+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Her er syv typiske spørgsmål fra højt intelligente, der har fået tal på deres IQ. Få nogle af svarene og forklaringerne her.

 

1. Hvorfor er jeg så ikke blevet direktør?

“Hvis jeg virkelig er så intelligent – og det ikke bare er en børnetest – hvorfor er jeg så ikke blevet direktør, ligesom mine venner?”

Det, at dine venner er direktører, bekræfter faktisk, at du er højt begavet, fordi direktører typisk er mellem de 5% bedst begavede. Men høj intelligens følges tit med en meget veludviklet retfærdighedssans og derfor tit en uvillighed til at gå på kompromis med dine værdier – så du spiller ikke det politiske spil, som er nødvendigt. Du er sikkert også for ærlig og for utålmodig.

Læs 4 grunde til at begavede ikke gør karriere

2. Hvorfor kan jeg så ikke tage mig sammen?

“Hvis jeg er så intelligent, hvorfor kan jeg så ikke tage mig sammen og få gjort mit arbejde?”

Det har ikke noget med din intelligens at gøre, men det kan hænge sammen med dit præstationsmønster – at du ikke præsterer stabilt.

Læs 3 grunde til, at du har svært ved at komme i gang

3. Hvorfor fik jeg så ikke gode karakterer i skolen?

“Hvis jeg virkelig er så intelligent, hvorfor fik jeg så ikke bedre karakterer i skolen?”

Rigtig mange højt begavede er ikke blevet tilstrækkeligt udfordret i folkeskolen, så de kom igennem uden at lave lektier, men fik alligevel nogenlunde karakterer. Senere i uddannelsessystemet – på gymnasiet eller universitet – møder de så muren, fordi de ikke har været vant til at læse lektier eller skulle yde en indsats. De mangler ofte de gode arbejdsvaner, som gør, at de kan følge med. Og så føler de sig i øvrigt dovne, fordi de ikke kan motivere sig selv til at være lige så flittige som deres medstuderende.

Læs 8 grunde til at begavede ikke bruger deres potentiale

4. Hvorfor kan jeg så ikke forklare mig?

“Hvis jeg er så begavet, hvorfor kan jeg så ikke forklare mig, så de andre kan forstå det?”

Der er en klar tendens til at mange begavede springer direkte fra A til Z – direkte til løsningen eller konklusionen – uden mellemregninger. Og så sidder de andre og ligner en flok spørgsmålstegn. For hvad med K? Hvad med P? Hvorfor mener du, at det skal være Z? Hvordan er du kommet frem til det? De andre har simpelthen brug for nogle flere mellemregninger.

Læs Belastende begavet – Forstår de ikke, hvad du siger? 

5. Hvorfor føler jeg mig så tit dum?!

“Hvis jeg er så intelligent, hvorfor føler jeg mig så tit så dum, når jeg er sammen med andre? Når jeg siger noget, så ignorerer de mig, snakker videre, og så på et tidspunkt efter en længere diskussion er der en anden, der siger det samme, som jeg sagde fra starten – og så synes de andre, at det er helt genialt, det han siger!”

Her er svaret helt enkelt, at de ikke kunne følge dig, at de har brug for nogle flere mellemregninger og diskussionen for at nå frem til det, du gennemskuede fra starten. Så det hænger tit sammen med, at du springer fra A til Z. Mere specifik kan det også hænge sammen med, at du bruger nogle ord eller billeder, som de ikke forstå eller kan relatere sig til – før de har haft lejlighed til at formulere det med deres egne ord. For dig er de to formuleringer ens, men det er det ikke for dem. De kan altså ikke gøre for det, lige så lidt som du kan. Og det betyder ikke, at du er dum. Tværtimod.

Læs Fri os for gruppearbejde!

6. Hvorfor er jeg så dårlig til matematik?

“Kan man godt være godt begavet og dårligt begavet på andre områder?” (søgeord fra bloggen)

Ja, det kan man sagtens. Man kan eksempelvis være højt sprogligt begavet, men mindre matematisk begavet – eller omvendt. Man kan også være højt begavet motorisk/kinæstetisk, musisk og sprogligt, men score lavt i en intelligenstest, der måler paratviden og matematiske evner. Udfordringen for de begavede er faktisk tit, at de er begavet på flere områder, men uddannelsessystemet forudsætter specialisering – og det gør det ualmindeligt svært at vælge uddannelse.

Læs Intelligent – hvis bare jeg havde vidst det noget før

7. Hvorfor har jeg så ikke klaret mig bedre?

“Hvis jeg er så intelligent, hvorfor har jeg så ikke fundet et job, som jeg kan trives med?”

Der er desværre ingen sammenhæng imellem høj IQ og karriere, ligesom det langt fra er alle med en høj IQ, der får gennemført en videregående uddannelse. Der kan være mange forklaringer, men en af dem kan være dårlige oplevelser i skoletiden, mobning og lav selvtillid/lavt selvværd. Både i uddannelsessystemet og på arbejdspladserne er det en klar fordel at være som de fleste – for at kunne kommunikere og begå sig socialt. Hvis du er mellem de 3% bedst begavede, så er du faktuelt anderledes en 97% af dem, du møder tilfældigt i dit liv. Længere oppe i uddannelsessystemet er den gennemsnitlige IQ selvfølgelig højere, men dem der (ifølge en metaundersøgelse) klarer sig bedst er stadig dem, der intelligensmæssigt ligger i den øvre ende af normalområdet.

Læs 4 grunde til at begavede er uden for arbejdsmarkedet

Test selv, om du er Belastende begavet

Læs også:

Jeg tør ikke få min IQ testet
Hvad kan man bruge en høj IQ til?
Hjælp mit barn er begavet – og måske er jeg også?! 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading