+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Foto: Ann C. Schødt

Føler du for meget?

  • Er du meget let at påvirke – både positivt og negativt?
  • Oplever du ofte, at du nærmest som en kamelæon skifter humør efter stemningen i dine omgivelser?
  • Kan en dårlig dag på arbejde hænge ved dig, når du kommer hjem, eller en dårlig morgen derhjemme nærmest ødelægge resten af din dag?
  • Kommer du tit til at gå og spekulere længe over problemerne eller ligefrem på forhånd gøre dig bekymringer om, hvordan noget skal gå?
  • Kan du have dage, hvor du har ualmindeligt svært ved at motivere dig selv – til noget som helst?
  • Har du perioder, hvor du ikke ved, hvad du vil – med dig selv, din karriere, dit parforhold eller dit liv i det hele taget?
  • Får du nogle gange en oplevelse af, at du har mistet dig selv, men ikke kan huske hvornår, eller hvad der gik galt?

Så er du sikkert særligt sensitiv eller ekstra påvirkelig.

I personlighedstesten viser det sig som kombinationen af:

  • Lav  mental modstandskraft – du har næsten ikke noget filter og tager alt ind
  • Lav personlig bearbejdning – når du først er bragt ud af kurs, tager det dig lang tid at komme tilbage på sporet
  • Stor empati – du kan tydeligt fornemme, hvordan alle andre har det, og dine egne følelser kan nærmest blive overdøvet af de andres følelser.

Hvis du også er mere pessimistisk anlagt, og dit humør svinger en del, kan du alt for nemt tippe ud over kanten og falde ned i et dybt, sort hul.

 

Vender dine følelser udad eller indad?

Når du er særligt sensitiv og udadvendt, vil du ofte være tilbøjelig til at sætte ord på, hvordan du har det. Hvis du samtidig har lav selvkontrol og/eller er dominerende, vil det være tydeligt og nemt for andre at læse dig:

Du har da vist en dårlig dag!

De kan tage deres forholdsregler. Lade dig være i fred, til du bliver god igen.

Men hvis du er indadvendt, vil du være mest tilbøjelig til at holde det for dig selv, lukke det inde og blive tavs. Hvis du har høj selvkontrol, vil dine kolleger næppe bemærke, at du har en dårlig dag, men hvis du har lav selvkontrol, vil du nemt komme til at vrisse og bide ad dem, der uforvarende forstyrrer dig.

Hvad er der galt med dig i dag?

Du svarer ikke. For du vil allerhelst lukke dig inde og gemme dig selv langt væk fra verden, indtil dit indre uvejr er drevet over. Det er heller ikke sikkert du ved, hvorfor du er i dårligt humør. De skal bare lade dig være i fred!

 

Gør følelserne, at du handler for lidt?

Langt de fleste af de 10 % bedst begavede, der kommer hos mig, er også særligt sensitive/påvirkelige. Det kan være en vanskelig kombination.

Dit intellekt, din høje IQ og en veludviklet fornuft kan gøre, at du tænker meget over alt muligt. Det er en del af sensitiviteten, at du har brug for tid til at bearbejde oplevelser. Og eftersom du tager flere indtryk ind og ikke helt kan lukke af for dine omgivelser, så vil der i løbet af en almindelig dag på studiet eller jobbet, være overvældende mange indtryk, som skal fordøjes, analyseres, vendes og drejes.

Du spekulerer over alt muligt og bekymrer dig for fremtiden.

Som sensitivt barn har du sikkert hørt de voksne sige:

Åh, du er også så sart!
Så slemt er det da ikke!

Når du blev ked af det eller havde slået dig og græd. Måske fandt de andre børn ud af, at du var nem at drille. Så du blev mobbeoffer. Og du lærte, at du var for følsom. Du var forkert.

For at komme igennem det, var du nødt til at gemme følelserne væk. Undertrykke den sensitive side af dig. Tænke dine følelser. Du bliver forsigtig. Bange for at andre vil finde ud af, hvor følsom du faktisk er.
Det kan gøre dig handlingslammet. For hvad nu hvis…?!

 

Hvad kan du gøre, når du føler så meget?

Grundlæggende har du tre muligheder:

  • Fortrænge følelserne – du kan fortrænge og fornægte din sensitivitet, opbygge en facade og et skjold at gemme dine følelser bag
  • Leve følelserne ud – du kan overdrive og udleve din sensitivitet f.eks. gennem kunst og musik
  • Acceptere følelserne – du kan acceptere, at din sensitivitet er en væsentlig og blivende del af din personlighed, komme bedre i kontakt med dig selv, øve dig i at mærke efter i forskellige situationer i din hverdag og frem for alt tage de nødvendige hensyn til dig selv.

Den ene mulighed er i princippet ikke bedre eller mere rigtig end den anden, og uanset hvilken af dem, du lige nu har mest lyst til at vælge, så bliver det ikke for sent at vælge om. Du kan sagtens eksperimentere: Prøve 1. i en uge eller måned, så 2. og endelig 3. Eller i en anden rækkefølge. Du bestemmer helt selv.

Det vigtige er, at du gør noget. Du begynder at handle. Det er nemlig det, der skal til.

Hvad vil du nu?

Jeg ved godt, at det er et svært spørgsmål. At dit spontane svar kan være: ”Ingenting! Lad mig være.” Så lige nu sidder jeg bare tavs over for dig og venter på, at du selv får lyst til at kommunikere og forsigtigt drister dig ud af busken. Bare tag dig tid. Al den tid du har brug for.

Jeg venter tålmodigt.

Jeg bliver lige her.

Når du er klar, kan du altid ringe til mig: 2393 4841

Eller skrive en mail til Annc@potentialefabrikken.dk og fortælle mig, hvordan du har det. Måske sætte ord på det, der plager dig allermest for tiden.

Jeg svarer og vi tager en snak om det. Når du altså er klar til at flytte dig og komme videre. Så er jeg der til gengæld til at give dig selvindsigt og værktøjer, til at støtte og udfordre dig i din personlige udvikling.

Du kan også læse:

 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading