Får du nok ud af tips og værktøjer?
“Har du ikke lige nogle tips til at styrke min selvtillid og overvinde min frygt eller nogle konkrete værktøjer til at blive mere effektiv?”
Jo, jeg har masser af tips, råd, øvelser og værktøjer, som jeg ved virker. Nogle af tipsene, øvelserne og mine erfaringer deler jeg med dig her på bloggen og i bogen Impostor-komplekset – slip dit faglige mindreværd. Hvis du er vedholdende og disciplineret, kan du nå rigtigt langt med dem alene.
I forbindelse med foredrag og webinarer deler jeg også nogle enkle anbefalinger til håndtering af en konkret problemstilling. Men jeg tøver med at give tips. For hvis baggrunden for dine impostor-følelser har rod i et lavt selvværd, er der ikke noget quickfix. Tværtimod. Du kan nemt miste modet, hvis du forsøger at følge et tip, men ikke lykkes med det.
Derudover kan der være et helt andet problem med tips, råd og værktøjer:
Tips virker for den brede midtergruppe. Men de bedst begavede har nogle andre udfordringer end flertallet. De kæmper tit med komplekse problemstillinger, der ikke lige kan fixes med en standardløsning.
Hvad er din erfaring med at følge tips og bruge værktøjer?
Får du nok ud af dem?
Får du nok ud af et kursus?
Er et kursus pengene værd? Som HR Manager og ansvarlig for uddannelsesbudgettet skulle jeg jævnligt forholde mig til, om værdien af et givent kursus til en leder eller medarbejder også stod mål med investeringen. Alt for ofte var pengene mere eller mindre spildt, selv om den ansatte syntes, at det havde været meget interessant og relevant. Fordi organisationen, strukturen, arbejdsgangene var uændrede, så personen lynhurtigt gled tilbage til at gøre nøjagtigt, som han/hun plejede at gøre.
Effekten af kurset afhang også i høj grad af den ansattes personlighed. Om han/hun kunne bruge sine personlige styrker til at implementere sin læring i hverdagen, eller det lærte ramte ind i personens svagheder, der ikke lige kunne ændres med et snuptag.
De 10 % bedst begavede har som regel en højere IQ end underviseren og de andre deltagere. Det betyder i praksis, at de lynhurtigt kan tilegne sig kursets indhold – det kunne de have gjort hjemmefra på meget kortere tid. Når de er nødt til at sidde i kursuslokalet og lytte, kan det opleves som kedelig slowmotion og spild af tid.
Hvad er din oplevelse med kurser?
Er du tilfreds med dit udbytte?
Hvornår er du klar til at arbejde med din personlige udvikling?
Jeg bliver ofte spurgt, hvornår det er bedst at begynde i et udviklingsforløb. Og så begynder personen at remse årsager op til at udskyde det:
Måske skal jeg vente til efter ferien?
Jeg skal lige have lidt mere ro på hjemmefronten…
Det er nok bedst, at jeg har været et par måneder i det nye job…
Jeg er lige blevet udredt for ADHD, og jeg er stadig stress-sygemeldt…
Mit svar er altid det samme: Når du er klar, finder vi en tid til dig.
Det optimale tidspunkt for opstarten er jo individuelt. Men overordnet er der to afgørende faktorer for, om du er klar:
- Du er tilpas frustreret over din situation – så du er utålmodig efter at ændre den.
- Du har et vist overskud til at tage fat på dine problemstillinger – en ad gangen og med støtte.
Hvis du bare har brug for at snakke med nogen, anbefaler jeg en psykolog eller terapeut i stedet. Hos mig skal du nemlig selv arbejde med tingene. Hvis du er i tvivl, kan du læse her: Hvad har du brug for?
Når du er klar til at arbejde med din personlige udvikling, følger vi den her 4-trins-model:
Model: Ann C. Schødt
Hvad får du ud af det?
Som facilitator arbejder jeg med individuel og situationsbestemt udvikling – tilpasset de 10 % bedst begavede. Det er ikke for at være snobbet – jeg har bare for længst erkendt min begrænsning: Jeg er simpelthen ikke særligt god til at hjælpe den brede midtergruppe. Men der er så mange andre coaches og terapeuter, som kan hjælpe dem.
Altså kan du begynde med at finde ud af, om du er belastende begavet.
Hvad er dit udbytte, hvis du kaster dig ud i et forløb? Det er også individuelt. De fleste får øget selvtillid/selvværd, mere energi og glæde i hverdagen. Andre får håb og optimisme. Det kommer an på, hvad du har brug for.
Alle får:
- Selvindsigt – via selvevalueringer og evt. tests
- Værktøj til systematisk refleksion alene eller som ugemails
- Øvelser – som jeg faciliterer første gang, og du selv kan arbejde videre med
- Sparring & coaching – undervejs i din personlige proces og tilpasset dit aktuelle behov
Jo større indsats du selv er villig og i stand til at gøre, desto mere får du også ud af det. Der er en direkte proportional sammenhæng mellem din indsats og dit udbytte. 😉
Har du tiden og viljen til at skabe varige forandringer i dit liv?
Og er du klar til at investere i din personlige udvikling?