+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

At lægge dit personlige puslespil…

For tiden lægger jeg puslespil. Med 1000 brikker og forskellige motiver. Nogle er relativt nemme. Andre tager flere dage, fordi der er store flader med små farveforskelle. Eller mange små detaljer som det ovenfor.

På en måde samler jeg også puslespil, hver gang jeg møder en ny person: Lægger brik for brik ud fra de informationer, jeg får, indtil jeg ser et tydeligt billede af mennesket.

Personlighedstesten er en genvej til hurtigt at skabe rammen og overblikket. Derefter lægger vi i fællesskab dit personlige puslespil gennem vores samtaler og de øvelser, du kommer igennem eller får som hjemmearbejde.

Ofte har man brug for andre til at se og spejle de sider, man ikke selv kan få øje på. Især skyggesiderne.

Det svære er, at der ikke er noget låg, hvor vi kan se det færdige motiv på. Vi har blot en stor bunke brikker og må prøve os frem.

Vil du være med?

 

Er den manglende brik en høj IQ?

Mange finder først ud af som voksne, at de har en høj IQ.

Måske har andre antydet det, men du har slået det hen. Du har ikke selv haft en oplevelse af at være specielt intelligent. Du kan ligefrem have følt dig dum, fordi andre ikke forstod dig. Dertil kommer stereotype opfattelser af intelligens.

Jamen, jeg er jo ikke god til matematik.
Jamen, jeg fik middelmådige karakterer i skolen.
Jamen, jeg er jo ikke blevet højtuddannet eller direktør som mine venner…

Læs også: Belastende begavet: Jamen, jeg er jo ikke god til… alt!

Mange er blandt de 10 % bedst begavede – uden selv at vide det. Så når de tager IQ-testen i forbindelse med opstarten af udviklingsforløbet, kommer det helt bag på dem. De bliver rørt. Nogle til tårer. Fordi det er så overvældende pludselig at få den selvindsigt. Hele livet har de følt sig anderledes, ensomme og forkerte – i alle mulige sammenhænge – uden at forstå hvorfor.

Når de endelig får tal på deres IQ, har de ikke bare fundet den manglende brik i deres selvforståelse. De har også fundet den brik, der får en masse andre brikker til at falde på plads.

Personer med høj IQ er som puslespil med mindst 1000 brikker og ofte også et komplekst motiv.

Tjek selv, om du er Belastende begavet
Prøv en gratis IQ-test

 

Alternativ måde at lægge puslespil (delt af en Facebook-ven)

Er din manglende brik ADHD?

Rigtigt mange bliver først udredt for ADHD som voksne. Måske har de ADD og er fløjet under radaren.

Men de har kæmpet! Fordi de har manglet vedholdenhed, ikke selv kan skabe struktur for hverdagen og i det hele taget har svært ved at passe ind på en almindelig arbejdsplads, i et parforhold osv. Fordi de glemmer aftaler, ikke kan finde deres ting, kommer for sent eller har svært ved at gøre en ting færdig ad gangen. Samtidig med at de knokler på, sætter en masse skibe i søen, tager initiativ, får gode ideer og er all over the place. Nærmest overmenneskeligt foretagsomme. Lige indtil filmen knækker og de får en stresssygemelding og måske også en depression eller en anden diagnose.

Jamen, jeg er jo ikke hyper!
Jamen, jeg kan godt koncentrere mig.
Jamen, jeg er jo voksen og har mit eget firma.

Nej, du er ikke hyper – udadtil. Men inde i dit hoved er en gryde popkorn med tanker, der popper i alle retninger.
Ja, du er fantastisk til at koncentrere dig – hvis det er noget, der interesserer dig. Det kaldes også hyperfokus.
En af fordelene ved ADHD er et kæmpe drive, initiativ og originalitet. Mange iværksættere har ADHD.

Men hvis du har ADHD, bliver dit nervesystem nemt overbelastet, så du skal virkelig passe på dig selv!

Prøv selv simpel ADHD-test  (på engelsk)
Det professionelle diagnosticeringsskema DIVA 2.0

 

Er din manglende brik kombinationen af høj IQ og ADHD?

En tiltagende del af dem, der konsulterer mig har både høj IQ og ADHD. Den høje IQ gør, at de tænker endnu hurtigere, så de er totalt hyper inde i hovedet. Samtidig med at ADHD’en måske har forhindret dem i at gennemføre en videregående uddannelse eller har spændt ben på andre områder i deres liv.

Ofte er de succesfulde udadtil. Men indeni er alt kaos.

Jamen, jeg har flere uddannelser og har gjort karriere.
Jamen, jeg har været i fast forhold i mange år.
Jamen, jeg har mange venner og er socialt velfungerende.

Ja, og det er derfor, du aldrig er blevet udredt. Eller måske ligger lige på grænsen. Fordi du bruger din høje IQ og en masse energi på at kompensere for og skjule de symptomer på ADHD, der er mest karakteristiske for dig. Så ingen får mistanke om, at noget er galt. For alvor.

Om du får diagnosen afhænger primært af to ting:

  1. Du er dysfunktionel inden for mindst to livsområder – studie, arbejde, familie, parforhold, forældreskab, sociale kontakter, fritiden/hobbyer samt selvtillid/selvopfattelse (både som barn og voksen).
  2. Du er forpint – generelt koncentrationsbesvær, afhængighed, kan aldrig slappe af, udpræget glemsomhed, søvnproblemer, hypersensitiv med store humør- og følelsesudsving, impulsiv/risikobetonet adfærd med negative konsekvenser for helbred, job-/boligsituation, økonomi osv. (kan være mere udtalt i perioder).

De fleste, der får ADHD-diagnosen, oplever en stor lettelse, fordi mange ting har undret dem. Så det bliver den brik, der med et får flere ting til at hænge sammen og give mening. Det kan give ro.

Men du kan også opleve en stor sorg: Sorgen over, at du faktisk har en diagnose, der har gjort og stadig gør mange aspekter af dit liv ekstra hårde og svære. Sorgen over, at du først finder ud af det nu som voksen, især hvis du har cyklet rundt i det psykiatriske system og fået forkerte diagnoser. Og sorgen over ikke at have fået hjælp noget før, herunder sorgen over at have spildt så meget af dit liv og dit potentiale…

Som en tidligere klient udtalte om sit forløb og en ikke-udredt ADHD:

Jeg fik hjælp til at se og forstå, hvorfor jeg altid havde manglet vedholdenhed og kæmpet med at få struktur på hverdagen. Det blev afdramatiseret, så jeg kunne acceptere det. Vi talte om ADHD – uden at jeg blev stigmatiseret. Det er en kæmpe lettelse, at jeg ikke skal forsøge at være normal!

Hør podcast med Manu Sareen om ADHD

 

Skal vi samle dit livs puslespil?

Jeg kan ikke give dig hverken diagnose eller medicin. Du er nødt til at gå til din læge, få en henvisning og finde en psykiater – og flere af dem har desværre meget lang ventetid (f.eks. 160 uger). Tålmodighed er næppe din stærke side…

Måske er det ikke så vigtigt for dig, at blive udredt. Eller du har diagnosen, men har valg medicinen fra. Det er ikke så vigtigt. Hos mig. Her bliver du rummet og forstået med al din kompleksitet og dine personlige krummelurer.

Min mission er at hjælpe de 10 % bedst begavede med at udfolde deres potentiale og få et bedre liv.

Personlighedstesten viser sort på hvidt, hvor du er mest udfordret, men også hvilke ressourcer du har. Så vi sammen kan finde værktøjer og strategier, der kan hjælpe dig i hverdagen.

Først og fremmest får du en forståelse for, hvorfor visse ting har været ekstra svært for dig. Det kan gøre det lettere for dig at acceptere og rumme dig selv. Så du ikke hele tiden bebrejder og slår dig selv i hovedet, når du mister interessen, kommer for sent eller noget ikke lykkes for dig.

Hvis det giver mening for dig, kan vi tage en indledende snak over telefonen – 23934841 – og sammen finde ud af, hvad du har brug for.

Hav en dejlig dag.

Bedste hilsner
Ann C. Schødt

 

Læs også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading