+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Kan du komme over impostor-fænomenet?

Det korte svar er desværre: Nej. Ikke hvis du scorer over 80 i impostor-testen. Så er impostor-fænomenet en slags mindreværdskompleks og en del af din personlighed. Derfor svarer det til at spørge: Kan jeg holde op med at være perfektionist? Eller lige så godt: Kan jeg holde op med at være højt begavet? Det går ikke over, ligesom det heller ikke er noget, du bare kan tvinge dig selv til at lade være med.

Derfor er der ikke noget kvik-fix til impostor-fænomenet. Du kan ikke bare få et par tips og nogle gode råd, og så forsvinder det af sig selv efter et par uger.

Problemet hos impostor-ramte er, at der ikke er overensstemmelse mellem den person, de er udadtil, og den opfattelse de har af sig selv. De har simpelthen ikke en realistisk selvopfattelse. Og så overvurderer de andre, mens de undervurderer sig selv.

Du kan ikke bare tro på dig selv og dine evner, når du som udgangspunkt ikke mener, at du har nogen.

 

Hvad kan du gøre ved det?

Det opmuntrende svar er: Du kan næsten komme over det. For du kan lære at leve med det på en mere hensigtsmæssig måde. Så det er dig, der bestemmer over dit impostor-kompleks og ikke omvendt. Det vil kræve en periode med en fokuseret indsats, men for hvert lille fremskridt du gør, vil du opleve større frihed og indre ro.

Som min yndlingsdigter Søren Ulrik Thomsen udtrykker det:

Jeg har levet i 35 år og har brug for lige så mange
til at komme mig over de første.

Helt så mange år får du dog ikke brug for. Når du arbejder fokuseret og målrettet med din personlige udvikling, vil du i løbet af få måneder opleve, at du får en dyb selvindsigt, accepterer dig selv, giver slip på fortiden, får helet nogle af de gamle sår, finder og bruger dine ressourcer til at komme videre og kaste dig ud i livet. Nuet og fremtiden er jo meget mere interessante end fortiden. Ligesom dit potentiale er mere interessant end dine tidligere præstationer – og eventuelle fiaskoer.

Personlig udvikling er som vinterbadning eller lange løbeture:

Det er en overvindelse i starten, og det kan være hårdt undervejs, men det føles fantastisk bagefter!

 

Hvorfor rammer impostor-fænomenet dig?

Fordi du er dig: Med den personlighed, intelligens og erfaring du har. Af samme grund har det ikke nødvendigvis ramt dine søskende, eller hvis det har, er det ofte på en anden måde.

Der er en tendens til at impostor-fænomenet især rammer de introverte og mest intelligente.

De mest intelligente vil jf. Dunning og Krugers forskning – ved sammenligning med andres præstationer – være tilbøjelig til at undervurdere sig selv og overvurdere andre efter devisen:

Når det er nemt for mig, må det være endnu nemmere for andre,
eller også har jeg snydt!

Forestil dig, at du hele tiden har lettere ved at opfatte, forstå, formulere og analysere ting eller begreber, end dine søskende har – uanset din og deres alder. Hvordan føles det at blive sat på plads af en storebror eller storesøster, der mener at vide bedst – men du ved, at han/hun ikke har ret?! Er det lettest at tage kampen og overbevise din ældre bror/søster, eller kommer du i tvivl om, hvorvidt du nu har ret, når det kommer til stykket? Eller hvordan føles det, hvis du er den ældste i søskendeflokken, og du har en tilsvarende oplevelse i forhold til dine forældre?

 

Hvad siger forskningen om impostor-fænomenet og opvæksten?

Forskningen har vist (Camille Bussotti, 1990), at der er en tydelig sammenhæng imellem impostor-fænomenet og den familiemæssige baggrund:

  • Manglende eller ringe støtte mellem familiemedlemmerne
  • Manglende eller begrænset åbenhed omkring følelser
  • Høj grad af udtrykt vrede og konflikter i familien
  • Høj grad af regler og procedurer som styring af familiens adfærd.

Det er på sin vis ikke overraskende, men heller ikke ligefrem opmuntrende viden.

Hvor mange af punkterne kan du genkende fra din egen opvækst og familie?

Derudover viser forskning blandt finske PhD-studerende (Hanna Nori & Markku Vanttaja, 2022), at måden forældre har opdraget deres børn på – om de har været kritiske eller støttende – også gør en stor forskel ift. udvikling af impostor-komplekset.

Hvordan var dine forældre – støttende eller kritiske?

 

10 trin til at overvinde dit impostor-kompleks

Der er faktisk en del, du kan gøre. Og selv om det kan føles nok så hårdt undervejs, så tør jeg godt love dig, at det er det hele værd. Her er ti trin, du selv kan arbejde med:

1. Identificér impostor-fænomenet – start med Impostor-testen

2. Beskriv så udførligt som muligt, hvordan din version af impostor-fænomenet kommer til udtryk

3. Giv slip på fortiden – accepter, mærk og forstå, hvordan det har påvirket dig, og ikke mindst hvad det har beskyttet dig imod – her kan jeg støtte med en konsultation

4. Visualisér – lad impostor-fænomenets maske eller dragt falde ned og træd frem i lyset – det kan også være en guidet visualiseringsøvelse

5. Omprogrammér dig selv – vend alle negative tanker til noget positivt og sig det højt – her kan jeg hjælpe dig med en “Mental U-vending

6. Stol på dit potentiale – tag imod den gave, du har fået, styrk den og brug den – hver dag!

7. Anerkend dig selv – læg mærke til hvert fremskridt du gør og anerkend dig selv, når noget lykkes

8. Udtryk dig selv – stol på, at det du tænker og føler er rigtigt, at du er rigtig!

9. Få feedback fra flere – så andre kan hjælpe dig til at få et mere realistisk selvbillede

10. Fejr din succes – sammen med andre!

Tro mig, jeg ved godt, at flere af punkterne kan føles vildt angstprovokerende – især det at lade masken falde og at skulle udtrykke dig selv! Det lyder nemt at følge de 10 punkter, men i praksis er det cirka alt andet. Fordi du i den grad skal træde ud af din tryghedszone, hvor du har været urørlig – og ufølsom – for i stedet at tænke, sige og gøre noget, der ligger dig uendeligt fjernt. Du vil komme til at opleve en helt ny og uvant sårbarhed. Til gengæld vil du også føle dig langt mere autentisk og i harmoni med dig selv – måske for første gang i dit liv!

 

Har du brug for hjælp på rejsen?

Husk, at du ikke behøver at gøre udviklingsrejsen alene – jeg er der, hvis du har brug for en rejseguide og facilitator. Siden 2012 har jeg hjulpet flere hundrede impostor-ramte gennem strukturerede udviklingsforløb eller konsultationer. I 2016 var Rebekka en af dem, og det har vi sammen skrevet en bog om: Impostor-komplekset – slip dit faglige selvværd.

Her kan du bestille bogen: Impostor-komplekset

 

Læs mere:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading