+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Anne Stokes: Moonlight

Belastende begavet og anderledes

Når du er belastende begavet – blandt de øverste procenter – er du meget anderledes end den brede midtergruppe. Siden 1999 har jeg professionelt testet kandidater til jobs og siden 2010 primært ifm. personlig udvikling – både med personlighedstest og færdighedstest/IQ-test. På den baggrund er min konklusion klar:

Personer med en IQ i de øverste procenter er tydeligt anderledes end flertallet.

I personlighedstesten bruger de hele skalaen og har færre scores omkring gennemsnittet af normgruppen. Faktisk er det så tydeligt, at jeg alene ud fra personlighedstesten kan genkende en normaltbegavet (der selv troede at være i målgruppen).

Også i de 7 intelligenser/potentialer synes deres scores at være anderledes: Enten bruger de (næsten) hele skalaen fra 0-10 (=specialistprofil), eller også ligger samtlige scores i den øvre ende (=generalistprofil). Altså heller ikke her flest scores omkring midten (meget sjælden mellem 4-7).

Jeg har mødt flere som ikke scorer prangende i en IQ-test og heller ikke er specielt boglige. Til gengæld kan de være visuelt-rumligt og kropsligt-kinæstetisk højt begavede, så ingen er i tvivl, når de udfolder deres talenter inden for f.eks. tegning, teknik/mekanik, sport, håndværk eller flyvning.

De 10 % bedst begavede skiller sig ud på flere måder.

Deres personlighed er generelt mere nuanceret og kompleks. Det gælder i endnu højere grad dem, der ligger i 1 %. De er som enhjørninger.

 

Belastende begavet og lavt selvværd

Når du har en højere IQ end flertallet, får du tidligt en oplevelse af at være anderledes. Af ikke helt at passe ind. Af ikke at kunne være en del af de andres fællesskab. Du er som en enhjørning mellem almindelige heste – rundmavede ponyer, sindige arbejdsheste og nogle få fremavlede raceheste, der vil løbe om kap med dig. Men der er ingen andre som dig.

Det er svært for enhjørningen at skjule sit horn midt i panden. Alle kan se det.

Mange, faktisk alt for mange af de højtbegavede, der konsulterer mig, har været udsat for mobning. Fordi de har skilt sig ud. Hvad enten de andre så har følt sig dumme eller blot provokeret af dit store ordforråd, dine intelligente svar eller udfordrende spørgsmål, så er du blevet et mobbeoffer. Både for dine jævnaldrende og desværre også lærere, som burde vide bedre.

Du kan nemt have fået den entydige erfaring, at du er forkert. Ikke bare anderledes, men helt forkert.

Derfor er en del ramt af impostor-fænomenet i den variant, hvor de har opnået ok selvtillid fagligt, men livet igennem kæmper med et lavt selvværd. I testen scorer de typisk 70-80. Og holder lav profil.

Prøv selv Impostor-testen

 

Ensom enhjørning i parforhold

Når du er forelsket, kan du hverken se eller tænke klart. Tværtimod får du projiceret dine egne forsømte, uudlevede sider over på den anden – som er præcist så fantastisk, som du drømmer om at blive. Ifølge Jytte Vikkelsøe forelsker du dig aldrig i den forkerte, men i lige netop den person, der kan vise dig dine skyggesider, som du ikke selv kan få øje på jf. min model her:

Model: Ann C. Schødt

Der findes ingen perfekte parforhold – netop af den grund. Når du finder sammen med en anden og danner par, har du til gengæld muligheden for stor personlig udvikling og øget selvindsigt. På godt og ondt.

Jo højere din IQ er, desto længere vil der imidlertid være imellem de potentielle partnere. Hvis du er heldig at finde en der – bare nogenlunde – kan matche dig, vil der som i alle parforhold være andre områder, som kræver kompromisser og hårdt arbejde. Især hvis I har fået børn sammen.

Men efter at forelskelsen for længst er fordampet, børnene er blevet større og mindre krævende, kan du måske med et mærke den: Enhjørningens ensomhed. Den er dyb, uomgængelig og eksistentiel. Fordi du endnu engang må erkende, at der ikke findes andre som dig.

Du er ‘One of a kind’ – med den ensomhed, det indebærer.

Og med den erkendelse i baglommen kan du så vælge, om du vil fortsætte med at være ensom i dit parforhold, fordi du må fravælge eller undertrykke sider af dig selv. Eller om du vælger at gå solo og dermed vedkender dig de gemte sider og det, at du i livet altid vil være alene. I en eller anden grad.

Paradoksalt nok kan man føle sig langt mindre ensom, når man er selvvalgt alene…

 

Belastende begavet og ensom enhjørning

I din ensomme søgen, har du sandsynligvis talt med psykologer, coaches og andre med lignende titler og kompetencer. Du er forhåbentlig blevet lidt klogere på dig selv og livet for hver gang. Problemet er bare, at hvis ikke vedkommende selv har en meget høj IQ, vil du få de råd og den sparring, som passer til den normaltbegavede del af befolkningen.

Når nogen siger:

“Jeg er ked af at sige det…”

lyver de. Faktisk er de ved at sprænges for at fortælle dig det, de mener er sandheden.

Derfor er jeg glad, når jeg siger dette:

Der er håb. Men du er nødt til at finde dig selv, i stedet for at tro du skal finde en anden.

Og du er nødt til selv at finde sandheden. Din sandhed.

 

Belastende begavet og enhjørning i balance

Du skal ud på enhjørningens rejse, hen til den sø af sandhed, hvor du endelig kan se dit eget spejlbillede – som i Anne Skokes’ fine illustration. Og vigtigst af alt: Du skal acceptere og rumme dig selv præcist, som du er. Det er der nemlig ikke andre, der fuldt ud vil være i stand til at gøre.

Når du vover dig ud på den rejse, vil du møde netop de mennesker, der kan give dig den selvindsigt og de udfordringer, du har brug for, så du bliver i stand til at bryde dine mønstre og komme i balance med dig selv.

Rejsens længde og strabadser varierer. Alt efter de 4 grunde til, at det er svært at ændre noget i dit liv:

  1. Din personlighed – herunder IQ, erfaringer og alt, hvad du har af baggage
  2. Dine relationer – især de nære til forældre, søskende og partner(e)
  3. Dine mønstre – både tanke og handlingsmønstre samt livsstrategier
  4. Din frygt – alt det du er allermest bange for, hvis du ændrer den mindste smule i dit liv.

Jeg vil aldrig påstå, at det er nemt. Men det er det hele værd; smerten, ensomheden, de stærke følelsers rutsjeture. Alle de erkendelser du får undervejs og som gradvist bundfælder sig.

Og når du er ved at nå rejsen mål, kan du få en feedback som denne her:

Det var dejligt at mærke dig så tilfreds med dit liv i går. Som om det hele var faldet på plads. Den ro du udstråler er smittende og giver håb for os andre. 🙂

Min egen erfaring har været, at jeg ikke kan eller skal forsøge at finde alt i en person: En anden enhjørning. Den erkendelse var smertefuld, men også en kæmpe lettelse. Fordi jeg ikke længere behøver at tilpasse og lave mig selv om i de endeløse, instinktive hensyn til den anden.

I den frihed jeg har nu, kan jeg omgive mig med skønne, dejlige mennesker – andre enhjørninger – som hver især møder og spejler forskellige sider af mig. Så jeg kan af hjertet sige: Livet er godt!

God rejse!

Bedste hilsner
din rejseguide
Ann C. Schødt

 

Læs også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading