+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Er du introvert eller ekstrovert?

Du genkender mest dig selv i beskrivelsen af de introverte, men sammen med dine venner er du jo meget social. Hvordan hænger det sammen?

Er du i tvivl om, hvorvidt du er introvert eller ekstrovert, kan du overveje, hvordan du ville trives med et job som opsøgende sælger, hvor du mange gange hver dag skal tage kontakt til vildt fremmede mennesker. Eller om du kommer i snak med de andre i køen i supermarkedet? Eller hvordan du har det til et socialt arrangement, hvor du ikke kender andre end værten. Nej, det lyder ikke tiltrækkende, vel?

Kodeordet for introvertes tryghedszone er nemlig: Mennesker jeg kender.

 

Den introvertes tryghedszone

Alle introverte har en tryghedszone, og størrelsen af den synes – heldigvis – at øges proportionalt med deres grundlæggende selvtillid og alder. Det kan være rart at vide, hvis du stadig er ung. Som barn havde du måske kun én bedste ven, men efterhånden som du bliver ældre udvides vennekredsen gradvist. Sammen med dine venner er du åben og taler meget mere, end dine ekstroverte kolleger evner at forestille sig, at du kan. Af samme grund kan du være usikker på, om du overhovedet er introvert, fordi du selv oplever at være meget social sammen med dine venner.

De mennesker, du ikke kender og er nødt til at tage kontakt til på jobbet, er til gengæld et stort skridt ud af din tryghedszone. For mange er det forbundet med ubehag, til tider så stort et ubehag at de aldrig lærer at overvinde det. Andre lærer det efterhånden. De finder en veldefineret faglig rolle, som de føler sig så tilpas selvsikker i. Så kan de godt (tvinge sig selv til at) bryde isen og tage kontakt til de fremmede: Så længe der er en god grund til det og den kontaktede person har samme formål. De bliver tillært, professionelt ekstroverte.

Men selvom introverte med alderen lærer sig at være mere ekstroverte på jobbet, så ændrer det ikke noget. De får stadig ikke energi af at være socialt opsøgende eller agere ekstroverte på jobbet. De har stadig et lige stort behov for at kunne trække sig og være alene. Så snart de kommer hjem. Hvor de føler sig trygge.

 

4 tips til introverte, der skal præsentere

Mange introverte har det svært med at skulle stille sig op foran andre og sige noget. Det med at komme i centrum for alle de andres opmærksomhed er svært. For nogle er det direkte angstprovokerende.

Her er 4 tips til dig, der skal præsentere noget for andre:

  • Vær velforberedt – sæt dig grundigt ind i emnet, så du føler dig sikker på, at du kan svare på eventuelle spørgsmål
  • Øv din præsentation – stil dig op foran spejlet og gennemfør din præsentation for dig selv, tag tid på det og bliv ved, indtil du kan holde dig inden for tidsrammen og ikke går i stå
  • Lær det vigtigste udenad – øv din elevatortale eller essensen i dit indlæg, indtil den sidder lige i skabet, og du kan sige den flydende og overbevisende, selv hvis du blev vækket midt om natten
  • Visualisér det vellykkede – aftenen inden din præsentation kan du med fordel visualisere, hvordan du gennemfører den overbevisende og selvsikkert, hvordan du kan svare på spørgsmålene og publikum er tilfredse.

 

Tag udfordringen op i dine trygge rammer

Når du deltager i gruppearbejde på studiet, i foreningen, sportsklubben eller på jobbet, hvor det, I sammen er nået frem til, skal præsenteres i plenum – så meld dig frivilligt. Tag udfordringen op inden for de rammer, hvor du er nogenlunde tryg og kender de andre. Det er meget muligt, at gruppens mest ekstroverte – og dominerende – kunne have gjort det bedre og mere selvsikkert, men så var du gået glip af en god mulighed for at øve dig.

 

Introverte får styrket selvværet og selvtilliden

Alt for ofte møder jeg introverte, der mangler selvtillid og/eller har meget lavt selvværd. Når de har været igennem udviklingsforløbet, har de altid fået styrket deres selvtillid og selvværd markant. Fordi de gennem en større selvindsigt også opnår den selvaccept, der gør, at de kommer til at hvile mere i sig selv. Selvtilliden styrker de igennem konkrete øvelser og deres adfærd i det daglige. Og så får de ændret nogle af negative ting, de går og siger til sig selv, og erstattet dem med en positiv og konstruktiv selvopfattelse.

Det er imponerende, hvor meget de udvikler sig. Og at der tilsyneladende ikke skal på meget til. Men jeg ved også, at det kan være hårdt arbejde faktisk at implementere de forandringer, der skal til, i deres liv. Der bliver ofte fældet tårer undervejs. Og grinet højt. Fordi de flytter sig for vildt.

Jeg møder heldigvis også introverte med god selvtillid og succes – både som ledere og som politikere, hvilket man som introvert måske forestiller sig kun er jobs for de ekstroverte. Forskellen på ekstroverte og introverte ledere og politikere er, at de introverte tænker sig godt om, før de siger noget! 😉

Lad det være ordene for denne gang:

Hvis du er introvert, så stol på dig selv
– du er nemlig god nok præcist som du er!

 

Læs også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading