+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Hvorfor kan du ikke gøre karriere?

Du ved, at du er hurtigere end de fleste til at sætte dig ind i nye opgaver og områder. Du er kompetent og yder en stor indsats. Du er åben og lydhør over for feedback og vil gerne udvikle dig både fagligt og personligt. Men alligevel er det nogle andre, der bliver forfremmet og har en glimrende karriere. Og du forstår ikke hvorfor.

Her er mit bud på forklaringer.

De 4 grunde til, at du ikke bliver forfremmet

1. Du spiller ikke spillet

I store organisationer er der altid spil, der skal spilles. Politiske spil. Magtspil. Sociale spil. Hvis du skal forfremmes, skal du kunne spille spillet, uanset hvilket spil det gælder. Du skal sige det rigtige, gøre det rigtige, spise frokost og mødes med de rigtige. Du skal spille dine kort – og talenter – taktisk og på de helt rette tidspunkter.

Rigtigt mange begavede gider ikke at spille spillet. Fordi de oplever det som spild af tid.

Nogle vil kalde det at holde sig langt fra de store B’er: Bulshit, Brown-nosing, Backstabbing, Blaming og det danske Bagvask/Bagtalelser.

Hvorfor kan du ikke bare levere varen og blive vurderet – og gerne forfremmet – på en faglig, saglig baggrund?

De fleste begavede (hvis ikke alle) er asynkront udviklede og har derfor ikke leget så meget med jævnaldrende i deres opvækst, fordi de i stedet søgte voksenkontakt eller hellere ville læse bøger eller spille computerspil. Dermed er de gået glip af rollelegene, konkurrencerne og andre lege, hvor kunne have lært de sociale spilleregler og hvordan, man begår sig i forhold til gruppens alfa-han eller alfa-hun. Dermed mangler de nogle sociale kompetencer, som kolleger har. Og så bliver kollegerne forfremmet.

2. Du er alt for ærlig

Igen – hvis du er asynkront udviklet, så har du nok ikke lært, hvad man siger, og især hvad man ikke siger til hvem. Så du kommer til at sige din ærlige og uforbeholdne mening om det ene eller det andet, som efter din opfattelse ikke fungerer optimalt. Det kan være arbejdsgangen, en beslutning, en proces, en involvering eller ansættelse af en person eller noget andet strengt fagligt. Som du kommer til at sige på afdelingsmødet. Eller til din chef.

Du siger det selvfølgelig i den allerbedste mening, og fordi du vil virksomheden det bedste. Desværre er det ikke sådan det bliver opfattet. Tværtimod kan du blive opfattet som illoyal. Eller som et kritisk brokhoved.

Uden at ville det kan du gå hen at blive persona non grata. Du er den der irriterende sten, som ledelsen bliver ved at have i skoen. Indtil de en dag finder en passende grund til at fyre dig.

3. Du er for utålmodig

Jo større organisationen er, desto længere er der fra beslutning til handling. Og dem der træffer beslutningerne, er ikke dem, der har fingeren på kundernes puls eller hånden på de ansattes kogeplade. Ting tager tid. Visse ting tager lang tid.

Som begavet kan du gennemskue og forstå komplekse sammenhænge og dermed også konsekvenserne af en given beslutning. Eller af ikke at få truffet den nødvendige beslutning, så du kan handle.

Så du bliver utålmodig. Går din leder på klingen. Presser på. Igen fordi du vil virksomheden og kunderne det bedste, men du ramler imod de usynlige glasvægge, der især er så mange af i større organisationer. Og igen bliver du opfattet som irriterende og alt for utålmodig.

4. Du beundrer ikke din chef

Jamen, tænker du måske, hvorfor skal jeg beundre min chef?! Det skal du bare. Hvis du vil forfremmes. For ellers risikerer du at blive opfattet som en trussel og konkurrent.

Det er typisk et problem, du som begavet ikke selv kan se eller forstå. Hvis du kan, så synes du ikke, at din chef har nogen grund til at opfatte dig som en trussel eller konkurrent, for du er da ikke interesseret i hans/hendes job – du prøver bare på at gøre dit job så godt som muligt.

Når du – højst sandsynligt – er mere intelligent end din chef, så vil du møde ham eller hende i øjenhøjde. Din chef vil sikkert føle sig gennemskuet eller i hvert fald kritisk vurderet. Og hvis du skal være helt ærlig, så synes du nok heller ikke, at din chef er så fantastisk, at du kan beundre ham eller hende næsegrus. Du kan respektere, men nok ikke beundre så meget. Der skal nemlig en del til at imponere dig.

Statistisk set (jf. People Tests Systems‘ undersøgelser), så har de fleste mellemledere en IQ i den øvre ende af normalområdet. De er kvikke. Og de er som regel dygtige, flittige og gode til at spille spillet, for det lærte de allerede i deres opvækst. Så de er blevet forfremmet.

Som velbegavet (øverste 10%) er du derfor med stor sandsynlighed mere intelligent end din chef. Hvis du har en god, empatisk chef, der kan se dit potentiale og har selvtillid nok til ikke at have behov for beundring, så er det ikke noget problem. Men det er desværre ikke alle begavede, der er så heldige.

Tværtimod oplever mange begavede, at mellemlederne udgør et uigennemtrængeligt rockwool-lag, hvor de gode ideer, forandringstiltag og initiativer bliver bremset og dør en tidlig død. Med tiden bliver de begavede derfor frustrerede, desillusionerede, utålmodige eller giver slet og ret op. Kvitter karrieren og starter som selvstændig i stedet for.

Er du en af dem?

 

Læs evt. også:

Belastende begavet – er du i udkanten af arbejdsmarkedet?
Er hylden aldrig bred nok?
4 grunde til at virksomheden ikke bruger de begavedes potentiale
8 grunde til at begavede ikke bruger deres potentiale
Al den talentfokus – uden at vide, hvad talenter er – af Torben Tolstøj
Belastende begavet – forstår de ikke, hvad du siger?
Overvejer du at sige op?
Overvejer du at skifte job?
Overvejer du at blive selvstændig?

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading