+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Når du både er begavet, særligt sensitiv og ambivert – altså både introvert og ekstrovert – har du mange “sociale gear” at skifte imellem, og det kan gøre det svært for andre at forstå, hvor du er, og hvad du har behov for.

Belastende begavet

At være velbegavet (øverste 3-10%) eller højt begavet (øverste 2%) betyder, at du tænker hurtigere og bedre kan gennemskue ting end den resterende del af befolkningen. Hvis du eksempelvis er blandt de 3% bedst begavede, kan du ikke lige blive medlem af Mensa, men du er stadig mere intelligent og hurtig end 97% af dem, du møder tilfældigt på arbejdspladser og til fritidsaktiviteter.

Ofte betyder det, at du springer direkte fra A til Z uden mellemregninger, og så kan de andre simpelthen ikke følge dig. Til møder har de andre brug for at forstå vejen fra A til Z og drøfte både F, K, P og S, inden de måske kommer frem til Z. I tænker bare forskelligt, og det er der ikke nogen af jer, der kan gøre for. Den sportsvogn, du har imellem ørerne, når helt enkelt hurtigere frem til resultatet, løsningen eller konklusionen.

Rent socialt kan det give dig en oplevelse af at være anderledes og falde udenfor, fordi de emner, der interesserer det brede gennemsnit som f.eks. sport, mode og sladder slet ikke fænger hos dig. Derimod kan du have en passion for historie, astronomi, en særlig musikgenre eller noget helt andet, som ligger meget langt fra main stream og small talk, så når du har sagt noget, kan de andre se på dig, som om du er en underlig Mars-boer, der må være landet iblandt dem ved et uheld.

Det samme gælder din humor, som kan være både sort og sær og virke helt afsporet i forhold til det, alle andre griner ad.

Læs “Jeg duer ikke til small talk

 

Og særligt sensitiv

Når du er særligt sensitiv mangler du i nogen grad filter, så du tager flere indtryk ind og kombineret med din intelligens, kan du typisk også bruge mere tid på at bearbejde indtryk, fortolke, analyse og vende og dreje, hvad de andre har sagt og gjort i løbet af en dag.

Det betyder, at du er på overarbejde, når du er sammen med mange mennesker i længere tid. Hvis du ikke lytter til dit behov for at trække dig og få ro, kan du – måske ret pludseligt – blive overstimuleret, irritabel og bide ad andre. Du kan måske bevare selvkontrollen på studiet eller jobbet, men så snart du kommer hjem og føler dig mere tryg, krakelerer facaden – og ofte er det alt det negative, du har bidt i dig og fundet dig i, som vælter ud.

Læs Særligt begavet og særligt sårbar

 

Og ambivert – både introvert og ekstrovert

I modsætning til hvad diverse tests viser, så er man ikke enten introvert eller ekstrovert. Psykiateren C.G. Jung, som i starten af 1900-tallet opdagede, at hans patienter havde forskellig orientering – indad mod indre tanker og billeder eller udad mod omverdenen – skrev faktisk i 1920, at de fleste er begge dele.

Læs Kan man være både introvert og ekstrovert?

 

Både begavet, sensitiv og ambivert

Når du både er begavet, særligt sensitiv og ambivert, betyder det, at du har flere “sociale gear” at skifte imellem – og jo højere IQ, du har, desto hurtigere kan du sandsynligvis skifte. Her er nogle af de forskellige kombinationer:

  • Begavet og ekstrovert – du nyder at være sammen med andre begavede, udveksle ideer og tanker, tænke højt og få kvalificeret modspil fra andre
  • Begavet og introvert – du foretrækker at tale med og være sammen med en person eller få personer ad gangen og helst nogen, du kender, og som deler dine særlige interesser
  • Begavet og sensitiv – du forholder dig meget til dem, du omgås, til hvad de siger og gør, og forsøger sikkert at forstå hvorfor, hvad de mener og hvad der ligger bag
  • Sensitiv og introvert – du skal helst ikke være sammen med for mange mennesker og slet ikke lang tid ad gangen, for så bliver du overstimuleret og drænet for energi
  • Sensitiv og ekstrovert – på den ene side nyder du at være sammen med og få input fra andre, fordi det giver dig energi, på den anden side får du hurtigt nok eller for meget, så du bliver overstimuleret og udkørt

Det er nemt at forestille sig, at andre kan blive forvirrede, hvis du f.eks. skifter fra begavet og ekstrovert til sensitiv og introvert. Det ene øjeblik er du livligt snakkende og meget social, det næste øjeblik klapper du i som en østers og trækker dig.

Kender du det?
Hvordan og hvornår skifter du?
Hvordan reagerer de andre på det?

Læs evt. også

 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading