+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Belastende begavet og personlig udvikling

Siden februar 2012 har jeg arbejdet professionelt med personlig udvikling for de 10 % bedst begavede og/eller særligt sensitive. Fordi de har nogle andre udfordringer og problemstillinger end den brede midtergruppe, som jo kan få hjælp hos enhver coach, psykolog eller terapeut.

Hvis du har en ekstra høj IQ, har du både et højere abstraktionsniveau og en mere kompleks personlighed. Derfor får du ikke nødvendigvis så meget ud af standardråd og tips. Ligesom du kan regne ud, hvad psykologen gerne vil høre, men det er ikke nødvendigvis kernen i dit problem.

Faktisk kan du tale i timevis, fordi du har gennemanalyseret alt. Det ændrer bare ikke noget som helst, når du kun er oppe i dit hoved. Problemerne er der stadig – i dine diffuse følelser, som spændinger i kroppen og en ubehagelig disharmoni i dit liv og dine relationer. Det er uhyre komplekst og nuanceret.

Noget går dog igen hos de fleste af de begavede, jeg taler med:

De har tidligt lært, at de er nødt til at tilpasse sig og forsøge at være ligesom de andre. Altså lade være med at være sig selv.

Derfor handler udviklingsforløbet i høj grad om at finde dig selv igen. Begynde at kunne mærke dig selv. Hvad der er rigtigt og godt for dig. Både professionelt og privat.

 

Har du mistet dig selv som barn eller ung?

Når du er blandt de 10 % bedst begavede, var du anderledes end 90 % af dine jævnaldrende. Både din måde at lege, undersøge, opfatte, lære, tænke og kommunikere har været anderledes. Det har de andre kunnet mærke.

Måske er du blevet holdt uden for og har stået i periferien af de andres leg. Måske blev du drillet og kaldt professor. Måske blev du bagtalt og kaldt stræber. Måske var det mest en følelse inde i dig af ikke at passe ind.

Fordi du ikke var som de andre. Du stillede flere spørgsmål. Du brugte andre ord.

Så du fik eller påtog dig en rolle. Rollen som klassens klovn – så du selv kunne bestemme, hvornår du fik opmærksomhed, og du følte dig populær, når du fik de andre til at grine. Rollen som hjælpelærer – så du kunne få tiden til at gå, når du havde lavet de alt for nemme opgaver, og samtidig kunne føle dig nyttig. Rollen som den stille, dygtige pige – så du kunne flyve under radaren og slap for at blive drillet.

Uanset hvilken rolle du spillede, var det kun en rolle. For du kunne ikke få lov at være dig selv. Og dag for dag kom du længere væk fra dig selv.

 

Har du mistet dig selv på jobbet?

Når du er blandt de 10 % bedst begavede, er du anderledes end de fleste af dine kolleger. Det kan være i din måde at opfatte og løse dine arbejdsopgaver, i din mundtlige og skriftlige kommunikation, i din indstilling til jeres samarbejde og dine forventninger til dig selv. For ikke at nævne dine værdier og din veludviklede retfærdighedssans.

Måske har du siddet i frokostpausen og haft svært ved at snakke med om det, der interesserer de andre. Måske har du sagt noget, der har fået dem til at tie stille eller skifte emne. Måske har du en helt anderledes humor, så du ikke kan se det sjove i det, de andre griner ad.

Fordi din tankegang er kringlet. Din humor er afsporet eller sortsveden. Dine interesser er galakser fra de andres.

Så du har taget rollen som den tavse, strengt saglige kollega, som de sikkert synes er kedelig. Eller du faker interesse og forsøger at læse op på deres interesser, men orker ikke at se de samme realityshows og serier. Du kæmper dig igennem frokostpauserne og finder på undskyldninger for at melde fra til firmaarrangementerne.

Uanset hvad er du dig pinligt bevidst om din perifere placering som den sære kollega.

 

Har du mistet dig selv i parforholdet?

Jo højere din IQ er, desto færre potentielle partnere er der at vælge imellem. Hvis du altså vel at mærke skal finde en på dit eget niveau. I deler nok nogle interesser og værdier, men I er så himmelvidt forskellige på mange punkter, og det gør hverdagen til en udfordring. Endnu mere, hvis I har børn sammen.

Måske bider du ting i dig, affinder og tilpasser dig, for du er jo heller ikke lige ud ad landevejen. Måske påtager du dig en masse ansvar og tager endeløse hensyn for at få det hele til at fungere nogenlunde gnidningsfrit. Måske er der sider af dig, du vælger at lægge låg på og gemme væk, for at kunne leve med parforholdets kompromisser.

Fordi du ikke føler dig set eller rummet. Ikke møder gehør for dine tanker og ideer. Ikke føler dig rigtig eller god nok, som du er.

Så du vokser ind i en rolle, der passer til din partner. Som den evigglade med ansvaret for den gode stemning i hjemmet. Som den selvopofrende pleaser, der sørger for at alle har det godt og konflikter undgås. Eller som brokkehovedet, fordi du mistrives på jobbet og ikke har mere energi, når du kommer hjem.

Uanset hvad står dine behov nederst på listen, og du har vænnet dig til, at alle andre er vigtigere.

 

Hvordan kan du finde dig selv igen?

Jo mere du har spillet en eller flere roller og i jo længere tid, du har gjort det, desto mere svært kan det også blive at finde dig selv igen. For hvor skal du begynde med at lede? Hvornår har du sidst vist ægte og ærlige sider af dig selv? Og hvem har overhovedet kendt dig?

Med det personlige udviklingsforløb får du masser af selvindsigt, støtte og sparring. Sammen fjerner vi sten på vejen, du får øvelser og værktøjer, som gør det lettere. Til gengæld får du ingen standardråd eller tips, for vi ved godt begge to, at hvis de hjalp, havde du gjort det for længst.

Det strukturerede udviklingsforløb tager tre intense måneder, og det er især introverte med det stabile præstationsmønster, der har gavn af det. Hvis du har en IQ i de øverste 1-3 % og ikke har så meget af det stabile præstationsmønster, er det mere komplekst, og så kan et fleksibelt coachingforløb via din arbejdsgiver være en bedre løsning.

Frem for alt: Selv om det er din helt personlige, individuelle udviklingsrejse, så er du er ikke alene.

Bedste hilsner din rejseguide
Ann C. Schødt

 

Læs også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading