+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Det er i sagens natur ikke altid, at du har mulighed for at teste andre mennesker for at identificere deres potentiale eller talent, men med lidt træning kan du faktisk begynde at se og observere nogle af tegnene på de personlighedstræk og det intelligensmæssige potentiale, som kommer frem i testene.

  • Højt energiniveau – kommer typisk til udtryk ved en sporty, slank krop, og når du spørger til det, vil du oftest få bekræftet, at personen dyrker motion/sport flere gange om ugen og lægger vægt på at holde sig i form
  • Meget højt energiniveau – kommer typisk til udtryk som rastløshed, at personen konstant er i bevægelse og har svært ved at sidde stille ret længe ad gangen

Personer med højt energiniveau har potentialet til at være fysisk effektive og få udrettet en masse. De vil typisk kunne nå at fuldføre mere arbejde end deres kolleger kan på samme tid. Dog kan en meget høj detaljesans gøre, at en del af personens ekstra energi bruges på at tjekke og dobbelt-tjekke detaljer, så personen leverer højere kvalitet i stedet for at udrette mere.

  • Høj empati og/eller høj hensyntagen – betyder typisk, at personen har nogle sociale kompetencer, der gør, at han/hun umiddelbart er behagelig at være sammen med – uden at du nødvendigvis kan forklare præcist hvorfor
  • Ekstroverte empatiske/hensyntagende – vil typisk være meget servicemindede, stille spørgsmål til dit velbefindende og dine behov, som de så vil forsøge at dække, eller de vil small-talke og få dig til at føle dig velkommen – et godt eksempel er sikkert din frisør
  • Introverte empatiske/hensyntagende – er typisk bedst på tomandshånd eller hvis du kommer til dem, men oplevelsen er den samme: Du vil føle dig forstået/velkommen/i gode hænder, men her på en mere fortrolig måde – hvis du betror dem en hemmelighed, så kommer den ikke videre

Empati og hensyntagen er en væsentlig del af det at være socialt kompetent: “At være god til mennesker”. Disse personer har potentiale/talent for at samarbejde og trives som regel bedst i servicefag og back-office-funktioner, hvor de kan bruge deres sociale kompetencer til at at hjælpe andre mennesker og “være noget for nogen”.

  • Høj IQ – ses typisk som et særligt lys i øjnene, som om der er mere lys i pæren inde bag ved, hvad enten det så er et koldt lysende neonrør eller en varm glødelampe

Det er ikke videnskabeligt dokumenteret, men psykolog, PhD, Linda K. Silverman, som har intelligenstestet over 6.000 børn, hævder at kunne spotte det i barnets øjne, og efter at have testet en hel del velbegavede (de øverste 3-10%) og højt begavede (de øverste 2%) voksne kan jeg kun give hende ret: Det kan ses i øjnene.

Andre kendetegn kan typisk ses af deres CV (langt med mange korte ansættelser eller mange jobs ved samme arbejdsgiver) eller andre af de fællestræk, jeg har observeret og samlet i denne “selv-test“.

 

Potentiale, talent og high performance

Potentiale forveksles ofte med talent, men det er ikke det samme. Potentialet kan sagtens være til stede uden at være bragt i spil – og så bliver det ikke udviklet til et talent. Potentialet kan være “sovende” eller “ulmende” som et iboende, endnu ikke udviklet forstadie til talent. Potentiale er en mulighed for talent.

Et talent er typisk noget, som personen har været god til helt fra barnsben, har en særlig interesse for eller ligefrem er dybt passioneret omkring og nyder at gøre. Talent kan arves eller fremelskes i en tidlig alder, som det ses hos Tiger Woods, Laudrup-brødrene og den nye verdensmester i skak Magnus Carlsen. Andre gange bliver det nærmest opdaget ved en tilfældighed, når barnet kaster sig over noget, det synes er sjovt og viser sig at være god til, mens forældrene forundrede kan se på hinanden og spørge: “Hvor kom det fra?” At få succes med sit talent kræver derimod 10.000 timers træning i følge Rasmus Ankersen m.fl.

Høj intelligens er et potentiale, der typisk ses som høj indlæringsevne i intelligenstesten. Indlæringsevnen viser personens evne til at lære noget nyt, så der svares hurtigere og/eller mere korrekt.

Høje scores i matematiske eller sproglige færdighedstests viser, i hvilken grad potentialet rent faktisk er omsat til talent.

Et højt energiniveau er som udgangspunkt et potentiale, der kan udvikles til et talent, hvis det bruges optimalt. Energien skal målrettes. Det samme gælder empati og hensyntagen.

De personlige styrker skal bringes til anvendelse i den rette sammenhæng. Ellers kan det høje energiniveau blive til rastløshed. Stor empati og hensyntagen kan misforstås og misbruges. Intelligens er som en muskel, der bliver slap af ikke at blive brugt. Det, jeg typisk ser hos mine højt begavede kunder, der ikke bruger deres potentiale, er imidlertid, at de bliver demotiverede, bekymrede, smådeprimerede og går i mentalt selvsving, fordi den racerbil, de har imellem ørerne, ikke får lov til at køre så stærkt, som den er bygget til at kunne. Og som et resultat underpræsterer de.

I erhvervslivet bliver talent tit forvekslet med high performance/et højt præstationsniveau. Hvis personen bruger sine personlige styrker optimalt, kan det kaldes talent, men det er også muligt, at personen bare har et højt energiniveau og får udrettet meget, mens hans/hendes egentlige potentiale og mulige talent slet ikke er i spil.

Her bliver billedet altså mere nuanceret, og derfor kan det anbefales at teste for bedre at kunne afdække, hvad der er potentiale, og hvad der er talent, i forhold til personens aktuelle job.

 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading