+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk
  • Kan du aldrig tage dig sammen til at gå i gang med opgaverne før sidste øjeblik?
  • Får du udrettet mest, når du har jævnt travlt og bliver du tit rastløs, når du har for lidt at lave?
  • Er du umuligt for dig at udføre dit job, hvis du ikke er inspireret?
  • Får du dårlig samvittighed, hvis du har dage, hvor du ikke er effektiv?
  • Kan du ikke fordrage at skulle konkurrere eller præstere under tidspres?
  • Føler du, at du burde arbejde mere som dine kolleger?
  • Går du død i rutineopgaverne – allerede ved tanken om dem?
  • Udskyder du altid det, du ikke har lyst til at gøre?

Så er der noget, der tyder på, at dit job ikke (altid) passer til dit foretrukne præstationsmønster.

De fleste mennesker har lidt fra hvert mønster, men der er altid ét mønster, der er det mest markante, og som du trives bedst med at bruge, når du skal præstere noget.

 

Test selv dit Præstationsmønster  

 

Det svingende præstationsmønster

Hvis du har det svingende præstationsmønster, så er du klart bedst under pres: Tidspres, konkurrence eller økonomisk pres.

Du arbejder gerne til ud på natten, og ofte får du mere energi og bliver mere fokuseret, når du ved, at opgaven eller projektet skal være færdigt dagen efter. Jo tættere på deadline, desto mere effektiv bliver du. Når du kan konkurrere med kollegerne eller virksomheden skal konkurrere med andre virksomheder – f.eks. om et udbud eller et projekt – så giver du alt hvad du har i dig og knokler til du segner! Hvis du har din egen virksomhed, kan du blive inspireret til at udvikle nye produkter og koncepter, hvis du mangler penge til huslejen.

Det stabile præstationsmønster

Hvis du har det stabile præstationsmønster trives du bedst med struktur på hverdagen: Faste arbejdstider, opgaver der ligger og venter på dig, når du kommer på arbejde, og at travlheden er jævnt fordelt over dagen og ugen.

Hvis du skal løse større opgaver, så skal det helst planlægges og deles ud i overskuelige delopgaver, så du kan arbejde lidt på dem hver dag eller bestemte dage om ugen. Din pligtfølelse over for andre, din høje kvalitetsstandard og trang til at være effektiv er rigeligt motiverende for dig, så du bryder dig ikke om konkurrence eller tidspres. Hvis du bliver spurgt, hvornår du sidst har top-præsteret, kan du blive helt blank og have svært ved at komme i tanke om noget.

Det springvise præstationsmønster

Dette mønster er styret af din evne til at være i flow: Enten er du i flow og er vildt effektiv eller skaber store resultater, eller også er du ikke. De fleste med dette mønster arbejder enten med noget kreativt eller som selvstændige/freelancere, fordi det er så svært at presse ind i et normalt job.

Du skal være inspireret, dybt engageret eller bare finde opgaven interessant/udfordrende for at kunne præstere noget særligt. Ofte kan dit humør og stemningen på arbejdspladsen også spille ind – positivt eller negativt. Du mister nemt motivationen, hvis du ikke kan komme i flow, og når du ikke er i flow, kan det hele være lige meget – så er arbejdet bare en sur pligt, der skal overstås. Du bliver drænet for energi og i dårligt humør.

God arbejdslyst!

 

Læs også:

Brug dit præstationsmønster bedre 

 

 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading