+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

4 grunde til at du stadig sidder fast

Helt overordnet er der 4 grunde til, at du sidder fast og ikke kan komme videre – professionelt og/eller privat:

 1. Din personlighed
 2. Dine relationer
 3. Dine mønstre
 4. Din frygt

Begavede har desuden den intellektuelle kapacitet til at analysere og se ting fra flere perspektiver – og ofte med væsentligt flere nuancer. Det kan desværre også øge tendensen til at overtænke, bekymre sig og gruble i det uendelige over alt muligt. Uden at komme nogen vegne. De bliver simpelthen hængende på Trin 1: Bevidsthed og Trin 2: Refleksion, mens de aldrig rigtigt kommer til Trin 3: Handling. Hvis de endelig gør, hopper kæden hurtigt af igen, og de når slet ikke frem til den vedholdenhed, der er nødvendig for at slippe gamle vaner og komme videre.

Din personlighed gør, at du stadig sidder fast

Hos en del af de begavede ser jeg følgende kombination i personlighedstesten:

 • Lav score på risikovillighed – du er forsigtig med at tage chancer
 • Lav score på mental modstandskraft – du bliver nemt slået ud af kurs, hvis du får kritik eller tager fejl
 • Lav score på personlig bearbejdning – du har stadig ikke tilgivet dig selv fortidens fejltagelser og bekymrer dig for fremtiden, hvor du måske/sikkert tager fejl igen…
 • Lav score på konsekvent beslutningstagen – du har tendens til at fortryde dine valg og ombestemme dig
 • Lav score på ansvarstagen – du har ikke en oplevelse af, at du selv kan gøre noget eller gøre for det

Det bliver ofte kombineret med:

 • Høj score på visioner – så du kan forestille dig, hvor godt alting kunne blive, hvis bare…
 • Lav score på planlægning – du ved ikke, hvor du skal starte eller slutte, så det bliver ved tanken og de mange gode idéer

Med tiden bliver det også koblet sammen med:

 • Lav score på optimisme – du tvivler på, at det kan blive bedre og bliver tiltagende pessimistisk
 • Lav score på humørstabilitet – dit humør svinger i takt med de gode idéer, du begejstret bliver grebet af, og din enorme skuffelse, når du stadig ikke evner at komme nogen vegne eller ændre noget som helst.

Den nøgterne nyhed: Personligheden ‘stivner’ med alderen, så jo længere du tid du har haft ovenstående personlighedstræk, desto sværere er det at ændre på. Ligesom det kan tage længere tid. Du kommer ikke til at gå fra den ene ende af skalaen til den anden i et snuptag. Der er ikke noget quickfix, og andre kan ikke gøre det for dig.

Den gode nyhed: Det kan lade sig gøre at arbejde med din personlighed. At ændre lidt her og justere lidt der. Vel at mærke, når du accepterer dig selv, som du er, samt at det kræver en indsats at udvikle og ændre dig.

 

Dine relationer gør, at du stadig sidder fast

Relationer er som tandhjul. Når du begynder at arbejde med din personlige udvikling, svarer det til, at du trækker tandhjulet til dig. Derefter sker der typisk en af tre ting:

 • Den anden i relationen går i selvsving, fordi dit tandhjul ikke længere tager den vante del af jeres samspil
 • Den anden i relationen forsøger at trække dig tilbage, for det fungerede jo så godt – for ham/hende
 • Du møder modstand, og I begynder at have gniderier og forskellige grader af konflikter, fordi tandhjulene ikke passer så godt sammen som før.

Den nøgterne nyhed: I er to om at have en relation. Og nej – det er ikke ham/hende, der bare skal ændre dit eller dat, holde op med x og i stedet gøre y. Det kommer ikke til at ske. Hvis du tror, at jeres relation bliver bedre af at vente, er du cirka lige så naiv som dem, der troligt køber en lottokupon hver uge og hver gang håber på at blive millionær. Det er meget, meget usandsynligt. For hvad skulle motivere den anden til at ændre sig?

Den gode nyhed: Du kan faktisk selv gøre noget for at ændre jeres relation. 1) Ved at ændre din adfærd 2) Ved at – øve dig i at – holde op med at reagere, som du plejer 3) Ved at forberede dig på, hvad du vil gøre, når/hvis den anden part enten går i selvsving, vil trække dig tilbage, eller I får flere konflikter samt 4) Ved at trække dig ud af relationen – for en tid eller for altid.

 

Dine mønstre gør, at du stadig sidder fast

Der er grundlæggende to mønstre, der forhindrer dig i at komme videre: 1) Dine tankemønstre og 2) Dit handlingsmønster.

Den nøgterne nyhed om dine tankemønstre: Dine negative overbevisninger og gamle tankemønstre kan forhindre dig i at komme videre. Fordi du hænger fast i fortidens dårlige oplevelser, traumer, fejltagelser og uforløste, uforståelige problemstillinger. Impostor-fænomenet hænger tæt sammen med negative overbevisninger og tankemønstre.

Den gode nyhed: Du kan ændre dine tankemønstre med en mental U-vending. Derefter kan du selv arbejde videre med øvelsen.

Den nøgterne nyhed om dit handlingsmønster: Dit negative handlingsmønster svarer til at løbe den forkerte vej op ad en rulletrappe – det er hårdt, og du kommer ingen vegne. Det mærkværdige er, at du alligevel fortsætter med at gøre det. Fordi du ikke har fået øje på den anden rulletrappe. Eller fordi alternativet – engang for længe siden – var værre, så du bliver ved at handle på automatpilot, simpelthen fordi du ikke kan andet.

Den gode nyhed: Du kan ændre dit negative handlingsmønster med en enkelt konsultation, nemlig Bryd mønstret. Derefter skal du træne dit nye, mulige handlingsmønster.

 

Din frygt gør, at du stadig sidder fast

Når du har arbejdet med din personlighed, dine relationer og mønstre, kan du stadig sidde fast. Fordi du er megabange. Du frygter at tage fejl – igen, igen, at det alligevel ikke nytter noget, at aben flytter med, at græsset overhovedet ikke er grønnere andre steder, eller at det hele går helt forfærdeligt galt, så du ender med at blive ensom og hjemløs. Og så må du jo hellere blive, hvor du er og fortsætte som du plejer…

Den nøgterne nyhed: Frygt er en natur måde at beskytte dig selv imod noget potentielt farligt og risikabelt. Det er alment menneskeligt at frygte noget ukendt og nyt. Det ligger kodet dybt nede i din hjerne og har igennem evolutionen sikret menneskets overlevelse. Når det er sagt, byder livet på et utal af muligheder og forandringer, som du ikke dør af. Tværtimod. Hvor galt kan det i virkeligheden gå?

Den gode nyhed: Der findes en relativ enkel øvelse til at få sat ord på din frygt og åbne dine øjne for de positive alternativer og nye muligheder, som fremtiden også kan rumme. Det er med konsultationen Overvind din frygt.

 

Du kan komme videre

Ja, du kan komme videre. Både professionelt og privat.

Det kommer bare ikke af sig selv. Og du kan desværre heller ikke tænke dig frem til det. Beklager.

Du bliver nødt til at gøre noget – for det er altid handlingen, der skaber forvandlingen.

Det kan lade sig gøre. Det ved jeg efter 10+ års erfaring med at hjælpe andre som dig i forandringsprocessen. Du kan komme videre med din vedholdende indsats og min vedholdende støtte. Vi skaber forandringen sammen.

Læs også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading