+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Fortiden følger med

Mange af de begavede og sensitive, der har konsulteret mig siden 2012, har været udsat for krænkelser af forskellig karakter – fysisk og psykisk. De har brugt timevis og spenderet formuer hos psykologer og terapeuter, hvor de har endevendt deres opvækst og traumatiske oplevelser. Nogle af dem har taget mere skade end andre, har fået depressioner eller andre diagnoser. Og de kæmper. Hver dag.

Fordi de som begavede har kunnet udtænke strategier til at overleve og komme igennem det værste.
Fordi de som sensitive hele tiden har antennerne ude og registrerer de mindste signaler.
Fordi de hver dag betaler prisen og konstant er på vagt og i alarmberedskab.

De slæber fortiden med sig og forbereder sig hele tiden på, at den vil gentage sig i nye varianter i fremtiden.
Alle nye hændelser bearbejdes og lægger sig som slagger i deres hjerner, så det går ud over humøret.
Så de har uendeligt svært ved at være i det skrøbelige, korte nu, hvor livet sker og leves.

Hvorfor kan du ikke være til stede i nuet?

Det er meget enkelt: Kroppen husker som en elefant, og fortrængte oplevelser ligger i det ubevidste som magneter, der bliver ved med at tiltrække tilsvarende oplevelser. Som mennesker er vi designet til at kunne huske og lære af vores negative erfaringer – for at kunne overleve. Så det er det, vi gør.

I praksis betyder det, at begavede og sensitive, der er blevet krænket, lever uden for nuet.

Enten hænger de fast i fortidens traumer, som de har brug for længere tid til at bearbejde, vende og dreje, reflektere over, analysere og uddrage kringlede konklusioner af. Eller også lever de mentalt ude i fremtiden, hvor de forsøger at forudse alt det, der kan gå galt og med pessimistisk forudseenhed forventer gør det. Igen. Snart.

Kan du kende det?

 

Kan du komme videre?

Lad mig være ærlig: Hvis du skal komme videre, kræver det en kæmpestor indsats og et vedholdende arbejde med at ændre dit adfærdsmønster. Der er ikke noget quick-fix.

Jo længere tid du har levet, desto mere krævende kan det være at ændre din adfærd.

På den anden side er en af de væsentlige forudsætninger, at du har et solidt jeg og er realistisk. At du ved, hvem du er, og kender dine begrænsninger. Og det ved man som regel først, når man har rundet de 35 år. Som min yndlingsdigter Søren Ulrik Thomsen skrev i digtsamlingen Hjemfalden:

Jeg har levet i 35 år og har brug for lige så mange
til at komme mig over de første.

 

Hvad kan du gøre?

Her er mit forslag til, hvordan du kommer videre:

  1. Forstå fortiden og identificer dit mønster – når du forstår, hvad der skete, og hvordan det har påvirket dig, kan du bedre blive i stand til at slippe det
  2. Bryd mønsteret og gør noget andet – når du kender dit mønster, kan du bevidst vælge at gøre noget andet, når en lignende situation opstår igen
  3. Kend dit værd og bliv i nuet – med X års erfaring i at hænge fast i fortiden og forberede dig på gentagelser, kan du have brug for at styrke dit jeg, din selvtillid og træne konkret adfærd, der gør, at du kan blive i nuet og forsvare dig selv.

Fortiden er som en tung rygsæk, du slæber med dig hver dag, og hvis du ikke har fået tømt den hos en terapeut, er det nok på tide at få det gjort. Men uanset hvad, du har oplevet og slæber rundt på, har du et valg:

Du kan fortsætte som hidtil, eller du kan vælge at gøre noget nyt.

Du kan vælge at gøre, som du plejer, og det kan være trygt, fordi du så kan forudse, hvad der kommer til at ske.
Eller du kan stoppe op og bevidst vælge at gøre noget andet, selvom du så ikke ved, hvad der sker. Det kræver mod. Og måske også hjælp til at komme videre på din rejse.

Du kan begynde med at booke en kort, gratis prøvesamtale via Kontaktformularen. Så kan vi sammen finde ud af, hvad du har brug for, og hvordan jeg kan hjælpe dig.

Læs også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading