- Skal du kunne argumentere rationelt og objektivt for alt, hvad du gør og mener?
- Kan du altid se en sag fra mange sider – især fra de andres?
- Har du svært ved at vide, om du kan lide eller ikke lide andre?
- Vil du helst være på god fod med alle?
- Forventer du af dig selv, at du behandler alle lige høfligt og hensynsfuldt – uanset hvad?
- Kan andre overskride dine grænser, uden at du opdager det?
Så er du sandsynligvis en sensitiv tænketype – og du er langt fra den eneste.
Sensitiv tænketype – tager det hele ind og tænker over alt
I personlighedstesten ses sensitiviteten som:
- Lav score på mental modstandskraft – du mangler i nogen grad filter, så kritik og modgang rammer hårdere, ligesom du nemt kan komme til at tage ting personligt
- Lav score på personlig bearbejdning – du vender og drejer, fortolker, analyserer og bruger længere tid på at bearbejde dagens indtryk, hvad andre siger og gør
- Evt. høj score på empati – så du har antennerne langt ude og opfanger stemninger og andres humørsvingninger
Kombinerer man det med en høj IQ og en præference for tænkning jf. Jungs typologi, får du en øget tendens til at analysere og forholde dig objektiv til din omverden.
I personlighedstesten ses tænke-præferencen som:
- Høj score på upartisk/neutral – du er tilbøjelig til at se en sag fra mange sider og forholde dig objektivt analyserende og neutralt til emnet
Nogle gange er det så ekstremt, at du faktisk ikke ved, hvad du selv mener. Om noget.
Som sensitiv tager du alle indtryk ind, og som tænketype forsøger du at forholde dig neutral og objektivt analyserende til dem.
Læs også: Kan man både være sensitiv og tænke alt for meget?
Den hensynsfulde diplomat
Som sensitiv kan du have ekstra behov for at undgå konflikter og konfrontationer, fordi det simpelthen er hårdere for dig og kræver længere tid og mere energi for dig at komme over. Derfor møder jeg mange, som i personlighedstesten også:
- Scorer højt på diplomatisk sans – så budskaberne pakkes omhyggeligt ind for at undgå at støde eller såre andre, som man tror er lige så sensitive som en selv
- Scorer højt på hensyntagen – og i virkeligheden tager alle de hensyn til andre, som de ville ønske, at andre tog til dem
- Scorer højt på udtrykt positivitet – og derfor altid er positiv, rosende, anerkendende og coachende i sin feedback, selvom de måske synes, at de andres arbejde er noget sjusk
Hvis du er en hensynsfuld diplomat, er du typisk venlig, hjælpsom og vellidt af dine kolleger. Eller du er vennernes ven, der gør alt for alle og har svært ved at sige nej.
Det kan hænge sammen med, at du har ekstra behov for bekræftelse eller er bange for, at de andre ikke kan lide dig og måske lige frem ekskluderer dig fra fællesskabet. Det kan igen hænge sammen med både din personlighed og din opvækst – om du har grundlagt et bestemt adfærdsmønster, som beskytter dig, men ikke nødvendigvis bliver ved at være hensigtsmæssig.
Læs også:
Er du bange for, at de andre ikke kan lide dig?
Alt for sensitiv og alt for flink
Skal du kunne lide alle og finde dig i alt?
Hvis du har en kombination af flere af disse personlighedstræk er der samtidig en del, som du kan have ekstra svært ved.
Som sensitiv kan du have svært ved at tage konfrontationer, håndtere personlige konflikter eller markere dine grænser. Så du finder dig i for meget. Nogle gange alt, alt for meget.
Som tænketype kan du have svært ved at finde ud af, hvad du egentlig selv mener – helt subjektivt – og det kan tage meget, meget lang tid for dig at erkende, at der er en person, som du faktisk ikke bryder dig om. Så du bliver i relationer, der ikke er gode for dig og/eller dræner dig for energi.
Som hensynsfuld diplomat kan det være ualmindeligt svært for dig at få sagt fra. Og måske også at finde ud af, hvad du selv har behov for.
Hvad er konsekvensen?
Du kan ganske enkelt være så meget oppe i dit hoved og lade din fornuft herske enerådigt, så kroppen er blevet et besværligt appendix, og du helt har mistet kontakten med dine følelser – eller sympatier/antipatier.
Og så har vi balladen!
For så ved du ikke længere, hvad du har behov for eller ej.
Du ved ikke, hvem det er godt for dig at omgås eller ej.
Du er ude af stand til at sige, hvad du mener.
Dine personlige værdier kan ikke guide dig i dine beslutninger, ligesom kroppen ikke kan advare dig om, at du befinder dig i en ubehagelig situation, der ikke er god for dig.
Der er med andre ord rigtig lang vej hjem. Til dig selv.
