+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Ja, jeg ved godt, at det er meget lettere sagt end gjort. Det kan være en både lang og sej proces at vikle sig ud af fortidens fangarme. Men jeg ved også, at det kan lade sig gøre. Og hvor befriende det er at komme ud på den anden side. At det er det hele værd.

 

Gamle mønstre

Det, som du især kommer til at kæmpe med, er dine gamle mønstre. Gamle handlings- og overlevelsesstrategier, der plejede at virke. De er ganske vist ikke særligt hensigtsmæssige, men de virkede trods alt. De bliver bare ikke ved med at virke. Og med tiden kan prisen blive temmelig høj – og det er altid dig, der først og fremmest må betale.

Mønstrene er typisk blevet en rolle med et fast sæt følelser og handlinger, som du kan på rygraden. Du ved præcist, hvad du skal gøre og sige. Der er ligesom et manuskript. En fast og velafprøvet rute, som du har fulgt rigtigt mange gange, så du kan den udenad og behøver ikke at stoppe op eller stille spørgsmål til noget. Det meste er givet på forhånd. Variationerne er små og få.  Selvom prisen kan være høj, f.eks. at du føler skam, skyld, usikkerhed eller har lav selvtillid, så er forudsigeligheden også tryg. Du kender både vejen og resultatet på forhånd.

De gamle mønstre kan f.eks. være:

Den overhensynsfulde

Du tager hensyn til alle andre, tilpasser din adfærd, dine ord og sørger omhyggeligt for ikke at vise eller udtrykke de “forkerte” følelser. Du kommer til at føle dig god, flink, rigtig og vellidt. En person, som andre kan lide at være sammen med, gerne vil være venner med og har brug for. Du bliver vigtig og har en oplevelse af at gøre en forskel for andre. Alt sammen meget fint og rart.

Prisen er imidlertid, at du glemmer dig selv og dine egne behov og med tiden kommer så langt væk fra dit sande jeg, at du mister kontakten med dine ægte følelser. Men måske er det netop de ægte følelser, der skræmmer dig mest: Vreden, sorgen, tristheden, ensomheden. Så hellere blive i rollen som den altid flinke og hjælpsomme, lade som om du altid er glad.

 

Den dygtige og stærke

Du kan altid klare alting, især andres problemer. Du har altid travlt. Travlt med at vise og bevise, hvor dygtig du er, hvor stærk, selvstændig og uafhængig du er. Du er effektiv, kompetent og pålidelig. Du får gode karakterer i skolen, klarer dig godt på studiet. Du får et godt job, stifter familie, gør karriere, køber hus. Alting kører på skinner lige efter bogen.

Prisen er, at du aldrig giver nogen lov til at se din sårbarhed, nærtagenhed og skrøbelighed, så du får ingen omsorg, ingen forståelse, medfølelse eller trøst. For du er jo så stærk og kan altid klare dig selv, uanset hvad der sker i dit liv. Måske udvikler du en spiseforstyrelse og fører et skamfuldt dobbeltliv, hvor der er lighedstegn mellem mad og omsorg – den omsorg og kærlighed, du aldrig får nok af.

 

Det er bare to af de typiske, negative mønstre, som jeg møder (og selv har kæmpet med). Så er der perfektionisten, den overansvarlige, kritikeren, martyren og alle deres venner.

 

Bliv bevidst – det er første skridt på vejen

Når du har indset, hvad dit grundmønster er, har du allerede taget det første  af de 4 trin i forandringsprocessen: Bevidsthed.

Du behøver dog ikke at kende hele dit grundmønster for at kunne komme der til.Ofte tager det både en grundig personlighedstest og de første 3-4 møder, før mine kunder kan se hele mønstret. Det kan være en god start, at der bare er én kernekvalitet, som du erkender, ikke er i balance hos dig.

Kernekvaliteterne kan eksempelvis være:

    Hensyn til andre >  < Hensyn til dig selv

     Ansvar for andre >  < Ansvar for dig selv

Aktiv & handlende >  < Rolig & afslappet

                  Mentalt fokuseret >  < Følelsesmæssigt fokuseret

Hvis du hælder for meget til den ene side, kan det være ualmindeligt svært at komme i kontakt med den modsatte kernekvalitet – og dermed drage nytte at det, kvaliteten kan give dig.

Samtidig kan der være et kompleks af følelser og værdiladede egenskaber omkring den kvalitet, man er for meget og den, som man ikke kan/vil/tør vise (= skyggesider).

Det underlige og forunderlige er, at når du holder op med at stritte imod og bruge en masse energi på ikke at være på en bestemt måde, men i stedet mere neutralt accepterer – okay, jeg kan også være vred, sårbar, trist, egoistisk – så er det slet ikke så farligt. Faktisk kan det være ualmindeligt rart at få lov at være det modsatte af det, du har brugt hele dit liv på at være.

 

Træd ud af rollen

Efterhånden, som du bliver mere bevidst, får reflekteret over dine handlings- og følelsesmønstre, vil du opleve en større frihed, ro, selvtillid og glæde. Dine relationer til andre mennesker bliver nemmere for hver dag – i takt med, at du bliver bedre til at rumme og acceptere dig selv. Fordi andre mennesker ikke længere behøver at være statister i dit livs skuespil og være alt det, som du ikke selv kan/vil/tør være.

Når du har accepteret, at du godt kan være egoistisk og tage hensyn til dine egne behov – uden at føle skyld og skam – så behøver du ikke længere at omgive dig med egoistiske mennesker, der træder på dig. Så er det faktisk ok, at du bliver vred, står op for dig selv, markerer dine grænser og dermed respekterer dine egne behov. For hvis du ikke kan respektere dig selv og dine behov, så kan andre heller ikke.

Her kan du træde ud af rollen. Lægge fortiden bag dig. Give slip på den du var. Tilgive dig selv og andre.

Det er noget af det, vi arbejder med på workshoppen Slip fortiden – og kom videre med dit liv! (før kaldet Trods traumet)

I løbet af en formiddag – sammen med ligesindede i trygge rammer – kan du faktisk nå et godt stykke af vejen.

Så du også kan give slip på fortiden. 🙂

 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading