Abonnér på blogindlæg

Indtast din e-mail-adresse for at blive tilmeldt og modtage mail, når der er et nyt indlæg

Ann_C_Schødt_235px

Ann C. Schødt

Impostor syndrome – kan jeg komme over det?

Det korte svar er desværre: Nej. Det er en del af din personlighed. Det svarer til at spørge: Kan jeg holde op med at være perfektionist? Eller lige så godt: Kan jeg holde op med at være højt begavet? Det er ikke noget, du vokser fra med alderen, ligesom det heller ikke er noget, du bare kan tvinge dig selv til at lade være med, uden at det vil opleves som værende helt forkert.

Derfor er der ikke noget kvik-fix til impostor syndromet. Du kan ikke bare få et par tips og nogle gode råd, og så forsvinder det af sig selv efter et par uger.

Det opmuntrende svar er: Du kan næsten komme over det. For du kan lære at leve med det på en mere hensigtsmæssig måde. Så det er dig, der bestemmer over dit impostor syndrom og ikke omvendt. Det vil kræve en længere periode med hårdt arbejde, men for hvert lille fremskridt du gør, vil du opleve større frihed og indre ro.

Som min yndlingsdigter Søren Ulrik Thomsen udtrykker det:

”Jeg har levet i 35 år og har brug for lige så mange
til at komme mig over de første.”

Helt så mange år får du dog ikke brug for. Når du arbejder fokuseret og målrettet med din personlige udvikling, vil du i løbet af nogle måneder opleve, at du får en dyb selvindsigt, accepterer dig selv, giver slip på fortiden, får helet nogle af de gamle sår, finder og bruger dine ressourcer til at komme videre og kaste dig ud i livet. Nuet og fremtiden er jo meget mere interessante end fortiden. Ligesom dit potentiale er mere interessant end dine tidligere præstationer – og eventuelle fiaskoer.

Personlig udvikling er som vinterbadning eller lange løbeture:

Det er en overvindelse i starten, og det kan være hårdt undervejs,
men det føles fantastisk bagefter!

 

Hvorfor rammer impostor syndrome dig?

Fordi du er dig: Med den personlighed, intelligens og erfaring du har. Af samme grund har det ikke ramt dine søskende, eller hvis det har, er det ikke i samme grad eller på samme måde.

Min personlige hypotese, baseret på de personer med syndromet jeg har mødt, er, at det har en tendens til at ramme den i søskendeflokken med den højeste IQ. Denne person vil jf. Dunning og Krugers forskning have en rimelig realistisk vurdering af egne præstationer, men vil – ved sammenligning – være tilbøjelig til at undervurdere sig selv og overvurdere andre efter devisen:

”Når det er nemt for mig, må det være endnu nemmere for andre,
eller også har jeg snydt!”

Forestil dig, at du hele tiden har lettere ved at opfatte, forstå, formulere og analysere ting eller begreber, end dine søskende har – uanset din og deres alder. Hvordan føles det at blive sat på plads af en storebror eller storesøster, der mener at vide bedst – men du ved, at han/hun ikke har ret?! Er det lettest at tage kampen og overbevise din ældre bror/søster, eller kommer du i tvivl om, hvorvidt du nu har ret, når det kommer til stykket? Eller hvordan føles det, hvis du er den ældste i søskendeflokken, og du har en tilsvarende oplevelse i forhold til dine forældre?

Derudover har forskningen vist (Busotti 1990), at der er en tydelig sammenhæng imellem impostor syndromet og den familiemæssige baggrund:

 • Manglende eller ringe støtte mellem familiemedlemmerne
 • Manglende eller begrænset åbenhed omkring følelser
 • Høj grad af udtrykt vrede og konflikter i familien 
 • Høj grad af regler og procedurer som styring af familiens adfærd.

Det er på sin vis ikke overraskende, men heller ikke ligefrem opmuntrende viden.

Hvor mange af punkterne kan du genkende fra din egen opvækst og familie?

 

Hvad kan du selv gøre for at overvinde dit impostor syndrom?

Der er faktisk en del, du kan gøre. Og selv om det kan føles nok så hårdt undervejs, så tør jeg godt love dig, at det er det hele værd!

Jeg har udviklet denne 10-trins model til at overvinde impostor syndromet:

 1. Identificér syndromet – start med Pauline Clance’s test her
 2. Beskriv så udførligt som muligt, hvordan din version af impostor syndromet kommer til udtryk
 3. Giv slip på fortiden – accepter, mærk og forstå, hvordan det har påvirket dig, og ikke mindst hvad det har beskyttet dig imod
 4. Visualisér – lad impostor syndromets maske eller dragt falde ned og træd frem i lyset
 5. Omprogrammér dig selv – vend alle negative tanker til noget positivt og sig det højt
 6. Stol på dit potentiale – tag imod den gave, du har fået, styrk den og brug den – hver dag
 7. Anerkend dig selv – læg mærke til hvert fremskridt du gør og anerkend din egen succes
 8. Udtryk dig selv – stol på, at det du tænker og føler er rigtigt, at du er rigtig!
 9. Få feedback fra flere – så andre kan hjælpe dig til at få et mere realistisk selvbillede
 10. Fejr din succes – sammen med andre!

Tro mig, jeg ved godt, at flere af punkterne kan føles vildt angstprovokerende – især det at lade masken falde og at skulle udtrykke dig selv! Det lyder nemt at følge de 10 punkter, men i praksis er det cirka alt andet. Fordi du i den grad skal træde ud af din tryghedszone, hvor du har været urørlig – og ufølsom – for i stedet at tænke, sige og gøre noget, der ligger dig uendeligt fjernt. Du vil komme til at opleve en helt ny og uvant sårbarhed. Til gengæld vil du også føle dig langt mere autentisk og i harmoni med dig selv – måske for første gang i dit liv!

Husk, at du ikke behøver at gøre udviklingsrejsen alene – jeg er der, hvis du har brug for en rejseguide og facilitator.

 

Workshop om impostor syndromet – læs her, hvordan du kan komme videre sammen med andre.

 

Læs også:

 

En kommentar til Impostor syndrome – kan jeg komme over det?

 • René Jensen skriver:

  Hej Ann

  Vil bare sige at det er helt utroligt dejligt at læse dine artikler om impostor syndrome.. Man tror jo næppe sine egne øjne :-) Men jo, den er god nok, pludselig er man ikke den eneste som hele livet (44 år!) har gået og tumlet med de tanker som du beskriver. Specielt beskrivelsen af sammenhængen mellem syndromet og den familiemæssige baggrund slog hovedet på sømmet, for mit vedkommende passer det 100%.
  Jeg synes selv at jeg kæmper for at bryde ud af det, men det går alt alt for langsomt, med denne hastighed er jeg klar til alderdomshjemmet når den onde cirkel endelig er brudt..! Det lyder så let bare at bryde med gamle (u)vaner, og ændre på sig selv, men i praksis er det svært, især når den største begrænser/mostander er en selv. Dér kunne jeg godt bruge nogle gode råd :-)
  Er rigtigt glad for at læse om det, har læst det flere gange, meget befriende læsning, så nu skal der nok “bare” arbejdes mere konkret med det, bare rigtigt svært at ovebevise sig selv om at man bare skal bryde ud og vise sig selv frem.

  Mange hilsener
  René Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>