Til gengæld er der en guldkrukke for enden af regnbuen og din personlige udviklingsrejse:
Du hviler i dig selv, er autentisk og kan assertivt udtrykke din ærlige mening.
Læs også:
Hvad gør du, når relationen ikke er god for dig?
Særligt sensitiv – hænger du fast i fortiden?
Tør du se sorgen i øjnene og føle dine følelser?
Hej Ann,
Jeg har lige fundet din side i dag. Det er spændende, det du skriver om og arbejder med 🙂 Der er helt sikkert brug for sådane en side her for os særligt sensitive! Jeg kunne ikke læse mig frem til at du er uddannet psykolog, men har taget forskellige kurser? Er der en årsag til, at du ikke har taget en “konventionel” uddannelse i arbejdet med andre mennesker?
Jeg synes det er super fedt, at du har gået en anden vej, for jeg har samme drøm, så vil helt sikkert vende tilbage hertil og få inspiration 🙂
Håber du vil kigge forbi min hjemmeside, hvor jeg skriver om personlig udvikling, forbindelse med min egen erfaring med angst, især.
Kh Matilde
Hej Matilde,
Tak for din kommentar.
Siden 1999 har jeg arbejdet med rekruttering, tests og som Human Resources Manager teoretisk supplereret med en HD i Organisation & Ledelse og analytisk psykologi på Jung Instituttet. Da jeg ikke er psykolog, arbejder jeg ikke med psykisk syge eller diagnoser. Mit arbejde består primært i at hjælpe de begavede og/eller særligt sensitive med at udviklkle og bruge deres potentiale, ligesom min tilgang er praktisk, konkret og løsningsorienteret med fokus på, at de kan fungere bedre i fremtiden både professionelt og privat.
Bedste hilsner
Ann C.
Hej Ann.
Jeg fandt din side i nat da jeg ikke kunne sove, og tog testen for om jeg er belastende begavet. Det er jeg i høj grad viste testen. Samtidig fandt jeg for et år siden ud af, at der er noget som hedder særligt sensitiv, og det er jeg også. Mange ting faldt på plads for mig, da jeg fandt ud af, hvorfor jeg altid har følt mig anderledes, haft behov for at trække mig m.m. Jeg lå i folkeskolen som den bedste i klassen alle 10 år. Derefter gad jeg ikke ungdomsuddannelse. Tænkte vel det var lige så kedeligt som de 10 år i skolen. Brugte min ungdom på at rejse, opleve andre kulturer og lærte hurtigt flere sprog til husbehov. Havde brug for nye indput. Tog en uddannelse som pædagog så jeg nu i over 20 år har brugt min kreativitet i en SFO. Har på arbejdet prøvet flere forskellige områder, for at få nye udfordringer. Bl.a. stået for kontakten til de tosprogede familier, været mentor for unge udsendt af jobkontoret, stået alene med musikundervisningen i flere af de små klasser, da jeg spiller på flere instrumenter. Jeg står for at skrive artikler til lokalavisen, når der sker noget i institutionen, tage billeder, sætte opslag ind på institutionens hjemmeside. I min fritid er jeg kirkesanger-vikar, jeg maler malerier og har udstillinger. De sidste 6 år har jeg dog mere taget portrætfotos, bryllupsfotograferinger og konfirmandfotograferinger. Tager kurser i Photo Shop. I øjeblikket læser jeg en fuld HF som selvstuderende i min fritid ved siden af alt det andet (fotografere, male, have juniorklub,synge i kirken, madkursus for flygtninge, være mor og ægtefælle). Da jeg skulle op i psykologi B i juni læste jeg hele årets pensum på 10 dage, og gik op og fik 10. Jeg vil gerne videre og leger med tanken om at blive leder. Tage et ledermodul/grundforløb, men…… egner jeg mig til det når jeg er særlig sensitiv og helst vil undgå konflikter, men samtidig kan mærke når nogen ikke har det godt. Jeg vil gerne være med i beslutningsprocessen, og være med til at præge og tænke ud af boksen. Jeg trives med orden og at lave skemaer for al ting på computer, så bl.a. af de grunde vil jeg gerne være leder. Hvad tænker du om alt det her?
Venlig hilsen en 50 årig kvinde.
Hej Birgitte,
Tak for din kommentar, som jeg håber, at andre også kan få glæde af.
Jeg tænker tænker først og fremmest, at du minder om mange andre begavede, jeg har mødt og talt med. Og at det er dejligt, at du bliver ved at kaste dig ud i noget nyt og udfordrer dig selv. Bliv endelig ved med det. Også som leder. Men når du er leder, bliver du nødt til at sænke overlæggeren – så både andre og du selv kan komme over den.
Venlig hilsen
Ann C.
Tidligere leder og HR Manager