg bare kunne give hende gratis råd og tips.

Dengang havde jeg ikke lige nogen tips til, hvordan man får mere selvtillid. Det har jeg nu:

Få 5 tips til markant mere selvtillid

– du skal bare skrive dig op til mit nyhedsbrev, så kan jeg sende dem til dig. (Formularen skulle gerne dukke op, når du besøger en side her på sitet.)

Og så har jeg en god og en dårlig nyhed:

 

Den gode nyhed i forhold til at få mere selvtillid

Den gode nyhed er, at jeg ved, at du kan!

For jeg har efterhånden hjulpet rigtigt mange af mine kunder til at få mere selvtillid. På flere forskellige måder, som virker i praksis. De har fået mere selvtillid gennem:

  • Øget selvindsigt – via personlighedstesten, feedback, udviklingsanalysen og deres refleksioner
  • Tal på deres IQ – så de har et bevis på, at de slet ikke er så dumme, som de nogle gange kan føle sig
  • Øvelser –  jeg har faciliteret
  • Hjemmearbejde – de selv har gennemført
  • Dagbog og ugemails – hvor de selv har kunnet se deres fremskridt
  • Erfaringer – når de kaster sig ud i udfordringerne og får succesoplevelser!

Det er alt sammen superfedt at opleve, både for dem selv og for mig, der får lov at støtte og følge dem i processen. De blomstrer op, ranker ryggen og smiler meget mere! Men det bedste af det hele er, at mange af dem også får øget selvværd. I slutningen af udviklingsforløbet konstaterer de med en glad forundring, at de ikke bare har fået mere selvtillid, men også oplever at have fået styrket deres selvværd.

Selvtillid får du af at gøre noget og lykkes med det. Selvværd får du, når du føler dig set, forstået, accepteret, rummet og elsket, som den ud er – ikke bare fordi du gør noget for nogen – og interessant nok i denne sammenhæng, så kommer selvværdet som en sidegevinst i takt med, at du arbejder med din personlige udvikling, får mere selvtillid, øger din selvindsigt og kan acceptere og rumme flere sider af din personlighed. Selvaccept er nemlig nøglen til et bedre selvværd.

 

Den dårlige nyhed i forhold til at få mere selvtillid

Sådan en har jeg desværre også. Den dårlige nyhed er, at selvtilliden ikke kommer af sig selv. Du kan ikke lige køre hen på tanken og få fyldt selvtillid på, når du trænger til det.

Ligesom selvværd – eller mangel på samme – er selvtillid noget, der er blevet grundlagt under din opvækst.

Nogle må sige som min yndlingsdigter Søren Ulrik Thomsen:

“Jeg har levet i 35 år og har brug for lige så mange
for at komme mig over de første”

Hvis du altid er blevet kritiseret, skældt ud, bebrejdet eller har fået skyldfølelsen ind med modermælken, så starter du sandsynligvis ud med minus på tillids-kontoen, både hvad angår tilliden til andre mennesker og tilliden til dig selv, og så kommer det altså til at tage længere tid og kræve mere arbejde at få styrket din selvtillid.

Men igen: Den gode nyhed er, at du kan! Det bliver sværere, fordi du ikke har fået gode kort på hånden fra starten, så du skal enten øve dig i at spille dine kort bedst muligt eller forsøge at få dem byttet med nogle bedre – lidt efter lidt. Det er op ad bakke, i modvind på en cykelmed få eller ingen gear, og måske er du ligefrem punkteret eller kæden hopper hele tiden af, så du bliver nødt til at stoppe op og få fixet din cykel, før du kan kæmpe dig videre.

Rigtigt mange med lav selvtillid er også ramt af impostor syndromet. Det kan du teste her.
Impostor syndromet findes der heldigvis også råd for, nemlig en workshop, hvor du kommer sammen med ligesindede – alene det at konstatere, at du ikke er den eneste, der tumler med den slags, kan gøre en stor forskel for dig.

Så hvad tænker du nu?
Har du mod på at styrke din selvtillid?
Eller vend den om: Hvad har du egentlig at miste?

 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading