+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Hvorfor var det netop dig, der faldt for en psykopat?

Det har du sikkert spurgt dig selv om mange gange. Især når du er kommet ud af forholdet, kan du undre dig over, hvorfor du ikke kunne se det. Hvorfor du blev fanget ind og blev i forholdet så længe, som du gjorde. Måske har du ligefrem fået børn med ham/hende.

NB. I psykiatrien anvendes begrebet dyssocial personlighedsforstyrrelse, og det er en diagnose, som kræver en psykolog eller psykiater at stille. I dette blogindlæg forholder jeg mig primært til dig (som er rask), og når jeg bruger begrebet psykopat, er det, fordi det er kortere at skrive og mere genkendeligt for de fleste. Ligeledes for forenklingens skyld kalder jeg personen for han, men det kan lige så vel være en kvinde.

Den person, du faldt for, har med stor sandsynlighed flere psykopatiske træk, men ikke nødvendigvis den fulde diagnose. Det, du selv kan gøre, er kun at forholde dig til kendetegnene: Er din partner psykopat?
Og så passe på dig selv!

Her er 5 bud på, hvorfor du faldt for en psykopat – og ikke bare kunne gå din vej i tide:

 1. Psykopaten selv – charme & selvtillid
 2. Din personlighed – sensitiv impostor-ramt
 3. Jeres relation – I passer sammen som tandhjul
 4. Dit mønster – den forkerte vej op ad rulletrappen
 5. Din frygt – for at blive forladt, ignoreret, afvist og ensom

Og så kan du blive holdt fast i psykopatens regime og af ydre omstændigheder – som du ikke selv kan påvirke eller er magtesløs overfor.

 

Ad 1. Den charmerende, selvsikre psykopat

Da du mødte ham i sin tid, blev nu næsten væltet omkuld. Fordi han var så charmerende, overbevisende og selvsikker. Han gav dig sin fulde opmærksomhed og fik dig til at føle dig som noget særligt. Tænk, at han kunne lide dig. At han måske ligefrem ville have dig. På flere måder og mere, end du havde oplevet, at andre før ham havde ville have dig. Han ville nærmest eje dig, men det lagde du ikke mærke til dengang. Du faldt bare pladask for ham og kunne ikke få nok.

Han kan desuden være intelligent og give dig et interessant modspil. (Har også hørt rygter om fantastisk sex.)

Så lad være med at bebrejde dig selv, at du faldt for ham. Det er kun naturligt, at du gjorde det. Og fuldt forståeligt. Han var jo vitterligt utroligt charmerende og nem at falde for. Og når han ovenikøbet ville have dig, så var det ualmindeligt svært at modstå.

 

Ad 2. Din sensitive personlighed

Nu har jeg jo ikke mødt eller testet dig, men jeg har mødt og talt med nogle stykker efterhånden, så det her er bare mit bedst gæt. At du er særligt sensitiv eller meget påvirkelig i forhold til andre mennesker i dine omgivelser. Du er opmærksom på stemningen og andres humør, og du ved sikkert også, hvad der skal til for, at andre har det godt eller bliver i bedre humør. Du har antennerne ude og ved, hvad du skal sige og gøre for at skabe en behagelig stemning og få andre til at føle sig godt tilpas. I dit selskab.

Til gengæld er du nok ret dårlig til at tage dig af dig selv og dine egne behov. Fordi du har så travlt med at tage hensyn til de andre. Hvis du har fået børn med psykopaten, vil deres behov også gå forud for dine egne. Helt naturlig for dig.

Samtidig har du lav selvtillid og/eller lavt selvværd. Det kan komme til udtryk som impostor-fænomenet. Det er en særlig form for mindreværdskompleks, der især rammer de introverte, begavede og dygtige, som ikke kan se eller realistisk vurdere, hvad de selv kan, ved og bidrager med.

Prøv selv Impostor-testen

 

Ad 3. I passer perfekt sammen

Din personlig matcher psykopatens personlighed, som to tandhjul, der passer perfekt sammen. I supplerer hinanden og dækker hinandens behov for opmærksomhed.

Din lave selvtillid gør, at du ser op til ham og bliver fascineret af hans selvsikre facon, ligesom han nyder at blive beundret. Måske får han dig ligefrem til at føle dig mere værd, fordi du jo har ham. Hvor er du heldig!

Bagsiden af medaljen opdager du tids nok, og den rammer dig med fuld styrke første gang I er ude sammen, og du – uden at tænke over det – kommer til at kaste din opmærksomhed på en anden mand. Psykopatens jalousi er en rasende orkan af følelser, han ikke selv kan styre, og når orkanen har lagt sig, ønsker han heller ikke at tale om det. Det var bare noget der skete, og det var udelukkende din skyld! Det burde du kunne forstå og have sørget for at undgå.

Hvis du trækker dit tandhjul til dig (eller et øjeblik lader dem passe med en andens), har du straks balladen.

Læs også: Hvad gør du, når relationen ikke er god for dig?

 

Ad 4. Dit personlige mønster

I det her tilfælde er der meget stor sandsynlighed for, at du på et tidspunkt i din opvækst er blevet svigtet, forsømt eller overset. Så du har manglet din fars (og/eller mors) kærlighed og opmærksomhed. En temperamentsfuld, alkoholiseret og/eller psykisk ustabil forælder har trænet din evne til at aflæse små ændringer i kropssprog, toneleje og stemningen i lokalet, så du straks kunne forebygge, at din forælder blev vred eller ked af det. Du ved præcist, hvad du skal gøre for at glatte ud og afværge konflikter.

Du er med andre ord toptrænet i at omgås en uforudsigelig, utilregnelig og opfarende psykopat, ligesom du er vant til at alting er din skyld. At det er dig og ingen andre, der bærer ansvaret. Og det mønster har du taget med dig ind i dit voksenliv og får i høj grad brug for det i forholdet til psykopaten.

Men det er som at løbe den forkerte vej op ad rulletrappen: Du ender altid det samme sted.

Læs også: De 4 største fejl ubevidst over-empatiske begår

 

Ad 5. Din frygt holder dig fast

På grund af din lave selvtillid/dit lave selvværd, kan du komme til at tvivle på, om du kan klare dig selv. Om der mon er andre, der kan elske dig, som du trods alle konflikterne og al balladen med psykopaten oplever, at du til en vis grad er blevet elsket.

Du kan frygte at blive svigtet og forladt, som du oplevede det i din opvækst. Du kan frygte at blive ensom. Ikke kun en overgang og rent fysisk, men resten af dit liv og på flere måder.

Du kan frygte, at han vinder forælderretten over jeres børn, hvis du forlader ham.

Og du kan frygte at bryde dit mønster, for hvad sker der så? Noget endnu værre, du ikke kan forudse?

Din frygt kan både være indbildt og helt reel. Men for dig er det uoverskueligt og svært at skelne imellem.

Læs også: Er du bange for at leve DIT liv?

 

Psykopatens regime og ydre omstændigheder holder dig fast

I psykopatens regime gælder følgende ufravigelige regler:

 • Alt, hvad du siger og gør, er forkert og bliver brugt imod dig
 • Det er ALTID DIN SKYLD
 • Det er altid ham/hende, der er offeret
 • Psykopaten er ufejlbarlig og har derfor altid ret
 • Du kan blive angrebet – verbalt og fysisk – på alle tider af døgnet
 • Hvis du ikke kan (mod)bevise det, er det ikke snyd eller løgn, hvad han gør eller siger
 • Retfærdighed, almindelig logik og fornuft er sat ud af kraft, medmindre det tjener psykopatens formål.

Dertil kommer, at psykopaten ikke evner at se sine egne svagheder, mens fejl slet ikke findes. Desuden er han blottet for samvittighed over for andre end sig selv og sine egne behov. Han holder sig heller ikke for god til grove beskyldninger, et spind af løgne og bortforklaringer, utroskab, hemmelige telefoner, konti m.v. Tværtimod er det netop hans hjemmebane.

Dertil kommer så ydre omstændigheder, der kan modarbejde dig:

 • Økonomisk afhængighed – at du af den ene eller anden grund ikke kan forsørge dig selv (og dine børn)
 • Din familie ser det ikke – men tror måske, at det bare er dig, der er sart eller alt for dramatisk
 • Det offentlige svigter – ved at tage psykopatens overbevisende parti eller give op, fordi det jo er ord mod ord

Derfor er det nærmest umuligt for dig at slippe væk, og jo længere tid der går, desto mere bliver din integritet, selvtillid og tillid til andre mennesker undermineret til ukendelighed.

Og derfor er du NØDT TIL at få professionel hjælp – det kan kun gå for langsomt.
Et sted at starte kan være Lev uden Volds hotline
Det gælder også psykisk vold.

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading