+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Foto: Ann C. Schødt

Er du belastende begavet og skuffet som person?

Rigtigt mange af de 10 % bedst begavede, som konsulterer mig, er grundlæggende ret skuffede. Over deres arbejde. Over livet. Over andre mennesker. Over hvad de har opnået. Mest af alt er de skuffede over sig selv.

Om det ligger til dig at blive skuffet, kan man se i personlighedstesten som:

  • Lav score på personlig bearbejdning – du husker som en elefant alt det, der engang gik galt
  • Lav score på positivt bedømmende – du er skeptisk/kritisk indstillet ift. andres (og dit eget) arbejde
  • Lav score på optimisme – du er blevet skuffet så tit, at du nu er blevet pessimist.

Specielt den lave score på personlig bearbejdning kan være tung at danse med, fordi du kan have tendens til at hænge fast i fortidens fadæser. Små pinlige fejl, du begik for mange år siden, bliver blæst ud af proportioner og kan med mellemrum dukke op, når du ikke kan falde i søvn eller har for god tid til at spekulere.

Din skeptiske eller ligefrem kritiske indstilling til andres og egne præstationer kan være svær at leve med. Du kan nemt komme til at fokusere på, hvor godt det kunne have været gjort. Især hvis du scorer højt på at være visionær, for så har du hele tiden gode idéer til forbedringer, og hvor fantastisk alt kunne blive hvis bare…

Om pessimismen vendes udad og bliver til ‘brok’ eller indad til ophobet indebrændthed, afhænger primært af to ting:

  • Høj score på kommunikationsmængde – så får du luft for dine frustrationer og delt dine tanker
  • Lav score på udtrykt positivitet og diplomatisk sans – så kommer du til at sige tingene råt for usødet.

Omvendt, hvis du scorer lavt på kommunikationsmængde og højt på diplomatisk sans. Især hvis du også er introvert, for så vil du være mere tilbøjelige til at holde kritiske tanker for dig selv. Det gør dig imidlertid ikke mindre skuffet. Livet kan have budt dig på mange tildragelser, du hellere ville have været foruden, og som du skuffet bider i dig.

Læs også: Hvorfor er begavede mere bange for skuffelser?

 

Er du belastende begavet og svært skuffet på forhånd?

Når du er ekstra intelligent, kan du på forhånd regne ud, hvad der kommer til at ske. Du ved, hvad der kan gå galt og forudser, at det også gør det denne gang. Det gør dig tit skuffet og pessimistisk.

Som Peter H. Olesen skriver:

Jeg tror himlen er et kedeligt sted
eller det der er værre
Et hotelværelse i regnvejr
i udkanten af Esbjerg

Jeg tror himlen er et kedeligt sted
og jeg vil aldrig derop
Der en båndsløjfe med new age
og altid tv-shop

Arbejdsmæssigt kan det være et kæmpe benspænd, hvis du ikke holder dine pessimistiske forudsigelser for dig selv. Fordi dine kolleger kommer til at opfatte dig som negativ og kritisk. De vil helst føle sig dygtige og kompetente, hvilket du helst skal bekræfte dem i, at de er. Specielt chefer kan blive irriterede over, at du gør opmærksom på problemer, som der bør gøres noget ved, og lige netop dét er ikke karrierefremmende. Fordi de fleste chefer helst vil være succesfulde, og derfor er det din vigtigste opgave at bidrage til, at chefen ser godt ud. Så tag nu Ja-hatten på!

Den samme forudseende pessimisme kan spredes ud over det meste af dit liv:

  • Det nytter ikke at skifte job, for aben flytter altid med
  • Det kan ikke betale sig at investere i fast bolig, for så hænger du på noget, der måske ikke kan sælges igen
  • Du undgår at involvere dig følelsesmæssigt, for det holder alligevel ikke så længe
  • Du orker ikke at have venner, for du kommer hurtigt til at kede dig…

Eller hvad din præventive pessimisme nu handler om. For det er kun et spørgsmål om tid. Før du bliver skuffet endnu en gang.

Læs også:
Belastende begavet og sensitiv pessimist
Belastende begavet – derfor sidder du stadig fast

 

Belastende begavet og svært skuffet over dit liv

Når du er ekstra begavet, bliver du nemt skuffet over dit job. Fordi du hurtigt løber tør for udfordringer. Så er det bare endnu et kedeligt job. Endnu en chef, der ikke støtter dig, men bare har travl med sin egen agenda og karriere. Endnu en virksomhed med skueværdier, ingen lever op til. Endnu en flok kolleger, som ikke anstrenger sig for at levere deres bedste. Du er skuffet over det lave ambitionsniveau, over uretfærdigheden og over ikke at få bragt dit potentiale i spil.
Læs også: Derfor har du stadig ikke fundet det rigtige job

I dit privatliv kan du være skuffet over alt muligt: Din partner, som ikke lever op til dine forventninger, eller det at du netop ikke har en partner. At du bor, hvor du bor med et tog i baghaven eller motorvejen for tæt på, for småt og for dyrt. At dine venner ikke kontakter og inviterer dig noget oftere, eller at de bare er for kedelige at være sammen med. Hvad som helst kan gøre dig skuffet. Fordi det ikke lever op til dine idealer.
Læs også: Begavet impostor-ramt: Har du valgt den forkerte partner?

Før det var du skuffet over din familie (og er det nok stadigvæk): De forstår dig grundlæggende ikke. Synes bare, du skal være mere som dem. Leve dit liv præcist så almindeligt og forudsigeligt, som de gør. Så du føler dig forkert, misforstået og skuffet. Hvis ikke din nærmeste familie forstår dig og kan rumme dig, som du er, hvem kan så? Nogensinde…

Læs også:
Derfor får du ikke realiseret dine ideer og drømme
Er dit liv for kedeligt?

 

Impostor-ramt og svært skuffet over dig selv

Som impostor-ramt kan du have ekstremt høje forventninger til dig selv. Så høje, at de bliver tæt på umulige at leve op til. For at stramme forventningsskruen ekstra, kan du tro, at andre også har høje forventninger til dig. Du kan blive ekstra bange for at skuffe andre, når det er nogen, der betyder noget for dig.

Hvis noget endelig lykkes for dig, er du bange for, at du ikke kan gøre det lige så godt næste gang. Det bliver særligt svært, hvis du tidligt har haft succes. I dit arbejdsliv. Som forfatter eller kunstner. Du kan gå i stå, glemme, hvad du skal sige, få præstationsangst, skriveblokeringer og opleve at klappen går ned, når du står foran et publikum eller til eksamen. Så du er skuffet over, at du ikke kan gøre det bedre.

Du kan også være skuffet over din karriere eller netop manglen på samme. At du ikke er nået længere. Ikke er blevet forfremmet til en meget højere stilling. At ingen har set dit talent. Eller skuffet over, at du ikke er blevet kendt, anerkendt og succesfuld inden for dit felt.

Du kan sammenligne dig med gamle klassekammerater, som er blevet direktører eller har succes med egen virksomhed. Mens du selv sidder fast i en kedelig stilling. Du kan sammenligne dig med søskende, der for længst er blevet gift og har stiftet familie. Mens du selv er kronisk single eller flakker fra det ene umulige forhold til det andet.

Læs også:
Impostor-fænomenet – mister du nemt troen på dine egne evner?
Begavet impostor-ramt: Hvorfor er jeg så dårlig til…

 

Vil du være skuffet resten af dit liv?

Det er det grundlæggende valg, du alt har:

Vil du fortsætte som før, eller vil du begynde at gøre noget andet?

Vil du være skuffet resten af dit liv, eller vil du ændre det, du faktisk kan ændre på?

Jeg kommer ikke til at sige til dig, du bare skal gøre dit eller dat. At du skal elske dig selv. Eller lignende floskler.

Jeg er realist. Jeg forstår dig og ved præcist, hvorfor det nogle gang er så møgsvært. Det kræver en indsats at ændre de nedgroede mønstre. Til gengæld kan jeg støtte dig med sparring og konkrete øvelser. Hjælpe dig tilbage på sporet, når du dratter af og ryger i et af de håbløse huller. Jeg lytter og rummer. Støtter og skubber på. Indtil du igen har håb og fremdrift i dit liv.

Skriv til mig på Annc@potentialefabrikken.dk eller ring på 23934841 og lad os tage en indledende samtale.

Tjek her om du er: Belastende begavet
Test din IQ gratis på Illustreret Videnskab: IQ-test

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading