+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Med udgangspunkt i mere end to års professionelt og praktisk arbejde med udvikling af potentialet hos de 10% bedst begavede, læsernes respons på mine talrige blogindlæg om at være “belastende begavet” og rigtigt mange samtaler med begavede er dette mit bud på de 8 hyppigste årsager til, at højt begavede (de øverste 2%) og velbegavede (de øverste 3-10%) ikke får bragt deres potentiale i spil:

  1. Lav selvtillid – trods høj IQ – impostor syndrome
  2. Prokrastinering – overspringshandlinger i stedet for flow
  3. Manglende mod – begavet og særligt sensitiv
  4. Kedsomhed – mangel på passende udfordringer
  5. Social isolation – mangel på ligesindede
  6. Tomhed – tænker for meget i stedet for at føle
  7. Passivitet – tænker for meget i stedet for at handle
  8. Selvkritik – fokuserer på hullerne i stedet for osten

Kombinationen af flere af disse årsager øger frustrationsgraden og hæmmer dermed udfoldelsen af potentialet. Potentialet er i denne sammenhæng din høje IQ og de muligheder det giver dig for hurtigt at tilegne dig ny viden og/eller gennemskue komplekse problemstillinger og store datamængder. Billedligt talt har du en Ferrari mellem ørerne, og du får ikke lov til eller mulighed for at træde speederen i bund. Fordi du kører på en landevej med hastighedsbegrænsninger eller spilder din tid på at holde i kø.

 

Ad 1) Lav selvtillid

Alt for mange begavede døjer med lav eller svingende selvtillid og er ofte ramt af impostor syndrome/impostor-fænomenet. De har evnen eller ligefrem mange evner, men de kan ikke selv se det. Prøv selv impostor-testen her.

Når noget kommer usædvanligt nemt til dig, kan det simpelthen føles for nemt. “Det er jo ikke noget særligt.” “Der er mange, der er meget bedre til X, end jeg er.” “Jeg kan jo ikke Y.” “Jeg ved ingenting om Z.” Sammenligningerne falder altid ud til de andres fordel. Du er aldrig god nok. Uanset hvad.

Hvis din selvtillid er lav kan det være så handlingslammende, at det ikke kun går ud dine præstationer, men også din livskvalitet.

Det findes der heldigvis råd for: Passende daglige udfordringer og træning kan gøre underværker.

Lavt selvværd er en anden historie – det bliver bedre i takt med at du accepterer og står ved dig selv. Den del af processen kan kick-startes med en god personlighedstest.

 

Ad 2) Prokrastinering

Næsten alle mine kunder bebrejder sig selv, at de laver for mange overspringshandlinger eller prokrastinerer. De bruger al for megen tid på uvæsentlige småopgaver, kollegernes tilfældige forespørgsler, zapper mellem mail-boksen og forkellige igangværende opgaver eller forfalder til at gå på Facebook, surfe på nettet eller bliver afhængig af et spil, som så stjæler deres tid, energi og opmærksomhed.

Alt sammen af én grund: Du kan ikke komme i flow. Flow er den velsignede fordybelse i en stor, kompleks, udfordrende opgave, der får dig til at glemme tid og sted – du er bare ét med dit arbejde!

Flow kræver uforstyrret ro i længere tid. Det er nærmest en håbløs umulighed, når du sidder på storrumskontor med kolleger, der har vænnet sig til at kunne spørge dig når som helst om hvad som helst, kolleger fra andre kontorer eller lande, der skriver mails og chat-beskeder, chefer der ringer eller kommer forbi med hasteopgaver osv.

Dertil kommer at det ikke er alle tider af døgnet, der er lige gode for netop dig at komme i flow. Selv har jeg et åbent “flow-vindue” om formiddagen og om aftenen. Jeg nyder at arbejde på mit hjemme-kontor, og jeg har nogle ritualer, der kan støtte mig i at komme i flow: Et krus te, musik der bringer mig i den rette stemning og “opvarmning” omkring det emne, jeg skal skrive om. Hvis en tilfældig telefonsælger eller min familie formaster sig til at forstyrre mig mig, når jeg er i flow, er jeg omtrent lige så tålmodig og overbærende som en kvinde med presse-veer!

 

3) Manglende mod

Frygt for at begå fejl, skuffe eller såre andre og dermed manglende mod til at kaste sig helhjertet ind i kampen skyldes for rigtigt mange begavede en ting: De er særligt sensitive, så modgang, kritik, afslag og afvisninger rammer med dobbelt styrke, og de tager længere tid en de fleste om at komme sig over det.

