+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Har du oplevet at få en personlighedstest, der viser, at du er introvert, selvom andre opfatter dig som ekstrovert?

Så kan forklaringen være, at:

  • Du taler meget
  • Du er meget åben og kan tale frit om det meste
  • Du er “professionelt ekstrovert” i dit job

Hvis du eksempelvis tester dig selv med disse to tests, vil du måske få to forskellige resultater:

I en mere nuanceret personlighedstest som PTL måles nogle af de elementer, der typisk ligger i introversion/ekstroversion på tre parametre:

  • Kommunikationsmængde
  • Fri kommunikation
  • Kontakt

Det er især den sidste – kontakt – der siger mest om introversion/ekstroversion, mens de andre er med til at nuanceres billedet af din adfærd.

Du kan eksempelvis score meget lavt på kontakt og over middel eller højt på kommunikationsmængde. Så er du klart introvert, men fordi du taler en del/meget, vil andre sikkert tage fejl og tro, at du er ekstrovert, fordi det at tale meget typisk forbindes med at være ekstrovert.

Du kan også score meget lavt på kontakt og middel på kommunikationsmængde, men over middel på fri kommunikation. Så er du introvert, taler lige så meget som de fleste, men til gengæld er du mindre privat og kan måske tage fusen på eller ligefrem chokere dine kolleger ved at dele noget fra dit privatliv, som de slet ikke havde ventet, at du ville sige åbent – til dem.

Du kan også score over middel på kontakt, men omkring eller under middel på kommunikationsmængde og omkring middel på fri kommunikation – så kan du have en tillært ekstrovert adfærd omkring at tage kontakt til andre – kunder, kolleger mv., mens du hellere stiller spørgsmål og lytter til dem, end du selv siger en masse, fordi du i virkeligheden er introvert.

Eller du kan score over middel på kontakt, men meget lavt på fri kommunikation og over middel på kommunikationsmængde. Så vil dine kolleger sandsynligvis opleve dig som værende ekstrovert, fordi du sagtens kan stille dig op og sige noget til en forsamling, siger din mening på møder og ikke har noget problem med at tale med kunder eller tage kontakt til fremmede – så længe det er strengt fagligt. Når det gælder dit privatliv er du til gengæld lukket som en østers, og du skelner sikkert skarpt mellem arbejdstid og fritid. Om du er mest introvert eller ekstrovert kan være svært at vurdere, og du vil sandsynligvis få forskellige resultater i forskellige tests, alt efter hvad der måles på og defineres som introvert eller ekstrovert.

Der vil typisk være størst forskel på introverte og ekstrovert, når det gælder:

  • At tage kontakt til fremmede – f.eks. til en reception
  • At få energi og lade op – alene eller sammen med andre
  • At tænke og få idéer

“Ægte” ekstroverte har det fint med at tage kontakt til fremmede og kan nemt falde i snak med andre, når de står i kø eller venter på bussen, hvor introverte vil være tavse og blive opslugt af deres tanker.

Ekstroverte nyder at være sammen med andre mennesker – som en af mine ekstroverte kolleger en gang udtrykte det: The more the merrier! Jo flere mennesker desto bedre. Eller sjovere. Fester, receptioner, koncerter, konferencer, kurser, netværksmøder osv. – kom glad.

Ekstroverte taler, mens de tænker. De nyder at diskutere, “spille bold” med kollegerne og får flest idéerne, når de kan tænke højt, tegne og slå ud med armene, mens de forklarer deres tanker og spontane indfald. Men sæt den på enekontor med en stor opgave, hvor de ikke kan snakke med nogen og ikke får feedback eller stimuli fra andre – så får de nok ikke lavet ret meget. Det er mere sandsynligt, at de laver overspringshandlinger og finder på gode undskyldninger for at forlade kontoret, hente kaffe, sludre med en kollega på vejen eller de bliver nødt til at stille et absolut presserende spørgsmål til chefen eller en fagspecialist (der måske er introvert og bliver irriteret over forstyrrelsen).

Nogle ekstroverte er imidlertid også særligt sensitive, og så bliver billedet lidt mere mudret, fordi de hurtigt bliver overstimmulerede af at være sammen med andre mennesker og nemt bliver forstyrrede, så de får behov for at trække sig tilbage og være alene. De kan komme i tvivl om, hvorvidt de er ekstroverte eller i virkeligheden er introverte, og forskellige tests kan også give forskellige resultater (f.eks. E i den danske og I i den engelske ovenfor).

Endelig kan generthed og lav selvtillid forpurre billedet og få personen til at virke mere introvert.

Hvad kan du bedst genkende hos dig selv?

 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading