+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Ubevidst begavet

Hvis du ikke selv ved, at du er begavet, har du nogle blinde vinkler, som kan give dig vanskeligheder i forhold til:

 • Kommunikation – du springer direkte fra A til Z uden mellemregninger, så du taber de andre
 • Undervisning og møder – du synes, det går for langsomt, og har svært ved at holde fokus
 • Relationer – du kan have svært ved at finde ligesindede, du falder i hak med
 • Forventninger – du har helt fra starten høje forventninger til dig selv og andre
 • Ledelse – I kan nemt gå skævt af hinanden jævnfør ovenstående punkter

Du tror sikkert selv, at du bare ligger lidt over gennemsnittet. Det troede jeg også selv. Derfor var det først i en alder af 41 år i forbindelse med certificering i en intelligenstest, at det gik op for mig, at jeg var blandt de 10 procent bedst begavede. Og så var der en masse brikker, der faldt på plads i mit liv.

I dette blogindlæg vil jeg imidlertid fokusere på de 3 største fejl begavede begår, når de ikke selv ved, at de er det.

Læs også: Er du begavet uden at vide det? 

IQ normalfordeling

 

 

De 3 største fejl ubevidst begavede begår

Når du ikke ved, at du er blandt de 10 eller 5 procent bedst begavede, er du ikke selv opmærksom på, at du er hurtigere, skarpere og/eller laver færre fejl i dit arbejde end 90 eller 95 procent af dem, du tilfældigt møder eller arbejder sammen med. (Gælder dog ikke inden for forskning og meget specialiserede faggrupper samt hos topledelsen i større virksomheder.)

Derfor begår du disse fejl:

 1. Du tror, at det, der er nemt for dig, også er nemt for alle andre
 2. Du føler dig tit dum, når andre ikke forstår, hvad du siger
 3. Du stoler på retfærdigheden og kan være politisk naiv.

 

Ad 1. Du tror, at andre kan og ved det samme som dig

Inde i dit hoved kan det være fuldstændigt åbenlyst og indlysende, så du tror, at det er lige så åbenlyst og indlysende for alle andre. Det kan være løsningen på en opgave, gennemførelsen af et projekt eller forståelsen af en kompleks problemstilling, der giver komplikationer og frustrationer hos dine kolleger og måske også din chef.

Eller du kan finde fejl, mangler og svagheder ved en strategi, et nyt produkt eller en arbejdsproces, som du er overbevist om, at alle andre da også burde kunne se.

Problemet er, at det ikke er tilfældet. Og det er dit problem. Fordi du endnu ikke har erkendt, at du har en blind vinkel. En kognitiv, intelligensmæssig blind vinkel, der gør, at du ikke selv kan se eller forstå, at du ved og kan mere end de fleste.

I praksis kan det gøre, at du kommunikerer hen over hovederne på andre, kommer til at tale ned til dem eller ligefrem mister tålmodigheden med dem, fordi de ikke forstår, hvad du forsøger at sige til dem. Eller ikke kan se, at du faktisk har ret.

Det bedste, du kan gøre, er at give dem tid. De har bare brug for (lidt) længere tid end dig for at nå frem til det samme resultat.

Og så må du acceptere, at det er sådan det er. Det kan hverken du eller de gøre ved. Den tingest, du har mellem ørerne, kører bare hurtigere og/eller længere end de andres.

Læs også: Har du været i lære som “normal”?

 

Ad 2. Du føler dig dum, når de andre ikke forstår dig

Det sker for dig igen og igen: Du siger noget for dig logisk, forklarer en sammenhæng, fremfører en idé eller et løsningsforslag. Situationen varierer lidt fra gang til gang, men typisk sker det, at:

 • De snakker videre, som om de ikke hørt, hvad du sagde
 • Du prøver at forklare det på en anden måde
 • De lytter delvist, enkelte forstår dig måske, de andre snakker upåvirket videre
 • Der går noget tid, og så er der en anden, der siger det, du sagde fra starten, og nu er de andre straks med.

Der kan selvfølgelig være et gruppedynamisk aspekt, som gør, at de andre ikke rigtigt lytter til dig. Du kan have fået en rolle som “ham nørden” eller “hende den mærkelige”, så din sociale status i gruppen er lavere end den formelle (eller uformelle) leders status, hvorefter de andre mere eller mindre bevidst ignorerer dig for ikke selv at komme længere ned i hierarkiet.

Men det kan også helt basalt være et udtryk for, at de simpelthen ikke kan forstå dig eller følge dine tankerækker. Fordi du taler hen over hovedet på dem, bruger nogle ord og begreber, de ikke forstår eller kan relatere sig til. Fordi I ligesom radiostationer sender på forskellige bølgelænger og har svært ved at tune ind på hinanden.

Uanset hvad, kommer du nemt til at føle, at det er dig, der er noget galt med. Det er det på en måde også, men det er altså ikke, fordi du er dum. Tværtimod.

Derfor kan det være rigtigt godt at få tal – og især percentil – på din IQ. Så det bliver faktuelt. Og du kan se sort på hvidt, hvorfor du ikke er og tænker som de andre.

Læs også:
Er du begavet uden at vide det?
Begavede føler sig dumme i skolen
Kan man være intelligent og føle sig uintelligent?
Belastende begavet:Hvorfor forstår de ikke, hvad jeg siger?

 

Ad 3. Du stoler på retfærdigheden

Du er som regel den første, der bliver opmærksom på, at noget ikke fungerer hensigtsmæssigt. Derfor er det også dig, der opdager og påpeger:

 • At arbejdsgangene er for langsommelige og kunne være mere strømlinede og effektive
 • At produktet har en – for dig åbenlys – konstruktionsfejl, som man bliver nødt til at rette, inden kunderne begynder at klage
 • At der er en uformel leder i gruppen, der forsøger at mele sin egen kage eller bare generelt tager ekstra tid og plads i gruppen

Eller at der er noget andet, man burde rette, gøre anderledes og tage hånd om.

Og så stoler du på, at der bliver lyttet til dig, og at det bliver taget til efterretning og selvfølgelig også gjort noget ved.

Problemet er bare, at de andre helst ikke vil vide det. De vil heller ikke have, at du gentager det i forskellige sammenhænge eller bliver ved med at gøre opmærksom på det, du synes, de skal gøre noget ved. Fordi de helst ikke vil have påpeget deres fejl. Føler sig truede. Eller udstillet som inkompetente.

Derfor bliver det nærliggende at skyde budbringeren. Lettere end at gøre noget ved det, som du har gjort opmærksom på.

Og jeg er oprigtigt ked af at sige det: Verden – og i særdeleshed arbejdslivet – er ikke retfærdig. Den er heller ikke styret af logik og fornuft eller de rigtige værdier og etiske principper. Verden er styret af magt, penge og store egoer. Så du kommer til at kæmpe mod vindmøller. Medmindre du altså lærer at spille det politiske spil, giver dem et værdig modspil eller manipulerer dem til at tro, at dine ideer er deres egne.

Til gengæld kan jeg trøste dig med, at du ikke skal tage det personligt. Det handler ikke om dig. Heller ikke når du bliver dolket i ryggen, bagtalt eller fyret. Så er det bare, fordi du stod i vejen for ham eller hende, der insisterede på at få sin vilje.

Så få nu taget den intelligenstest, så du bedre forstår dig selv – og de andre. Du kan eksempelvis begynde med den gratis test her: IQ-test Illustreret Videnskab
Og nej, du har ikke bare været heldig. Testen er rimeligt valid og retvisende. Velkommen i klubben!

Læs også:
4 grunde til at begavede ikke gør karriere
Intelligent – jeg tør ikke få min IQ testet!
Belastende begavet og lidt besværlig at arbejde sammen med
4 forskelle mellem at have høj eller normal IQ

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading