+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Foto: Ann C. Schødt

Intelligens er jo…

Ja, intelligens er mange ting. Så lad mig nuancere dit billede lidt mere.

Ofte, når jeg fortæller om mit arbejde med de 10 % bedst begavede, bliver jeg mødt af det skyndsomme svar (jeg ikke har bedt om):

Jamen, intelligens er jo mange ting!

Og så følger en halvhjertet henvisning til emotionel intelligens eller de syv intelligenser. Tilsyneladende, fordi de bliver forlegne over ikke selv at være i min målgruppe. Men hvis jeg nu kun arbejdede med socialt udsatte eller topledere i dansk erhvervsliv, ville de næppe have det samme behov for at relatere sig selv til min målgruppe.

Hvorfor reagerer folk med at gå i forsvarsposition eller forklaringsmode, når man nævner intelligens?

For mig er intelligens lige så nøgternt som en persons højde eller skostørrelse: Man har nu engang den højde og fodstørrelse, man har. Så kan man bukke sig, når man går ind i et lavloftet hus, eller krumme tæerne lidt sammen, hvis skoene er for små…

Læs også: Bryd tabuet: Hvis bare IQ var som skostørrelser

 

Høj intelligens er et eksistentielt vilkår

Som jeg oplever det, er en høj IQ et eksistentielt vilkår. I både grundlæggende og udstrakt grad. I de fleste af livets sammenhænge.

Nogle gange, når jeg taler med en af de højt begavede (øverste 1-2 %), giver de udtryk for, at de håber, det bliver bedre. På en anden arbejdsplads. Med nogle andre kolleger. I en anden kontekst. Med nogle andre relationer.

Her må jeg desværre aflive deres illusion:

Intelligensen er et vilkår – det går ikke over, og andre bliver ikke bedre til at forholde sig til dig.

De andre er jo, som de er, med den IQ de har. De bliver ikke bedre til at følge dig, når du udfolder dit høje abstraktionsniveau og har visioner for, hvordan det ene eller andet optimalt kunne blive.

De bliver ved med at snakke om Netflix-serier, Weber-gril, løbeture, problemer med deres arbejde og børn, eller hvad der nu lige fylder i deres liv. Og normaltbegavede hoveder. De bliver fjerne i blikket, når du en sjælden gang forsøger at højne det intellektuelle samtale-niveau eller dele en af dine nørdede interesser med dem.

 

Høj intelligens gør dig anderledes – på flere måder

Forsiden på Willem Kuipers bog illustrerer det så glimrende: Du er ikke bare meget anderledes end de fleste, normaltbegavede (nederst til venstre), du er også ret forskellig fra andre højt begavede (over den yderste bue). I virkeligheden skulle billedet være i tre dimensioner: Højde, bredde og dybde.

Intelligens i højden

Din intelligens kan give dig et ekstra højt abstraktionsniveau. Så du associerer, ser mønstre og sammenhænge mellem emner, der ikke nødvendigvis hører sammen i stringent forstand. Du ser ligesom tingende højt oppe fra. I metaperspektiv. Med dit særlige intellektuelle overblik springer du frit mellem emner, og det kan gøre det svært for andre at forstå dig. Nogle gange følger du en intuition, du ikke selv er i stand til at forklare, men som for dig er fuldstændigt indlysende.

Som person kan du måske virke fjern og reserveret eller meget teoretisk, fordi du hele tiden ser emner fra flere vinkler og ikke dvæler ved de samme detaljer som andre.

Intelligens i bredden

Du interesserer dig for mange forskellige emner, har flere uddannelser og mange tangenter at spille på. Med de syv intelligenser – som burde hedde potentialer – scorer du højt på alle syv (6-10 af 10 mulige). Du er både sprogligt, matematisk-logisk, musisk og kropsligt-kinæstetisk begavet. Du har både en introvert reflekteret side og en ekstrovert social side. Du har haft svært ved at passe ind i det traditionelle uddannelsessystem, fordi det ville kræve af dig, at du specialiserede dig inden for et område – og så ville du sikkert miste interessen og kaste dig over noget helt andet.

Som person har du mange sider og facetter, som du bliver nødt til at leve ud i løbet af dit liv. Du er som et forvandlingsbolsje, der hele tiden skifter farve.

Intelligens i dybden

Du nyder at fordybe dig i et emne og nørde igennem, til du ved ALT, hvad der efter din mening er værd at vide, og det er immervæk en del. Hvis du eksempelvis får interesse for en 3D-printer, køber du den i løsdele, så du selv kan samle den og ved nøjagtigt, hvor alle dele i den sidder, så de om nødvendigt kan udskiftes senere. Du læser naturligvis altid instruksionshåndbogen og frustrereres, hvis detaljer ikke er forklaret præcist og grundigt nok.

Som person er du seriøs og nærmest allergisk over for overfladiskhed og smalltalk.

 

Intelligensen gør dig kompleks – og unik

Jo højere IQ du har, desto mere kompleks er du også. Du kan være intelligent i højden, bredden og/eller dybden. Du kan være meget intelligent i dybden, og samtidig have noget bredde eller vice versa. Højde, bredde og dybde spiller ind i forskellige grader og former din intelligens individuelt. Gør dig helt unik.

Der er kun én af din slags.

Og nu bliver jeg nødt til at skrive noget, du ikke har lyst til at læse:

Det er, som det er. DU er som du er.

Det bliver du nødt til at acceptere. Men det er til gengæld en del lettere end at forsøge at lave dig selv om. For at passe ind og være som de andre. Det har du sikkert allerede brugt mange år af dit liv på at forsøge. På en arbejdsplads eller i et parforhold. Forgæves.

Drop at passe ind. Accepter dig selv, som du er. Slap af.

En kvinde skrev til mig om dating:

OMG hvor er det dog ikke svært at finde en, men at finde en, der også kan lide musik, kunst, teater, viden, bøger, diskussioner, lidt nørdet og alligevel super interesseret i at udvikle sig med en partner… udvide sindet.

Efter at have datet on and off i over et år, måtte jeg svare hende:

Min løsning har været flere venner og veninder, så jeg har bl.a. en kulturven og en musikveninde. Ham der mr. Perfect findes ikke.

Nu nyder jeg friheden, mit liv og alle de dejlige mennesker, jeg har i det. Og det kan jeg også unde dig at gøre, kære læser. 🙂

 

Læs også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading