+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk
 • Skal du kunne argumentere rationelt og objektivt for alt, hvad du gør og mener?
 • Kan du altid se en sag fra mange sider – især fra de andres?
 • Har du svært ved at vide, om du kan lide eller ikke lide andre?
 • Vil du helst være på god fod med alle?
 • Forventer du af dig selv, at du behandler alle lige høfligt og hensynsfuldt – uanset hvad?
 • Kan andre overskride dine grænser, uden at du opdager det?

Så er du sandsynligvis en sensitiv tænketype – og du er langt fra den eneste.

Sensitiv tænketype – tager det hele ind og tænker over alt

I personlighedstesten ses sensitiviteten som:

 • Lav score på mental modstandskraft – du mangler i nogen grad filter, så kritik og modgang rammer hårdere, ligesom du nemt kan komme til at tage ting personligt
 • Lav score på personlig bearbejdning – du vender og drejer, fortolker, analyserer og bruger længere tid på at bearbejde dagens indtryk, hvad andre siger og gør
 • Evt. høj score på empati – så du har antennerne langt ude og opfanger stemninger og andres humørsvingninger

Kombinerer man det med en høj IQ og en præference for tænkning jf. Jungs typologi, får du en øget tendens til at analysere og forholde dig objektiv til din omverden.

personlighedstesten ses tænke-præferencen som:

 • Høj score på upartisk/neutral – du er tilbøjelig til at se en sag fra mange sider og forholde dig objektivt analyserende og neutralt til emnet

Nogle gange er det så ekstremt, at du faktisk ikke ved, hvad du selv mener. Om noget.

Som sensitiv tager du alle indtryk ind, og som tænketype forsøger du at forholde dig neutral og objektivt analyserende til dem.

Læs også: Kan man både være sensitiv og tænke alt for meget?

 

Den hensynsfulde diplomat

Som sensitiv kan du have ekstra behov for at undgå konflikter og konfrontationer, fordi det simpelthen er hårdere for dig og kræver længere tid og mere energi for dig at komme over. Derfor møder jeg mange, som i personlighedstesten også:

 • Scorer højt på diplomatisk sans – så budskaberne pakkes omhyggeligt ind for at undgå at støde eller såre andre, som man tror er lige så sensitive som en selv
 • Scorer højt på hensyntagen – og i virkeligheden tager alle de hensyn til andre, som de ville ønske, at andre tog til dem
 • Scorer højt på udtrykt positivitet – og derfor altid er positiv, rosende, anerkendende og coachende i sin feedback, selvom de måske synes, at de andres arbejde er noget sjusk

Hvis du er en hensynsfuld diplomat, er du typisk venlig, hjælpsom og vellidt af dine kolleger. Eller du er vennernes ven, der gør alt for alle og har svært ved at sige nej.

Det kan hænge sammen med, at du har ekstra behov for bekræftelse eller er bange for, at de andre ikke kan lide dig og måske lige frem ekskluderer dig fra fællesskabet. Det kan igen hænge sammen med både din personlighed og din opvækst – om du har grundlagt et bestemt adfærdsmønster, som beskytter dig, men ikke nødvendigvis bliver ved at være hensigtsmæssig.

Læs også:
Er du bange for, at de andre ikke kan lide dig?
Alt for sensitiv og alt for flink

 

Skal du kunne lide alle og finde dig i alt?

Hvis du har en kombination af flere af disse personlighedstræk er der samtidig en del, som du kan have ekstra svært ved.

Som sensitiv kan du have svært ved at tage konfrontationer, håndtere personlige konflikter eller markere dine grænser. Så du finder dig i for meget. Nogle gange alt, alt for meget.

Som tænketype kan du have svært ved at finde ud af, hvad du egentlig selv mener – helt subjektivt – og det kan tage meget, meget lang tid for dig at erkende, at der er en person, som du faktisk ikke bryder dig om. Så du bliver i relationer, der ikke er gode for dig og/eller dræner dig for energi.

Som hensynsfuld diplomat kan det være ualmindeligt svært for dig at få sagt fra. Og måske også at finde ud af, hvad du selv har behov for.

 

Hvad er konsekvensen?

Du kan ganske enkelt være så meget oppe i dit hoved og lade din fornuft herske enerådigt, så kroppen er blevet et besværligt appendix, og du helt har mistet kontakten med dine følelser – eller sympatier/antipatier.

Og så har vi balladen!

For så ved du ikke længere, hvad du har behov for eller ej.
Du ved ikke, hvem det er godt for dig at omgås eller ej.
Du er ude af stand til at sige, hvad du mener.

Dine personlige værdier kan ikke guide dig i dine beslutninger, ligesom kroppen ikke kan advare dig om, at du befinder dig i en ubehagelig situation, der ikke er god for dig.

Der er med andre ord rigtig lang vej hjem. Til dig selv.

Til gengæld er der en guldkrukke for enden af regnbuen og din personlige udviklingsrejse:
Du hviler i dig selv, er autentisk og kan assertivt udtrykke din ærlige mening.

Læs også:
Hvad gør du, når relationen ikke er god for dig?
Særligt sensitiv – hænger du fast i fortiden?
Tør du se sorgen i øjnene og føle dine følelser?

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading