+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

I en længere periode havde jeg flere mænd end kvinder i udviklingsforløb, hvilket kom lidt bag på mig, da jeg i starten primært havde kvinder på min egen alder. Det gav mig anledning til at reflektere over, hvad denne kundegruppe har til fælles – udover at de er mænd og yngre end mig.

Er du typen, der tænker for meget?

I personlighedstesten og intelligenstesten har de visse fællestræk, idet de:

  • Er velbegavede (øverste 3-10%), nogle af dem tilmed på Mensa-niveau
  • Er lidt indadvendte, så de tænker typisk mere, end de taler
  • Har lavere modstandskraft end gennemsnittet, så de er mere modtagelige for ydre påvirkninger, modgang og modstand
  • Scorer lavt på personlig bearbejdning, hvilket betyder, at når de bliver slået ud af kurs, tænker de længe over tingene, kan have svært ved at sige pyt og komme videre
  • Nogle af dem er tilmed meget empatiske og/eller hensyntagende, så de opfanger straks den mindste misstemning eller hvis andre har det skidt – og så processer de mentalt på det, selvom det slet ikke er deres ansvar.

Resultatet af den kombination er, at de får tænkt meget over alt muligt – og nogle gange tilmed analyseret tingene til døde, men uden at de nødvendigvis er i stand til at gøre noget ved problemerne.

Hvis de så oveni købet:

  • Er mere pessimistiske end gennemsnittet
  • Har svingende humør og/eller lav selvkontrol
  • Har lav gennemslagskraft eller lavt energiniveau

Så er der en overhængende risiko for, at de går i negativt selvsving. De får skrabet for meget skidt sammen på jobbet: Problemer, udfordringer eller kollegers beklagelser. De samler det hele i deres mentale skuffe og går så hjem og grubler over, hvordan de skal løse dette eller hint. Men det trækker dem bare ned i dyndet og dræner dem for energi.

Motion eller meditation

Hvis du kan genkende det – alt for godt – men ikke lige er typen, der arbejder med din personlige udvikling, så kan jeg – afhængigt af dit temperament og din fysiske form – anbefale intens motion og meditation. Optimalt kombinationen.

En intens form for motion eller hård træning kan frigive endorfiner i hjernen og blandt andet give dig mere energi. Når du dyrker en meget intens form for træning, er det næsten umuligt at tænke på andet, så dermed får du en pause for bekymringer og spekulationer.

En mere moderat og triviel form for motion som løb (ikke interval), landevejscykling, svømning og gåture kan sætte din hjerne i frigear, så du slapper mere af mentalt. Samtidig får du mere kontakt med din krop, som er den, du bruger, når du skal handle og gøre noget konkret ved problemerne.

Brug kroppen!

Meditation er, når du bliver god til det, som at spille et mentalt rensebånd i din hjerne. Du fjerner overflødige bekymringer og frustrationer. Du kan f.eks. starte med Heartfulness. Meditationen kan med fordel kombineres med yoga, så du også får kroppen med, vel at mærke på en måde, der er fuldstændigt blottet for konkurrenceelementet.

Giv slip!

Nogle former for kampsport inddrager meditation og mentalt fokus i træningen, så her får du både mulighed for at give los og give slip.

Pointen er udelukkende, at du ikke brænder inde med det hele og på sigt risikerer at brænde ud, fordi du er blevet en vandrende hjerne, hvor kroppen bare er et nødvendigt appendix. Samt at du får omsat nogle af alle tankerne til fysisk handling eller alternativt giver slip.

Hvis ingen af delene virker tilstrækkeligt effektivt for dig, så er der nok ikke nogen vej uden om personlig udvikling.

Du kan også læse denne blog: Føler du for meget og handler for lidt?

 

Oprindeligt udgivet på Ann C. Schødts blog på Jyllands-Posten 27.3.2013. Genudgivet i revideret version.

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading