+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Foto Ann C. Schødt

Belastende begavet og alene

Foråret er over os, og det er højsæson for forelskelser. Unge mennesker fester og finder ham eller hende, de har lyst til at danne par med. Veletablerede par triller rundt med deres babyer og børn i barnevogne og klapvogne, i parker og på fortove. Alle vegne. Du har måske selv været blandt dem. Men nu er du alene.

Det er bare et faktum, at du ikke har en kæreste eller partner. For tiden. Og det kan der være mange grunde til.

En høj IQ kan faktisk være en forklaring og med til at forlænge din tid alene. Af den simple grund at der statistisk er længere imellem dem, der kan matche dig. Hvis du eksempelvis er blandt de 5 % bedst begavede, og du er i en tilfældig forsamling på 100 personer, vil der statistisk set være 4 personer, der er mere intelligente end dig og nogle stykker, der næsten er på dit niveau. Jo højere din IQ er, desto færre er der at vælge imellem. Dertil kommer så, at de fleste over 30 år som regel er i fast parforhold…

Egentlig betragter jeg ikke mig selv som alene eller single. Fordi der er så mange dejlige mennesker i mit liv. Men jeg kan konstaterede, at jeg tit var alene fredag aften, fordi det er den dag andre mødes med deres venner, slapper af sammen med kæresten eller bare ikke orker at se nogen efter en lang arbejdsuge. Det var en af grundene til, at jeg kastede mig ud i at date.

Belastende begavet, alene og i udviklingsproces

Uanset, om det er frivilligt eller ufrivilligt, noget nyt for dig eller du har været alene i længere tid, så kan det være en kærkommen mulighed for at arbejde med din personlige udvikling, reflektere og få større selvindsigt.

Du kan nemlig – som rigtigt mange, jeg har mødt i årenes løb – have været tilbøjelig til at glemme dig selv. Du kan have været pleaseren, den overansvarlige, service-maskinen og/eller have påtaget dig en anden rolle med udgangspunkt i de andres behov. Din partners behov. Dine børns behov. Mens du fuldstændig har negligeret dine egne behov. Eller du kan have haft så travlt med at arbejde og gøre karriere med samme resultat. Du er kommet i sidste række. Og du har forsømt dig selv.

Jo længere tid du har gjort det, desto længere tid kan det også tage at genfinde eller genopfinde dig selv. Være i kontakt med dig selv og din krop, mærke dine følelser og dine behov.

Når du på et tidspunkt føler dig nogenlunde klar til at forholde dig til andre mennesker igen, kan det være godt at have jævnbyrdighed som grundlæggende værdi i dine møder og kommende relationer.

Brug også tid på at finde ud af, hvad du søger og savner mest.

 

Belastende begavet på onlinedating

Det her er baseret på min relativt begrænsede erfaring med at date on and off fra juni 2021 til august 2022.

Tinder

er nemt og bekvemt. Et profilfoto, indtastning af et par grundlæggende data om køn, alder og seksuelle præferencer – så er du klar. Du kan altid skrive en kort tekst om dig selv, og hvad du søger. Men netop fordi det er så nemt, er det også overfladisk. Ser du godt ud, får du mange likes. Især hvis du er kvinde og under 40. Og mændene har overvejende et bestemt fokus…

Udvalget på Tinder er meget stort. Især hvis du ikke søger intellektuelt modspil.

Hvis du betaler for kontoen, kan du se alle dem, der er interesserede i dig. Og forholde dig til, om de ser søde og interessante ud. Læse deres tekst, hvis de altså har skrevet noget. Swipe til venstre (=ikke interesseret) eller til højre (=interesseret). Skrive med dem. Måske mødes med dem.

Hvis du ikke betaler, kan du stadig se og swipe. Hvis han/hun også swiper til højre, er der et match, og I kan skrive sammen. Det gør det faktisk mere overskueligt og på ‘dine præmisser’.

PartnerMedNiveau

er i den mere seriøse ende. (Formodentlig på linje med Elitedating og lignende.) Her skal du udfylde en kort personlighedstest, som måler de fem typiske træk (Big 5) som introvert/ekstrovert, reserveret/åben osv.

Udvalget er ret begrænset, gennemsnitsalderen højere (formodentlig 50+) og det er relativt dyrt.

Fandt ikke helt ud af, hvad partner med niveau egentlig gik ud på, bortset fra at man kunne indtaste ønsket årsindkomst som søgekriterium, og for mig er det komplet uinteressant.

Dating.dk

er en mellemting mellem de to. Semiseriøst og med mulighed for at udfylde lidt eller meget i profilen, svare på spørgsmål om værdier og interesser mv. Det er frivilligt at have profilfoto, og du kan selv bestemme, hvem der skal have lov til at se dine private albums (de skal anmode om adgang).

Udvalget er stort og prisen er rimelig.

Hvis du ikke betaler, kan du kun skrive 1 besked pr. dag.

Hvis du betaler, får du løbende ‘5 match’ at forholde dig til. Du kan også selv søge lidt rundt i dem, der matcher dine søgekriterier (alder og geografi), singler i nærheden, nye profiler osv.

Generelle tips til begavede på onlinedating

Du kan spotte en høj IQ på øjnene – der er ligesom mere lys i pæren inde bagved. 😉 Hvis dialogen flyder let både skriftligt på datingsitet og mundtligt, når I mødes, er der stor sandsynlighed for, at I er på samme niveau. Det føles befriende og afslappet at snakke om alt muligt.

Begavede skiller sig også ud på andre måder: De skriver tit længere profiltekster, har helt særlige interesser og kan virke nørdede – på den gode måde.

Personligt trækker jeg i høj grad på min mangeårige erfaring fra Search & Selection. Det sker jævnligt, at der er ‘ansøgere’, som er meget interesserede i ‘jobbet som min kæreste’ (eller en helt bestemt del af det), men interessen skal være gensidig. Ellers kommer det ikke til at fungere.

Det er altid bedst at mødes på neutral grund/et offentligt sted første gang. Især hvis du er kvinde. Det kan være vildt akavet at mødes privat, hvis kemien ikke lige er der, eller den ene er mere interesseret end den anden.

NB! Vent med at dele dit fulde navn, telefonnummer mv. til I har mødt hinanden. Nogle mænd foreslår straks at skrive sammen på en anden tjeneste (WhatsApp m.fl.), hvorefter de spørger til fotos af dig – og nej, det er ikke ansigtsfotos de er ude efter…

 

Belastende begavet og besværlig kommunikation

I begyndelsen på Tinder oplyste jeg min højde/vægt og ‘høj IQ’. Som faktuelle oplysninger. Nu lader jeg være. Fordi der var en tendens til, at det tiltrak mænd, der selv mente, de var meget intelligente… tilmed en enkelt som havde behov for at være klogere end andre.

Ind imellem har jeg skrevet, at jeg søger ‘intellektuelt modspil’. En af dem begyndte straks at skrive om EQ. Det er en typisk reaktion, jeg har mødt i mange sammenhænge. Blandt normaltbegavede. Jeg spurgte ham, hvordan han havde det med, at jeg har en høj IQ. Det havde han det fint med…

… hvis du altså ikke har behov for at få mig til at føle mig mindre begavet.

Ham valgte jeg ikke at møde. Jeg havde absolut ikke behov for at få ham til at føle sig dum. Men jeg kunne jo ikke tage ansvar for, hvad han følte. Og jeg orker ganske enkelt ikke at skulle tilpasse min kommunikation og begrænse mit ordforråd. Det har jeg gjort så rigeligt i løbet af mit liv.

Nu fokuserer jeg på jævnbyrdighed og fælles interesse for musik og/eller litteratur.

 

Belastende begavet og alternative møder

Hvis du ikke har mod på onlinedating, er der flere alternativer. Karmaklubben er for de danseglade. Der er også lokale singleklubber, hvor de foretager sig forskellige ting sammen. Mensa holder også diverse arrangementer.

De fleste møder dog stadig deres partner på studiet eller på jobbet, men hvis du er leder, er det sidste som regel udelukket.

Hvor finder du ellers de begavede? Til forelæsninger på Folkeuniversitetet, til nørdede fritidsaktiviteter, på historiske byvandringer og lignende.

Endelig er der min Facebook-gruppe Potentialefabrikken med over 1.500 medlemmer. Janteloven er formelt afskaffet, og medlemmerne er helt fantastiske til at dele og sparre med hinanden. Her kan du selv tage initiativ til at mødes med andre eller melde dig, når andre arrangerer Walk & talk i nærheden af dig. Du er meget velkommen.

NB. til mænd: Dette er ikke en datingprofil. Du er velkommen til – ligesom alle andre – at booke en prøvesamtale via kontaktformularen. Hvis du vil mødes og snakke med mig, er det rent professionelt fra min side og til den sædvanlige timesats.

 

Læs også:

 

Af anden inspiration kan anbefales:

Sådan får du en kæreste (kan lyttes til på Mofibo eller lånes på biblioteket)

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading