Introvert og bange…
Efterhånden har jeg haft en del introverte i udviklingsforløb, og mit generelle indtryk er, at de tit har sværere ved at få deres potentiale bragt i spil. Frygten bremser dem og tankerne bliver ikke til handling.
Der er længere fra tanke eller følelse til handling hos de introverte, end der er hos ekstroverte, hvor der til tider kan være for kort. Fordi de introverte når at tænke, før de taler – og mange gange bliver det ved tanken. Dermed går arbejdspladserne og samfundet glip af en masse – uden at nogen har chancen for at forstå omfanget af det potentialespild, der dagligt finder sted:
Der er jo ingen, der ved, hvad de introverte tænker og hvilken forskel, det kunne have gjort, hvis de også havde talt og handlet…
Handlingsplan til introverte, der er bange
Kære introverte læser, her er en øvelse til dig:
- Skriv en liste over alle de ting, du ville ønske, at du havde mod til at gøre.
- Forestil dig, hvad der kunne ske, hvis du en gang om ugen satte dig for at gøre bare en af tingene.
- Hvad er du allermest bange for, at der kunne ske?
- Hvad er det allerbedste, der kunne ske?
- Prioritér de ting, du gerne vil gøre, efter hvor vigtige de er, eller hvor stor en forskel, de ville gøre.
- Hvornår er du klar til at gøre det vigtigste? Skriv helst en dato eller vær specifik omkring, hvilke forudsætninger, der skal være på plads.
Så har du din handlingsplan for at ændre dit liv, så du kan gøre en stor forskel. For både dig selv og andre.
Frygten som bremseklods
Et sted på listen over det værste, der kan ske, har du forklaringen på, hvorfor du ikke er mere handlende, end du er. Hvorfor du ikke for længst har gjort og ændret det, du længe har spekuleret og været frustreret over. Det er (næsten) altid frygten, der er den største bremseklods.
Det kan f.eks. være:
- Frygten for at blive afvist pga. dårlige erfaringer og stor sårbarhed
- Frygten for at blive misforstået, som er hyppigt forekommende hos højt begavede
- Frygten for at blive sat i bås pga. dårlige oplevelser med mobning og eksklusion fra fællesskabet
- Frygten for at blive afsløret, især hos personer ramt af impostor-fænomenet
- Frygten for at komme i centrum for opmærksomhed pga. generthed og lavt selvværd
- Frygten for at lave fejl, som især er udbredt blandt de mest begavede perfektionister.
Hos nogle mennesker har frygten endnu ikke fået et ansigt, og de kan have svært ved at sætte ord på den, fordi den ligger og lurer i underbevidstheden som en kæmpemæssig trold eller et mangehovedet monster, der gemmer sig i mørket: En handlingslammende frygt!
Handlingslammelse og kældermonstre
Angsten æder sjælen op… Til gengæld er det de færreste monstre, drager og trolde, der tåler dagens lys: At blive identificeret og bevidst konfronteret får dem til at blegne og miste kraft. De bliver harmløse. De dør.
Eller de overlever og bliver forvandlet til en stor, håndgribelig frygt, som du faktisk kan gøre noget ved.
Her får du historien om mit eget kældermonster. Da jeg var i starten af 20’erne, gik jeg til psykolog og fik mit personlige kældermonster – fra mit værste mareridt – op i lyset: Mig selv i en spadseredragt. Meget skræmmende!
På det tidspunkt var jeg nemlig arbejdsløs kontorassistent med forfatterdrømme og en stor interesse for alternativ behandling (kinesiologi). Hvis jeg havde haft råd til at købe en spadseredragt, kunne jeg måske have haft gavn af den til jobsamtaler, men i de biodynamiske, lyserøde new-age-kredse, jeg færdedes i, ville jeg i den slags businesstøj have skilt mig ud som et blåt får og sandsynligvis være blevet behandlet, som om jeg var et giftigt tilsætningsstof, man for enhver pris måtte undgå. For ikke at tale om, hvordan jeg ville have skilt mig ud sammen med min familie. Noget så uskyldigt som en spadseredragt kan altså være voldsomt angstprovokerende.
Først mange år senere blev jeg rekrutteringskonsulent og senere HR Manager – og hold da fest, hvor har jeg nydt at gå i spadseredragt! Altså at give mig selv lov til at leve den side af mig ud. Helt ud! 😉
Hvordan ser dit kældermonster ud?
Hvad sker der, hvis du tager det med op i lyset?
Advarsel…
Hvis du har den mindste fornemmelse af, at du har et af de fæle monstre i kælderen, så gør du klogt i at alliere dig med en, du har tillid til. Lad for Guds og din egen skyld være med at tro, at det er noget, du selv kan klare en torsdag aften, når du er alene hjemme! Den slags kræver både dagslys og en kompetent hjælper.
Når dit monster har fået form som en konkret frygt, kan jeg hjælpe dig videre. Hjælpe dig til at blive meget mere dig selv. Med indre ro, selvtillid og selvværd som den klippe, du står solidt på.
Læs også:
- Er du introvert og/eller særligt sensitiv?
- 5 tips til at overleve som introvert
- Derfor rammer impostor syndromet især de introverte og mest begavede
- 6 myter der modarbejder de introverte
- Impostor syndrome – er du bange for at skuffe?
- Hvorfor er begavede mere bange for skuffelser?
- Introvert eller ekstrovert – hvilket job er bedst?