At udvikle potentialet hos de
10% bedst begavede voksne & unge
Da jeg i starten af 2010 blev certificeret i intelligenstesten People Test Logik, undrede jeg mig over, at alle, jeg testede, scorede så højt på den. Min første tanke var, at der måtte være noget galt med testen: Den var nok for nem.
Først nogle måneder senere til et erfa-møde om testen, fik jeg det afkræftet. En rekrutteringskonsulent spurgte, om vi også havde det problem, at kandidaterne scorede under 100 i testen. Så forstod jeg, at det ikke var testen, der var noget i vejen med – der var nærmere noget i vejen med dem, jeg havde testet og undertegnede!
Da brikkerne faldt på plads
Erkendelsen af, at jeg selv befandt mig blandt de 10% bedst begavede, fik med ét en stribe af brikker til at falde på plads:
- At jeg altid havde været blandt de bedste i klassen uden at anstrenge mig synderligt: I folkeskolen, på gymnasiet, på handelsskolen, på merkonom og på HD
- At jeg altid har haft et umætteligt behov for at lære nyt, få nye udfordringer og udvikle mig
- At jeg som barn og teenager var asynkron: Jeg foretrak at snakke med voksne frem for at lege med jævnaldrende – de voksne gav mig bedre modspil og interesserede sig for det samme, som jeg gjorde
- At jeg på arbejdspladser faldt bedre i hak med lederne, konsulenterne og nørderne, end mine kvindelige kolleger
- At jeg altid havde følt mig anderledes og til tider eksistentielt ensom
- At begge mine børn er højt begavede
- At jeg som ung tjekkede potentielle kærester ud ved at spille skak med dem 😉
En tabuiseret minoritet
Når du er blandt de 10 % mest intelligente, så er du faktuelt anderledes end mindst 90 % af befolkningen – altså en del af en minoritet. Præcist hvor du er blandt de 10% kan variere med testen og dagsformen, men jo højere oppe i percentilerne, desto mere anderledes er du. Det er bare et faktum, som du må lære at leve med. Og netop det at være så meget anderledes end gennemsnitsdanskeren – inden for et tabuiseret område som intelligens – kan være svært: Det kan faktisk være temmeligt belastende at være begavet!
At jeg taler for og skriver om en tabuiseret minoritet er sikkert årsagen til, at mine blogindlæg med overskriften “Belastende begavet ..” på Jyllands-Posten, Potentialefabrikken, har været så populære og skabt så megen debat. Det stilfærdige startskud lød i maj 2012 med indlægget “Smider vi de begavede ud med badevandet?”
Min mission
er at støtte, sparre med og udvikle de 10 % bedst begavede voksne og unge, så de bringer deres potentiale bedre i spil – til gavn og glæde for samfundet, virksomhederne og især dem selv!
Siden marts 2012 har jeg arbejdet fokuseret med netop det. Mange af mine kunder er – eller bliver – medlemmer af Mensa, men de fleste har bare en fornemmelse af, at de ”nok er over gennemsnittet” eller i den øverste tredjedel – og så viser testen tit, at de faktisk er blandt de øverste 3-5 %.
Derudover har flere af mine kunder oplevet omsorgssvigt eller overgreb, hvor deres intelligens har hjulpet dem til at overleve, men hvor de som voksne har brug for at aflære negative roller, udvikle hensigtsmæssige vaner og bruge deres ressourcer mere konstruktivt. Det er fantastisk at få lov at facilitere og følge deres udvikling, når de er i 3-månedersforløb hos mig – jeg bliver lige ydmyg og taknemmelig hver gang jeg oplever, at de virkelig flytter sig.
Dermed har jeg fundet mit kald og synes selv, at jeg har verdens bedste job som forandringsfacilitator, blogger, foredragsholder og forfatter. Den glæde vil jeg gerne hjælpe andre til at opnå.
Med min Human Resource-baggrund tager jeg udgangspunkt i den enkeltes ressourcer og potentiale ud fra en grundig personlighedstest og/eller flere selv-evalueringer, så vi har et empirisk fundament for samtalen og udviklingsforløbet. Jeg faciliterer øvelser og formidler viden og værktøjer ud fra principperne i situationsbestemt ledelse – her situationsbestemt udvikling.
Derfor håber jeg, at jeg også får lov til at følge/facilitiere din udvikling, inspirere dig og skabe stof til eftertanke – stof, der forandrer og forvandler dit liv. Jeg glæder mig til at høre fra dig.
De bedste hilsner
Ann C.