+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Foto: Ann C. Schødt

Derfor mister du hurtigt interessen

Noget af det belastende ved at være begavet er, at du så hurtigt mister interessen. Jo højere IQ, desto hurtigere går det, og i denne sammenhæng virker evt. ADHD som en ekstra multiplikator. Det bliver simpelthen fysisk umuligt for dig.

Her er 4 generelle grunde:

  1. Du har lav tolerance for gentagelser
  2. Du savner udfordringer og modspil
  3. Det bliver for forudsigeligt
  4. Du er understimuleret, fordi det går for langsomt.

Konsekvensen af at miste interessen bliver oftest en kombination af kedsomhed og utålmodighed, fordi du mister koncentrationen, dine tanker strejfer videre til noget andet, og du bliver fraværende. Andre bemærker det, bliver irriterede og forsøger at få dig til at holde fokus på det, der interesserer dem. Men det er for sent…

 

Ad 1. Du mister interessen pga. gentagelser

Gentagelser er generelt svære for begavede.

Når andre mennesker gentager sig selv. Gentager samme sætninger, gentager samme historier, gentager samme handlinger.

Når du er tvunget til at gentage dig selv. Gentage de samme sætninger og pointer, gentage de samme forklaringer og argumenter, gentage de samme handlinger.

Grunden til, at gentagelser er svære for begavede, kan bl.a. være, at de er hurtigere til at forstå sammenhænge og se mønstre. Allerede efter to gange. Så tredje og fjerde gang er overflødige gentagelser. Samtidig med at begavede har en stejlere indlæringskurve…

 

Ad 2. Du mister interessen pga. manglende udfordringer og modspil

At blive udfordret og få kvalificeret modspil er alfa og omega for de begavede. Det er brændstof til en kringlet hjerne og kompletterer en skæv personlighed. Både professionelt og privat.

Når du ikke bliver udfordret på jobbet, kommer du til at kede dig. Hvis det står på i længere tid, begynder du måske at kigge jobannoncer. I værste fald rammes du af boreout, som dræner dig for energi og underminerer din selvtillid.

Når du ikke får kvalificeret modspil i dine relationer, føler du dig ikke mødt eller forstået. Hvis det står på i længere tid, ser du dig om efter andre bekendtskaber. I værste fald rammes du af eksistentiel ensomhed og noget, der ligner en depression.

Udfordringer og modspil er så vigtigt for begavede, fordi det holder dem skarpe og får dem til at føle sig godt tilpas – især blandt ligesindede.

Prøv selv Boreout-testen

 

Ad 3. Du mister interessen, når det bliver forudsigeligt

Forudsigelighed kan i starten virke betryggende. Men efter nogen tid virker det sløvende, næsten søvndyssende for begavede.

Du ved præcist, hvad andre vil sige og gøre. Som har du fået udleveret et manuskript, andre ikke selv er bevidste om, at de følger.

Du gennemskuer hurtigt, hvad der kan gå galt, hvis ledelsen holder fast i en forkert beslutning. Du kan forudse kuldsejlingen af et håbløst, urealistisk projekt. Du ved på forhånd, hvor nytteløse nye, strategiske tiltag er.

Desværre gør det dig ikke glad at få ret. Tværtimod. Det er frustrerende og fortvivlende. Det ville jo være fantastisk, hvis andre mennesker, ledelsen, de projektansvarlige osv. rent faktisk lyttede til dig og kom til fornuft. Tænkte sig ordentligt om, i stedet for begå de samme fejl igen. Måske skal du bare komme videre…

 

Ad 4. Du mister interessen, når du er understimuleret

Du bliver understimuleret, når ting går for langsomt, der ingenting sker, eller der sker alt for lidt. Når pauserne bliver for lange, interaktionen er for sporadisk eller sjælden. Og det keder dig.

Når dine kolleger eller andre bliver ved med at snakke om de samme for længst uddebatterede emner, taler alt for detaljeret og laaangsomt, bliver ved med at bævle usammenhængende eller lukker alarmerende store mængder tom hjernegas og varm luft ud i lokalet. Og du ikke kan slukke for dem, springe store dele over eller sætte tempoet op, som du kan med en lydbog.

Når processer trækker ud, ting går i tomgang og beslutninger forhales, udskydes eller slet ikke bliver truffet. Og du ikke kan gøre noget som helst for at ændre det.

 

Kan du undgå at miste interessen?

Det korte svar er: Nej. Der vil altid være situationer og relationer, hvor du mister interessen. Det er et vilkår, når du er blandt de 10 % bedst begavede.

Det uddybede svar er: Du kan selv tage ansvar for, at dit liv bliver så varieret, alsidigt, udfordrende, foranderligt og stimulerende som muligt. På det personlige plan.

Her er 3 måder:

1. måde: De 7 intelligenser

Find ud af, hvordan de 7 intelligenser spiller ind for dig og sørg for at stimulere dem i prioriteret rækkefølge. Evalueringen af dem er altid en del af 1. konsultation og opstartspakken. Det giver nemlig både energi og bedre humør.

Eksempel: Mens jeg skriver dette, sidder jeg i stuen med udsigt til snevejr og hører musik, så jeg får stimuleret både det visuelt-rumlige og det musiske. Hver dag skal jeg helst ud at gå eller cykle så det visuelt-rumlige i de 3 dimensioner bliver kombineret med det kropsligt-kinæstetiske. Kombinerer også lydbøger og podcasts med praktiske gøremål – det sproglige + kropsligt-kinæstetisk. Skriver og spiller diverse sprog-spil på mobilen.

2. måde: Alenetid og/eller social tid

Afhængig af, om du er mest introvert eller ekstrovert, har du mest brug for god alenetid eller kvalificeret interaktion med andre. De fleste har brug for at veksle imellem de to.

Din alenetid kan med fordel bruges på noget, der interesserer dig. Så du kan fordybe dig. Nørde igennem. Uforstyrret få ladet dine batterier op.

Som begavet har du brug for interaktion med ligesindede, der sender på samme frekvens. Ligesindede forstår, hvad du siger, bygger videre, associerer, inspirerer og deler din skæve humor. Jeres kommunikation er let og flydende. Samværet giver dig energi og gør dig gladere.

Du er i øvrigt velkommen i min Facebook-gruppe, hvor du kan møde ligesindede – virtuelt og i virkeligheden.

3. måde: Vitaminer og gymnastik til hjernen

Sørg for at holde din hjerne i gang. Lyt til interessante podcast, læs videnskabelige artikler, tag relevante kurser, certificeringer og videreuddannelse. Find sammen med andre, der deler dine interesser. Folkeuniversitetet, biblioteket, internettet. Verden er stor og sindet uendeligt. Brug din nysgerrighed og lad dig rive med.

Jeg ved både af egen erfaring og fra mine mange klienter, at det virker!

 

Læs også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading