+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Foto: Ann C. Schødt

Fordele ved at kende andre med høj IQ

Dette indlæg er en hyldest til alle de intelligente, behagelige og fantastiske mennesker, jeg er heldig at kende.

For personen selv kan det være svært ikke at være som flertallet. Især socialt. At skulle være tvangsindlagt til at høre andre snakke løs om deres grill, børn, løbetræning eller uinteressante arbejde. Ikke at få modspil. At skulle gentage sig selv. Og i tavshed kede sig sammen med andre… Men at have venner med høj IQ – det er en velsignelse!

Her i weekenden lykkedes det mig at samle en håndfuld af dem til “Vin & vinyler”. Konceptet var, at de skulle drikke min rødvin, og vi skulle skiftes til at vende vinyler. Streaming var forbudt den aften; lidt nørdet har man vel lov at være i sit eget hjem. 😉 Snakken gik, musikken spillede, og pludselig var kl. 2 om natten!

I årenes løb har jeg skrevet så rigeligt om alt det, der kan være belastende ved at være ekstra begavet. Fordi fordelene kan være vanskelige at få øje på. De gode oplevelser med en høj IQ er mere sjældne, og samtidig føles det så naturligt, at det bagefter kan være svært at forklare eller sætte fingeren på, hvad det lige var. Det her er et forsøg på alligevel at gøre netop det.

 

5 fordele ved at være sammen med personer med høj IQ

Når du er sammen med andre med høj IQ, flyder samtalen lettere. I er på bølgelængde og sender på samme frekvens. Eftersom du kan have en blind vinkel ift. din egen høje IQ, tænker du nok ikke over det. Det føles bare rart.

Her er de 5 fordele ved personer med høj IQ:

  1. De er hurtigt opfattende
  2. De har en bred horisont
  3. De er reflekterede
  4. De har ingen skjult agenda
  5. De connecter dybere

 

Ad 1. De er hurtigt opfattende

Når du fortæller om noget – nærmest hvad som helst – forstår de det første gang. Du skal ikke forklare, omformulere eller gentage dig selv. Tværtimod. De skarpeste af dem kan komme til at færdiggøre dine sætninger, fordi de ved, hvad du vil sige. Og så bygger de videre, associerer til andre emner, kommer ud ad tangenter, ingen af jer havde forudset. Eller de fanger det, du siger, vender det i luften, misforstår dig med vilje, så du kommer til at grine ad dig selv.

Samtalen kan blive overraskende, uforudsigelig, sjov, berigende og forløsende.

 

Ad 2. De har en bred horisont

Her kan der – afhængigt af intelligensens art – godt være forskelle, men de fleste har en bred horisont, holder sig orienteret og interesserer sig for mange emner. Så de kan snakke med om alt muligt. Flere af dem vil sikkert hævde, de ikke dur til smalltalk. Fordi de ikke lige orker at lægge øre til udpensling af banale detaljer. Men deres ‘smalltalk’ handler bare om andre emner – store, dybe, alvorlige emner eller tekniske finurligheder, du måske ikke har tænkt over, men straks kan relatere til.

Og så kan der selvfølgelig være områder af særlig interesse, hvor de nørder igennem. Så får du udvidet din horisont der.

 

Ad 3. De er reflekterede

Personer med høj IQ reflekterer over alt muligt. Bare fordi de kan. De undrer sig, analyserer, overvejer, vurderer, har holdninger til, argumenterer for og imod, kommer med spontane betragtninger, uventede input eller dybsindige betragtninger. At de også bagefter kan vende og dreje jeres samtale, føle at de talte for meget, gik for tæt på eller have andre selvrefleksioner, det er den anden side af mønten.

De er grundlæggende godt og interessant selskab. Det finder du ud af.

 

Ad 4. De har ingen skjult agenda

De fleste med høj IQ er meget ærlige og lige ud af posen. Nogle gange næsten for meget. Fordi de kommer til at sige, hvad de tænker. Uden at have udspekulerede bagtanker. De forsøger ikke at manipulere eller få dig i en bestemt retning. Derfor behøver du ikke have en høj IQ for at forstå, hvad de vil eller ikke vil. Bortset fra, når de ikke lige selv ved det. Så kan de være vægelsindede og vævende. Men de har ingen skjult agenda og forsøger ikke at mele en eller anden skummel rævekage. Tværtimod. De kan nærmere virke lidt socialt naive og alt for godtroende ift. andre.

De foretrækker som regel at spille med åbne kort, sige tingene, som de er og i øvrigt være ret transparente. Det skal du måske vænne dig til.

NB. Her tager jeg udgangspunkt i de ca. 1.000 mennesker, jeg har talt med og mødt i mit virke her. Der findes findes desværre også personer med høj IQ, som har psykopatiske træk, men de kommer heldigvis ikke hos mig.

 

Ad 5. De connecter dybere

Det her kan jeg kun forklare på én måde:

It takes one to know one

Når du møder en person med en IQ på dit eget niveau, og som kan matche dig på flere områder, sker der et eller andet uforklarligt. I klikker og falder i hak. Der er god kemi. Det er let at snakke – om alt muligt. Og det føles instinktivt rigtigt, godt og rart. Lidt som kærlighed ved første blik. En slags dybere genkendelse og genklang.

Hvis du oplever det, er du ikke i tvivl. Og det kan blive et venskab for livet.

 

Læs også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading