+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Vi gør det alle sammen: Peger på andre og fremhæver deres negative personlighedstræk eller det hos dem, der virkelig irriterer os. Eller vi peger beundrende på nogen, som har alle de positive egenskaber, vi selv gerne vil have. Og hver gang peger vi også på os selv. Især når vi mest hårdnakket påstår, at sådan er vi i hvert fald ikke! For når vi peger, projicerer vi vores skyggesider over på andre – både de mørke og de lyse. 

 

Hvad er en skyggeside?

En skyggeside er det modsatte af det, som du er bevidst om, at du er.

Hvis du f.eks. er meget hensynsfuld over for andre, så kaster det en skygge af det modsatte ned i det ubevidste: Egoistisk og selvcentreret. Så det får du straks øje på hos andre – og kommer måske til at foragte og fordømme det. Fordi du aldrig har tilladt dig selv at være bare lidt egoistisk, tænke på dig selv og tage hensyn til, hvad du selv har behov for.

Hvis du altid er den stærke, der hjælper alle og kan klare alt, så vil din skygge være svaghed og hjælpeløshed. Så kan det være enormt provokerende for dig at opleve nogen, der er åbenlyst hjælpeløse og tigger andre om medlidenhed og hjælp. Fordi det vil minde dig om den svage, hjælpeløse side af dig selv, du gang på gang svigter og vender ryggen til, fordi du ikke vil være sådan.

Omvendt hvis du er meget usikker på dig selv og tvivler på dine egne evner, så vil din ubevidste skygge være selvsikker og hurtig til at træffe beslutninger. Eller ligefrem selvbevidst og skråsikker. Så det kan du næsten ikke holde ud, at andre er. Samtidig med at du i al hemmelighed i dit inderste misunder og beundrer dem. For sådan har du aldrig selv fået lov at være.

Skyggesiden er den side af dig, der – af den ene eller anden rimeligt gode grund – er blevet forvist til det ubevidste. Der nede i mørket, hvor du ikke selv kan se det, og derfor heller ikke kan hente det frem, når du faktisk kunne have god gavn af netop den side.

Skyggen er også dit potentiale. Din helt unikke mulighed for at blive mere hel. Komme i balance med dig selv.

Når du bliver bevidst om dine skyggesider, kommer dit bevidste selvbillede tættere på dit ubevidste selvbillede – det som de andre ser – og dermed bliver der større overensstemmelse mellem det ydre og det indre. Du bliver mere autentisk.

 

Næste gang du peger…

Skal du huske, at to fingre peger på den anden, mens tre fingre peger på dig selv.

Nej, det er ikke den gamle sang: Det, man siger, er man selv.

Du peger på dit potentiale.
Du peger på en egenskab, du også har selv, men som ikke har fået lov til at være der.
Du peger på en mulighed for at blive mere hel, mere dig selv.

Så stop op.
Mærk, hvad det er, der provokerer dig, får dig i affekt.
Jo stærkere følelser andre kan vække hos dig, desto stærkere er din skyggeside.
Og desto mere har du at vinde ved at acceptere den.

Spørg dig selv: “Hvad vil det kunne give mig positivt, hvis jeg var lidt mere x?”

Der har du rigtigt meget at hente. Og vinde.

Du kan læse mere i Lone Lund Jørgensens bog: “Bliv ven med dine skyggesider

Det er også det, vi arbejder bevidst og metodisk med i en “skygge-coaching“.