+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk
  • Tjekker du altid dig selv – gerne flere gange – fordi du vil være HELT sikker?
  • Har du brug for at spørge andre til råds og høre deres mening, inden du tager en beslutning?
  • Piner det dig længe og inderligt, når du en sjælden gang alligevel begår en fejl?
  • Vil du helst være 100% sikker, før du træffer dit valg?
  • Bruger du ofte megen tid på at vende alle muligheder, risici og scenarier, inden du beslutter dig for noget?
  • Er du bange for, at andre ikke kan lide dig, vil afvise dig eller tale dårligt om dig, hvis du tager en forkert beslutning eller laver fejl?
  • Bryder din verden midlertidigt sammen, hvis nogen påpeger, at du har begået en større fejl?
  • Glemmer du hurtigt alt det, du kan og lykkedes med, mens du har ualmindeligt svært ved at tilgive og glemme selv det mindste fejltrin, du har gjort?
  • Kan du ligge vågen om natten og spekulere over, hvordan du kan rette en fejl eller forsøge at gøre noget godt igen?

Hvis du kan svare ja til flere af spørgsmålene, så er du sandsynligvis en forsigtig perfektionist.

I personlighedstesten viser perfektionisme sig som:

  • Høj score på detaljer og/eller ordenssans
  • Høj score på ansvarstagen
  • Lav score/under middel på positiv bedømmelse af andre mennesker

Kombineret med et meget krævende job og en privatfront, der ikke fungerer optimalt, så har du opskriften på øget risiko for stress. Især når du har så udpræget ordenssans og/eller fokus på detaljer og samtidig oplever, at du er nødt til at tage ansvar og gøre alting selv – for ellers er der ingen, der gør noget, eller det bliver i hvert fald ikke gjort lige så godt og omhyggeligt! Pyh! Så du påtager dig alt for meget. Det kan være ualmindeligt svært for dig at prioritere, for alt synes lige vigtigt – især ved meget høj score på detaljer.

Hvis du samtidig scorer lavt på positiv bedømmelse, så har du ikke rigtigt tillid til, at andre kan gøre det lige så godt eller af samme kvalitet. Det vil sige endnu en god grund til, at du er nødt til at gøre alt. At delegere noget er på forhånd udelukket. Du har jo ansvaret.

Forsigtighed viser sig som:

  • Lav score på risikovillighed
  • Lav score på selvstændig beslutningstagen
  • Evt. kombineret med lav score på konstruktiv holdning til samarbejde

Forsigtigheden kan komme til udtryk som en frygt for at begå fejl, som gør, at du mister lysten eller modet til at tage chancer, eksperimentere, prøve dig frem eller kaste dig ud i noget nyt.

Både perfektionismen og forsigtigheden kan styrkes, hvis du samtidig er særligt sensitiv, hvilket viser sig som:

  • Lav score på mental modstandskraft
  • Lav score på personlig bearbejdning
  • Evt. kombineret med høj score på empati

Så er du ekstra sårbar over for kritik og vil typisk bruge lang tid på at tænke over det, som andre gør eller siger, bearbejde og processe dine indtryk, reagere på stemninger, reflektere, vende og dreje, hvordan en tilsvarende fejltagelse kan undgås i fremtiden osv.

Du kan også slæbe rundt på nogle gamle skuffelser og dårlige oplevelser, som gør, at du også scorer lavt på optimisme og konstruktiv holdning – du venter dig simpelthen det værste. Eller du forsøger at beskytte dig selv mod skuffelser ved på forhånd at forvente noget negativt. Du bliver som det pessimistiske æsel i Peter Plys.

 

Sportsvogn laver hjulspind

Når du så samtidig har en høj IQ og/eller et højt mentalt energiniveau, så har du en intelligensmæssig “overkapacitet” – din hjernes sportsvogn kan køre meget hurtigere og processe mange flere indtryk, end der umiddelbart er behov for – i dit job eller dit liv lige for tiden. Så den laver hjulspind og går i mentalt selvsving.

Det minder mig om Nikoline Werdelins stribe om Laura og Nugga fra Alt for Damerne engang. Mormoren bliver ved at spørge til sin datter og sit barnebarns helbred og liv, for som hun til sidst desperat udbryder:

“Jeg har sådan en skuffe her til bekymringer (peger på sit bryst)
og den skal ikke bare være fyldt – der skal være top på!”

Eller sagt på en anden måde: Katten fanger mus – fordi den kan!

 

Øv dig!

Hvis du hele dit liv har været perfektionist, så må du nok indstille dig på, at det ikke uden videre går over. Måske skal du også være det resten af livet…

Men derfor kan du godt øve dig i følgende:

  • Sig pyt! – Når du begår en fejl eller noget ikke lige er helt perfekt, så grib pyt-kværnen, drys lidt pyt ud over og pust det væk. Pyt med det!
  • Hvad ville du vælge? – Altså hvis du ikke kunne spørge nogen. Når du bliver vant til den tanke, kan du tage tilløb til at komme med dine egne forslag, før du spørger andre.
  • Tag en chance! – Først en lille chance, måske bare en gang om ugen, senere en gang om dagen, så lidt større chancer – indtil du til sidst er blevet tilpas modig og kan lægge din gamle forsigtighed ind på en hylde i skabet, til når du får brug for den ved meget store og vigtige beslutninger.
  • Brug det konstruktivt – sørg for at bringe din analytiske eller empatiske forsigtighed i spil i de rette sammenhænge. Når dine super idérige kolleger sprøjter idéer ud, så behøver du jo ikke nødvendigvis være den evindelige krea-killer. Du kan f.eks. stille interesserede spørgsmål til de langsigtede perspektiver, de økonomiske og menneskelige konsekvenser, markedsmæssige muligheder eller hvad du nu kan finde på. De fleste grupper har brug for, at nogen tager de Bono’s sorte tænkehat på og leger djævlens advokat – hvis ingen gør det, kan det gå forfærdeligt galt. Men lad være med at gå rundt med den altid – jeg tror ikke, at den klæder dig altid. 😉

Læs også:
Er du perfektionist, men aldrig god nok på jobbet?

Intelligent introvert perfektionist søger nye udfordringer – forgæves?!

Særligt begavet og særligt påvirkelig på jobbet – om at være særligt sensitiv