Det er et karaktertræk, som du må lære at leve med, og der er grundlæggende tre strategier til at håndtere af din sensitivitet:

  • Fornægtelse
  • Overdrivelse
  • Accept

I perioder kan det være nødvendigt at fornægte – som en simpel overlevelsesstrategi, men det holder ikke i længden. Før eller siden må du enten gå i den modsatte grøft og leve alle følelserne HELT ud eller bare stille og roligt acceptere, at sensitiviteten er en væsentlig del af dig, som du må tage højde for og hensyn til.

 

4) Kedsomhed

Den giver sig selv: Du mangler udfordringer! Din Ferrari kører tomgang eller bare alt for langsomt.

Hvad kan du selv gøre i dag, for at udfordre dig selv? Hvad vil være tilpas svært til, at du bliver nødt til at anstrenge dig? Eller tilpas umuligt til at tænde din stædighed?

 

5) Social isolation

Årsagerne kan være mange. F.eks. en kombination af meget høj IQ, lav selvtillid og stor sensivitet, som kan være blevet forværret af at gå i en almindelig folkeskole, være blevet mobbet, have fået sociale eller sporstlige nederlag osv. med generthed og hæmninger til følge. Alt sammen meget lidt befordrende for at udfolde dit potentiale og stå ved dig selv.

Det kræver mod at udfordre dig selv her: At komme ud af din trygge hule, begynde at dyrke en hobby og søge kontakt med andre. Som så meget andet kræver det træning, ligesom hvis du skal genoptræne nogle muskler, du ikke har brugt længe. Til gengæld bliver din indsats belønnet, hvis du træner fornuftigt og vedholdende – så øger du også din livskvalitet. Faktisk har forskningen vist, at det også styrker dit helbred at have et godt socialt netværk – du lever længere og livet får mere mening og indhold.

Hvis du er medlem af Mensa eller Netværk for begavede, kan du jo passende starte der. Det er altid rart at være sammen med ligesindede.

 

6) Tomhed

Alle mine begavede kunder gør det: Tænker deres følelser. På et eller andet tidligt tidspunkt i deres liv har følelserne været besværlige, voldsomme eller uhåndterlige. Så er de kommet op i mellem ørerne, hvor de kunne analyseres – til døde! I bedste fald er følelserne kommet ned i Ferrariens bagagerum, i værste fald har du ingen anelse om, hvor de er blevet af, så du ved ikke, hvor du skal lede, når du har brug for dem.

Oftest mangler de bare i nuet, så du reagerer forsinket og bagefter tænker på alt det, du skulle have sagt eller gjort! Andre dele af dit liv bliver bare flade, meningsløse begivenheder, der ikke kan vække din glæde.

Når du mister kontakten med dine følelser, mister du også kontakten med en vigtig del af dig selv. At komme i kontakt med dine følelser igen kan koste blod, sved og rigtigt mange tårer, men det er det hele værd: At være i nuet og nyde livet!

 

7) Passivitet

Når du er så meget oppe i dit hoved, at din krop er blevet et slasket og besværligt vedhæng, kan du blive passiv, doven og handlingslammet. Du ville egentligt gerne gøre både det ene og andet, ligesom du kan have nok så mange gode idéer og intentioner, men det meste bliver ved tanken. At få ført tingene ud i praksis kræver energi, og når du ikke får motion og frisk luft på daglig basis, så får du heller ikke ladet de fysiske batterier op, som kan få dig ud af døren.

Du bliver nødt til at bryde din negative spiral og ændre den til en positiv: Jo mere fysisk energi, du bruger, desto mere får du! Den største overvindelse her er at komme op af sofaen, væk fra computeren og ud ad døren. Efter 3-4 ugers vedholdenhed er det lettere at fortsætte end at lade være.

 

8) Selvkritik

Nogle af de begavede er meget kritiske – både over for andre og sig selv. Visse af dem synes at sætte en særlig ære i at samle på skuffelser. Eller kun at kunne se hullerne i osten.

Vend den lige om: Det kan godt være, at der ikke er helt så mange huller i din kollegas ost, men til gengæld er din ost langt større. Alle oste er forskellige. Det er et spørgsmål om smag. Hvor stor skal din ost være? Øv dig i at gøre den større og flytte dit fokus fra det, du ikke kan, til det, du rent faktisk er god til.

 

Ja ja, jeg ved det godt: Det er lettere sagt end gjort. Eller rettere: Lettere tænkt end gjort. Forandringsprocessen og udviklingsforløbet kræver en stor indsats og vedholdenhed.

Til gengæld ved jeg også, at belønningen er fantastisk: Glæde, energi, større selvtillid og succes. Livskvalitet og livsglæde. 🙂

Go for it! Slip bremsen og træd på speederen!