+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Foto: Ann C. Schødt

“Hvis bare jeg havde vidst det for 10 år siden…!”

Sådan sagde en mand, der havde været til jobkonsultation i går. Han ville i øvrigt have ønsket, at hans kone havde været der, for så ville hun også bedre kunne forstå ham.

Mange læsere får ahaoplevelser, når de – ved et tilfælde – lander på bloggen her på Belastendebegavet.dk eller Potentialefabrikken.dk og læser om at være mere intelligent end gennemsnittet og have særlige udfordringer på arbejdspladsen. Med et falder en masse brikker på plads, når de begynder at forstå sig selv meget bedre.

Det er altid mit håb at kunne give dig større selvindsigt, øget selvtillid og selvværd. Så du bliver bedre i stand til at acceptere dig selv, som du er – og får et bedre liv!

Læs også:
Belastende begavet: Hvorfor forstår de ikke, hvad jeg siger?
4 grunde til at begavede ikke gør karriere

 

Hvis jeg havde vidst det med IQ’en…

Da jeg selv som 41-årig (!) fandt ud af, at jeg var blandt de 10 % bedst begavede, kunne jeg pludselig forstå, hvorfor jeg altid havde ligget i den øvre ende uanset studiet, hvorfor jeg hurtigt kom til at kede mig og havde svært ved at bevare koncentrationen, når ting gik langsomt eller blev forklaret for grundigt.

Det mest irriterende var imidlertid en kommentar fra min tidl. kollega, da jeg delte min nye erkendelse:

Det kunne jeg da godt have fortalt dig!

Ja, helt ærligt! Hvorfor gjorde du ikke det?!

Han havde nemlig testet mig med WAIS, og selvom han ikke beregnede en præcis IQ, kunne han jo godt have sagt, at jeg i hvert fald lå i de øverste 10 %. Visuelt-rumlig faktisk i 1 %.

Hvilken forskel ville det have gjort at have vidst det? Hm. I forhold til jobs gjorde det ingen forskel. Jobindhold og arbejdspladser ændrer sig jo ikke. Det er heller ikke en fordel at være åben omkring det. Janteloven hersker, og kolleger med IQ i normalområdet er stadig det toneangivende flertal på enhver arbejdsplads. Hvis du siger det højt, vil de vurdere dine ord og handlinger ift. deres egne normer for, hvad der er smart at sige og gøre. Samtidig med at deres sympati for dig kan være et meget lille sted.

Men det gør en stor forskel for dig selv. For din selvopfattelse. Måske også for din selvtillid. Medmindre du er meget impostor-ramt og ikke tror på testresultatet. 😉

For mig var der en masse brikker, der faldt på plads – helt tilbage til folkeskolen.
Og fremfor alt: Det er jo grunden til at jeg skriver dette blogindlæg nu og siden 2012 har arbejdet professionelt med at udvikle potentialet hos de 10 % bedst begavede og/eller særligt sensitive!

Hvilken forskel kunne det have gjort at kende din IQ? 
Hvad betyder det for dig, om andre forstår dig?

 

Hvis de havde vidst det noget før…

Her er nogle eksempler fra mine klienter, der ifm. 1. konsultation bl.a. får feedback på selvevalueringerne af de 7 intelligenser/potentialer, påvirkelighed/sensitivitet, om de er belastende begavet og deres præstationsmønster:

  • Hvorfor de kom til at kede sig og mistrives i tidligere jobs (kombination af høj IQ og præstationsmønstre)
  • Hvorfor de keder sig sammen med nogen, der altid taler om fodbold eller løbetræning (høj IQ og behov for kompleksitet, dybde og abstraktion)
  • Hvorfor de bedst lærer ved at prøve tingene i praksis og løse opgaver selv (kropslig kinæstetisk intelligens)
  • Hvorfor de nyder at høre musik i bilen og bliver i bedre humør af det (høj score musisk intelligens)
  • Hvorfor de slapper af og lader op ved at læse (introvert + høj score sprogligt)
  • Hvorfor de bliver meget påvirket af andres dårlige humør (sensitivitet/påvirkelighed)
  • Hvorfor de er helt færdige, når de har undervist, faciliteret en workshop eller et kundemøde (springvist præstationsmønster)

Du kan få yderligere selvindsigt via personligheds og intelligenstests, f.eks. med opstartspakken og udviklingsforløbet.

Prøv selv boreout-testen og  impostor-testen

 

Hvis du havde ramt Belastende begavet noget før…

Impostor-ramte får tit til opgave at få skriftlig feedback fra nogen, de godt kan lide, og skrive en liste over deres succeshistorier. Kan godt selv af og til være lidt impostor-ramt og vel beskeden, så nu bider jeg al skam i mig og deler noget af den feedback, jeg er så taknemmelig for at have fået. Håber, at du så får mod til at gøre det samme. Eller får lyst til at få mere selvindsigt, så du også kan komme videre. 😉

Citater fra læsere, der har skrevet til mig:

… må bare sige, at det er så godt og præcist en beskrivelse på noget jeg kender, at det er helt skræmmende (impostor-komplekset)

… jeg læser med med stor fornøjelse og genkender mønstre fra mit eget liv, bl.a. var det en ahaoplevelse at få ord for det springvise præstationsmønster 🐇

Det er sørgeligt, at de først erkender deres potentiale f.eks. hos dig, et stykke hen i livet. Så tak for mange opslag, som giver både stof til eftertanke, men også følelsen af, at man ikke er alene.

Jeg har i flere år læst dine indlæg med stor interesse. Det er så imponerende, hvordan du på relativt få linjer præcist kan beskrive situationer og reaktionsmønstre, som de bedst begavede bærer rundt på. For mig har bevisthedsgørelsen været en gave, som har udløst tanker omkring hele mit lange liv, jeg er nu 65, og tilført mig et beredskab til at få mere ud af livet. TAK 😊

Bloggen er virkelig fantastisk: inspirerende, velskrevet og altid vinklet helt perfekt 👏

Bare skriv tøs – skriv 😂🥰

Og her nogle citater fra klienter:

Først tusind tak fordi du gjorde det – du handlede og satte ord på.
Det har gjort mit liv så meget lettere og givet mig en indsigt i hvilken størrelse jeg er og hvordan jeg kan bidrage bedre – som er det jeg altid har ønsket.
Siden vi snakkede sammen i ‘17 eller ‘18 er mange ting i mit liv blevet meget lettere.
Tak for dig….♥️

Jeg har taget virkelig meget nyttig viden med mig fra dine oplæg og workshops. Tak🙌🏻☺️

… du gav mig ret meget indsigt i mig selv med hele belastende begavet konceptet, og jeg følger også med i potentiale fabrikkens facebook gruppe🤩

…nu har jeg nået et punkt, hvor jeg tør. Derfor er jeg meget taknemmelig for, at jeg fik muligheden for at deltage i dit udviklingsforløb. Jeg håber også, at du kan glæde dig over disse succeshistorier, som folk oplever på grund af din indsats, og dine tekniker. Derfor synes jeg, at du fortjener en ros og en stor tak :-).

Jeg selv har efterfølgende haft stor glæde af forløbet, og vender ofte retur – især til det her med balancen i tingene, når jeg kan mærke at tingene kører af sporet.

Tak til alle jer, der har skrevet til mig og givet den feedback, jeg her har citeret anonymt. Det varmer mit hjerte, og jeg er så glad for at kunne skrive til og hjælpe jer.

Bedste hilsner
Ann C. Schødt

 

Læs evt. også: