+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Uanset, om du er mest introvert eller mest ekstrovert, så skal du forsøge at skabe balance i din hverdag – både i forhold til, hvordan du bruger din energi, og hvordan du får ladet dine batterier op igen.

Vi er som udgangspunkt ikke enten ekstroverte eller introverte, og det er heller ikke meningen, at vi skal være det. Tværtimod handler den personlige udvikling om at finde ud af, hvordan du kan bringe begge dele i spil på den bedste måde – i dit liv som helhed.Ligesom hjernen er plastisk, er vores psyke og mentale præferencer for indadvendthed eller udadvendthed også lidt omskiftelige i løbet af livet, og det kan give sig udslag både i forhold til trivsel på jobbet og valg af fritidsaktiviteter.

Mest introvert

Vi kan forestille os, at du f.eks. er 70% indadvendt og 30% udadvendt (selvom man selvfølgelig ikke kan måle det så præcist), og så vil du få energi af at være alene, fordybe dig i opgaverne, en bog eller et emne. Du nyder sikkert at bruge det meste af din tid på at “nørde” med et eller andet, der interesserer dig.

Hvis du har et job, der kræver at du er mere udadvendt, deltager i møder, deler kontor med dine kolleger, spiser frokost i kantinen sammen med alle de andre osv., så vil dit begrænsede ekstroverte behov blive dækket så rigeligt. Dit job er måske 80% udadvendt og kun 20% indadvendt fordybelse i opgaverne. Så vil du højst sandsynlig være træt efter en lang arbejdsdag, ikke orke at snakke særligt meget med din evt. partner og mest have brug for bare at være i fred.

Hvis du derimod er hjemmegående, mellem jobs eller har dit eget firma, så vil du som udgangspunkt have god tid til at være alene og få dækket dine introverte behov til fulde. Så er du måske introvert 80% af tiden og kun ekstrovert 20% af tiden. Så kan du ligefrem komme til at savne at være sammen med andre mennesker og snakke som en vandfald, når din partner endelig kommer hjem. (Specielt med en høj IQ, fordi du så har ekstra behov for udfordringer og for at blive stimuleret intellektuelt.)

Det handler altså om at skabe balance i løbet af dagen. Hvis du er meget ekstrovert på jobbet, så må du kompensere ved at reservere dine aftner til alenetid, læsning og aktiviteter, hvor du ikke skal forholde dig til andre mennesker. En ideel dag ville du være indadvendt 70% af tiden og udadvendt 30% af tiden.

Mest ekstrovert

Vi kan også forestille os, at du er cirka 70% udadvendt og 30% indadvendt. Så får du energi af at være sammen med andre mennesker, have kolleger, du kan diskutere og have “ping-pong” med, mens du hurtigt går kold, hvis du skal sidde alene og arbejde i længere tid med en bestemt opgave.

Hvis du har et udadvendt job med mange møder, konstant samvær og hyppig snak med kolleger, mange telefonsamtaler osv. så får du rigeligt dækket dine ekstroverte behov på jobbet. Måske fortsætter din dag med samvær med familien eller venner, og mange planlagte sociale aktiviteter i fritiden. Det giver dig sikkert energi og får dig til at trives, men hvis du i længere tid helt ignorerer dit behov for alenetid, kan du risikere at blive syg, fordi din krop – på sin egen effektive måde – sørger for, at du få en pause, hvor du ikke kan så meget andet end at ligge i din seng og pleje dig selv.

Hvis du derimod er imellem jobs eller har et job eller dit eget firma, hvor du er meget alene, så er det vigtigt, at du sørger for at arrangere kaffemøder, netværksmøder og andre aktiviteter, hvor du kommer ud imellem andre mennesker. Ellers bliver du bare rastløs, ineffektiv, træt eller ligefrem deprimeret, fordi du i den grad bliver understimuleret.

Igen – det handler om, at du mærker efter, hvad der giver dig energi, og hvad der dræner dig, og derefter gør alt, hvad du kan for at skabe en bedre balance, der passer til dig. Ideelt en hverdag hvor du er udadvendt 70% af tiden og mere indadvendt 30% af tiden.

Læs også: 3 tips til introverte i ekstroverte jobs

Her kan du tage en anderledes Jung-test: Gifts Compass Inventory

NB! Du betaler én gang for testen (€60 EUR / $75 USD) og får dermed en adgang til systemet, så du når som helst kan tage den igen eller prøve at finde din passion. Prisen inkluderer også den skriftlige rapport på engelsk.
Du kan godt beskrive de “3 særligt glædesfyldte oplevelser” på dansk, medmindre du efterfølgende ønsker at få feedback på engelsk.

God arbejdslyst og fornøjelse med at skabe mere balance i dit liv!

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading