+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Derfor kan du ikke bare slippe kontrollen

Du har sikkert fået det at vide mange gange af velmenende mennesker omkring dig:

Det skal nok gå.

Du klarer dig jo altid så fint.

Du skal da bare slappe af og tage tingene, som de kommer.

Ja tak, det kan de sagtens sige! For de har det jo ikke, sådan som du har det. Faktisk er de slet ikke i nærheden af at kunne forstå, hvordan det er inde i dig, i dit kaos af tanker og følelser, som du hele tiden kæmper for at holde styr på.

Hvis du slipper kontrollen, så bryder alting sammen. Inde i dig.
Eller du går i udbrud, som en indædt vulkan, der pludselig lader alt vælte ud.

Derfor er det bedre at tage dig sammen og bide tingene i dig. Endnu en gang. For så går det måske trods alt. Nogenlunde.

Faktisk er der 4 grunde til, at du ikke bare kan gøre, som de siger, men er nødt til at fortsætte som hidtil. Også selvom det bliver mere hårdt for hver gang.

 

4 grunde til, at du ikke kan slippe kontrollen

Helt basalt er der fire gode grunde til, at du ikke bare kan slappe af og lade tingene gå, som de nu kan gå.

 1. Din personlighed og bagage
 2. Dine nære relationer
 3. Dit handlingsmønster
 4. Din frygt

 

Ad 1. Din personlighed og din bagage gør det svært

En stor del af forklaringen kan ses i personlighedstesten:

 • Høj score på planlægning, ordenssans og/eller detaljer – du har en høj standard for mange ting
 • Høj score på ansvarstagen – du kommer til at tage meget på dig, også uden at blive bedt om det
 • Lav score på positiv bedømmelse af andres arbejde – du er ikke ligefrem imponeret over andres indsats
 • Høj score på selvstændig beslutningstagen (=selvtillid) og dominans – du foretrækker selv at træffe beslutningerne, så du er sikker på at få det på din måde og dermed undgå at miste kontrollen.

Dertil kommer så din personlige bagage af dårlige erfaringer, traumer og oplevelser af svigt, som gør, at du grundlæggende har svært ved at stole på, at tingene nok skal gå godt, at andre selvfølgelig påtager sig deres del af ansvaret og gør det, de har sagt eller lovet. Du skal ikke have oplevet ret mange gentagelser fra den kant, før din tillidskonto går i nul eller får et overtræk.

 

Ad 2. Dine nære relationer modarbejder dig

Dine relationer – især de nære af dem – har været og er sikkert stadig forvænte med et højt service-niveau. Så de modarbejder dig – bevidst eller ubevidst.

Hvis du uden varsel trækker tandhjulene til dig, fordi du ikke længere vil eller kan fortsætte jeres rolle- og arbejdsfordeling, så har du balladen. Typisk sker der en af tre ting, når du begynder at arbejde med dig selv og ændre på tingene:

 1. De går totalt i selvsving, fordi du ikke længere er der til at give dem det vante med- og modspil, servicere, tage ansvaret, sørge for at alle (andre) får det på deres måde, glatte ud, smile, rydde op og undgå ubehagelige scener.
 2. De forsøger alt, hvad de kan at få dig tilbage i din gamle rolle som den ansvarlige, den skyldige, den urimelige, eller hvilken overskriften din rolle i familiedramaet nu har.
 3. De går til angreb på dig, fordi du har tilladt dig at forsøge at afvige fra det, der efter deres mening har fungeret upåklageligt i årevis, ja måske det meste af dit og deres liv.

Så nej, du skal ikke tro, at du kan slippe kontrollen og lade stå til. Eller bare ændre lidt på Plejer.

 

Ad 3. Dit handlingsmønster beskytter dig mod noget, der er værre

Da du oprindeligt tillagde dig dit nuværende handlingsmønster, gav det rigtigt god mening. Fordi det beskyttede dig mod at blive udstødt af familien eller blive en outsider i klassen.

Når du prøver på at ændre din adfærd, er du instinktivt sikker på, at det, du sørgede for at undgå dengang, vil ske i den sociale sammenhæng, du indgår i nu.

Det er som at blive ved med at løbe den forkerte vej op ad rulletrappen: Hårdt og udmattende. Og du ender præcist det samme sted hver gang.

Men dit mønster er så grundigt indarbejdet, som en endeløs negativ cirkel eller spiral. Du ved præcist, hvad der sker, og hvordan de andre reagerer. Forudsigeligheden giver dig en følelse af kontrol.

Du har slet ikke fået øje på den anden rulletrappe, som stille og roligt kunne føre dig derhen, hvor du allerhelst vil være. Den mulighed har aldrig eksisteret. Fordi dit handlingsmønster er styret af et ubevidst valg, du slet ikke opdager. Og derfor blot gentager.

Som understøttende supplement kan du have et tankemønster, der holder dig fast i en bestemt selvopfattelse. Så du ikke får den tanke, at noget kunne være anderledes, end det altid har været.

 

Ad 4. Din frygt overbeviser dig om, at forandring er farlig

Din frygt er også din beskytter. Den sørger for, at du ikke begår de samme fejl igen. Den gør dig forsigtig og påpasselig. Den har passet på dig og sørget for, at du har overlevet og er kommet dertil, hvor du er nu.

Men det er også din frygt, der forhindrer dig i at komme videre med dit liv. Den holder dig fast og overbeviser dig om, at det er bedst, hvis alt bliver ved med at være, som det var engang. For så sker der ikke noget uforudset eller farligt.

Kontrollen er din personlige forsikring imod frygten.

 

Den gode nyhed

Jeg ved godt, at det kan komme til at lyde ret håbløst, men det er det faktisk ikke. Den gode nyhed er nemlig, at du godt kan ændre det – selv om det kan være besværligt og tage tid.

Personligheden er som et græsk tempel, hvor du kan reparere eller justere på en til to forvitrede søjler (=personlighedstræk) ad gangen. Dit livs tunge rygsæk kan tømmes, og derefter kan du bevidst vælge, hvad du vælger at tage med dig videre. Du kan slippe fortiden.

Dine relationer kan du også arbejde med efterhånden som du bliver mere bevidst, reflekterer og begynder at handle anderledes. Du kan f.eks. arbejde med dine skyggesider.

Dine mønstre kan ændres. Dit handlingsmønster kan brydes. Dine negative tanker om dig selv kan ændres med en mental U-vending. Nye konstruktive handlinger og tanker kan læres, ligesom alternative handlinger kan afprøves og trænes.

Din frygt kan overvindes, når du forstår, hvad den beskyttede dig imod. Når du er klar til at træde et lille skridt ud af din tryghedszone og udfordre dig selv.

Når du er parat til forandringen. Og til gradvist at slippe kontrollen.

Du kan gøre det trin for trin – og få den støtte, du har brug for undervejs i processen.

Læs evt. også: