+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Når du ikke selv styrer

  • Har du ladet andre styre dine valg?
  • Tog du den uddannelse, som andre syntes, du skulle tage?
  • Er du bare flydt med strømmen og har taget de jobs, der nu bød sig?
  • Er du bange for at skuffe andre – eller dig selv?
  • Har du meget høje idealer og ambitioner, som er svære at leve op til?
  • Er du bange for at tage fejl og vælge forkert?
  • Glemmer du at mærke efter, hvad du selv vil og har brug for?

Så er du sandsynligvis ramt af impostor-fænomenet, som er en slags mindreværdskompleks, der især rammer de dygtigste og mest intelligente.

Impostor og bange for at skuffe

Noget af det mest karakteristiske for impostor-ramte er, at de stiller ekstremt høje krav til sig selv og sætter overliggeren urealistisk højt. Det kan betyde, at de konstant knokler, fordi de tænker, at de altid kan gøre det bedre. Eller at de i hvert fald skal gøre det endnu bedre end sidst for at holde standarden.

Dels fordi de er bange for at skuffe andre – og sig selv. Dels fordi de slet ikke kan se, at det de gør er specielt godt. Hverken godt nok eller godt sammenlignet med det, som andre præsterer.

Problemet er, at de sammenligner sig med de allerbedste inden for deres felt. Hvis de arbejder på en PhD, burde de vide ALT om deres område, men de føler ikke, at de ved noget som helst. Hvis de arbejder som specialister, burde de være lige så dygtige som kolleger, der har arbejdet med det samme i årevis.

En del af det skyldes tit, at de har en høj IQ og derfor mange gange i skoletiden og senere har oplevet, at visse ting var nemme for dem. Så tror de, at det er nemt for alle, samtidig med, at de undervurderer deres egne præstationer:

Jeg har jo ikke anstrengt mig! Det var da ikke noget særligt.

Og så er de hundeangst for at lave fejl, falde igennem og at de andre skal opdage, hvor lidt de kan og ved. Så de andre bliver skuffede over dem.

Prøv selv Impostor-testen

 

Sensitiv pleaser og bange for at skuffe

Som sensitiv har du mindre “filter på”, så du bliver lettere påvirket af, hvad der sker omkring dig, stemningen og det andre siger, gør og udstråler. Andres negative ytringer, dårlig stemning, kritik eller manglende positiv feedback påvirker dig voldsomt. Det er som at gå ud i kraftigt regnvejr uden paraply eller ordentligt regntøj.

Samtidig har du et enormt behov for at blive bekræftet og få positiv feedback. Og andre skal helst kunne lide dig.

Derfor kan du være tilbøjelig til at tilpasse dig gruppen, mægle i konflikter, give andre ret og gøre alt, hvad du kan, for at undgå uenighed, fordi det er så ubehageligt for dig at være i.

Hvis dine forældre ønskede, at du skulle tage en bestemt uddannelse, kunne du overbevise dig selv om, at det nok var det bedste for dig.

Hvis du fik anbefalet og tilbudt et job via en af dine venner, så måtte du nok hellere sige ja tak til det.

De har sikkert ret. Det er nok det bedste.
Du tør ikke sige dem imod.
Du vil ikke skuffe dem.

Læs også: 8 grunde til at du er alt for hensynsfuld og diplomatisk

 

Høj IQ og frygt for at være udenfor

En af de stærkeste følelser begavede har, er oplevelsen af at være anderledes. Anderledes end klassekammeraterne. Anderledes end kollegerne. Generelt anderledes end flertallet.

Og det er helt reelt: Hvis du er mellem de 10 % bedst begavede, så er du på mange måder anderledes end 90 % af dem, du tilfældigvis er sammen med. I folkeskolen, til fritidsaktiviteter, på din første arbejdsplads. Alle de steder, hvor du er sammen med mennesker fra den brede midtergruppe. De har en masse til fælles og minder om hinanden, men de er ikke ligesom dig.

Du tænker på en anden måde, bruger andre ord, forstår hurtigere komplekse eller overordnede sammenhænge, har lettere ved at sætte dig ind i noget nyt, griner ad andre ting og har nogle helt andre interesser. Du er anderledes.

Du føler det. Og de ved det.

Og uanset, hvor meget og ihærdigt du prøver at tilpasse dig og være som de andre, så har du altid en dybere oplevelse af ikke at passe ind. En følelse af at befinde dig ude i periferien.

En umiskendelig oplevelse af at være udenfor.

Læs også: Er du altid anderledes og forkert?

 

Frygten for at leve dit liv

Hvis du kan genkende noget af det hele – både impostor-følelserne, frygten for at skuffe og oplevelsen af at være udenfor, så kan det være endnu sværere for dig at stå ved dig selv og dine egne valg.

For hvad nu, hvis de andre bliver skuffede?
Hvad nu, hvis de ikke længere kan lide dig?
Hvad nu, hvis de ikke vil være sammen med dig?
Hvad nu, hvis de opdager, at du slet ikke er ligesom dem?

Så kommer frygten farende og ånder dig ind i ansigtet:

Din sociale frygt for at ingen kan lide dig og for at blive udstødt af gruppen.

Din instinktive frygt for at blive forladt og fuldstændig ensom.

Det ligger så dybt i os som mennesker, fordi vi som spæde og børn er totalt afhængige af, at de voksne tager sig af os. At de elsker os, giver os mad og passer på os. At vi indgår i gruppen og kan føle os trygge.

Som voksne bliver det til en helt reel frygt:

Frygten for at miste vores job, partner, økonomiske fundament og sociale tilhørsforhold.

Kombineret med en dybereliggende frygt for at miste sin identitet.

For hvis jeg ikke er som de andre, hvordan er jeg så?
Hvis jeg ikke skal gøre ligesom de andre, hvad skal jeg så gøre?
Hvem er jeg i det hele taget?
Hvad kan jeg overhovedet?
Og hvad vil jeg egentlig med mit liv?

Hvordan finder jeg i øvrigt ud af, hvad jeg vil og har lyst til, når jeg hele mit liv har excelleret i at regne ud, hvad de andre synes, jeg skal gøre? Hvad de andre vil, ønsker og har brug for?
Mens jeg ikke har den fjerneste anelse om, hvad jeg selv vil.

Læs også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading