+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk
 • Har du altid haft en bevidsthed om, at der måtte være noget andet end det her?
 • Kender du suget af tomhed i maven eller brystet, når du har set en god film?
 • Kan du huske at have haft den diffuse længsel efter noget andet og mere – helt fra da du var barn?
 • Kender du den nærmest velsignede ro, man kan opleve, når man står og ser ud over havet mod horisonten?
 • Kan du sætte ord på, hvad du længes efter?

 

Er du for meget?

Med dette blogindlæg kaster jeg mig med fuldt overlæg ud på dybt vand. Som jeg har gjort nogle gange i løbet af mit liv – bare for at finde ud af, om jeg stadig kan svømme. Først for et par år siden fandt jeg ud af, at netop den trang skyldes kombinationen af at være særligt sensitiv (HSP) og nyhedssøgende (sensation seeking) – at jeg simpelthen med mellemrum får en ubændig trang til at smide mig selv ud på dybt vand for at motionere og udforske mit dybe og rige følelsesliv.

Forestil dig, at du har et indre hav med dybt, mørkeblåt vand – nogle gange er det brusende, med høje bølger, der sprøjter langt op på land, andre gange er det roligt, blikstille og spejlblankt. Uh, hvor har jeg skammet mig over det og gemt det langt væk – for det var ligesom for voldsomt og for meget. Det kunne jeg da ikke byde andre!

I april var jeg så på Gifted Childrens symposion, hvor bl.a. Linda K. Silverman holdt foredrag om højt begavede og deres særheder: Et af de helt klassiske træk hos begavede – både børn og voksne – er, at de er ekstra intense!

Nåh! Så er det måske bare derfor… jeg følte mig for meget.

Har du også en oplevelse af, at du kan være for meget? For intens, for dominerende, for alt muligt?

Længsel efter noget…

Fotoet med træerne her er faktisk et symbol på længsel:

 • Den høje himmel er længslen efter, at der er højt til loftet – frihed, tolerance og forståelse
 • Horisonten er længslen efter ro – i hjertet, kroppen, livet og karrieren
 • Træerne der strækker sig opad er længslen efter vækst – personlig udvikling, fremdrift og erfaring
 • Solen er længslen efter lys, håb, glæde og optimisme

Eller hvad ser du?

En af de stærke følelser, jeg personligt slæber rundt på, er længsel. Ikke efter noget bestemt eller konkret. Nærmere bare en kæmpestor, vidtstrakt, uendelig længsel. Et hav, hvor man hverken kan se bunden eller land på den anden side. En slette, savanne eller hede, der strækker sig hele vejen til evigheden. Sådan cirka.

En gang i mellem kan jeg genkende den i musik (Triffids har den klart), god kunst eller en stemning i en film. Det er både befriende og forløsende. Lidt som at kaste sig ud på dybt vand uden at blive våd. 🙂

Har du også sådan en længsel?

 

Er det jagten på regnbuen, der driver ildsjælen?

Hvis vi nu tager udgangspunkt i Lindas konklusion på forskningen omkring højt begavede: At alle begavede er særligt intense. Jo højere IQ, desto mere intens, men samme symptomer for de velbegavede (øverste 10%). Kunne det så tænkes, at længslen helt enkelt kan handle om at få lov til og plads til at være dig selv? Sådan 150% dig selv. Uden at nogen blander sig eller siger, at du er for meget. Bare få lov at give den gas og træde sømmet i bund som dig.

Mmm. Jeg ved ikke, hvordan du har det, men jeg kan mærke, at jeg rigtigt godt kan lide tanken!

Så jeg reflekterer lige for os begge:

 • Hvad handler min længsel om?
 • Hvor kan den bringe mig hen?
 • Hvad mon jeg finder for enden af regnbuen?

 

Længslen kan jo være efter så meget:

 • Frihed – fra fordomme, regler, normer
 • Forløsning – fra bånd, hæmninger, traumer
 • Ro og afklaring – at hvile i dig selv
 • Autensitet – at lade facaden falde og turde være dig selv
 • Mening – at forstå dig selv, andre og livet i al almindelighed

Hvad nu hvis din længsel rent faktisk kan være dit brændstof?

Hvis længslen kan tænde din indre ild og få din ildsjæl til at flamme op og brænde for en vigtig sag?

Hvis længslen rummer kimen til noget stort, noget hvor du kan bruge dit potentiale og gøre en forskel?

Kunne det ikke være interessant?

Jeg vil blive meget taknemmelig, hvis du tør sætte ord på din længsel og dele den med mig og de andre læsere. Det tror jeg faktisk, at flere kunne have stor glæde af. Kom skriv!

 

Læs også:

 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading