+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

4 svar på, hvorfor er det så svært for begavede at få hjælp

Baseret på mine mere end 10 års erfaring med at hjælpe de 10 % bedst begavede, får du her nogle svar på, hvorfor det kan være så svært for begavede som dig at få hjælp.

Det korte svar: Fordi intelligensen ikke går over.

Det kække svar: It takes one to know one…

Det faglige svar: Fordi de fejlagtigt tror, at de kan hjælpe dig med de værktøjer, tips og metoder, der virker for den brede midtergruppe.

Det uddybede svar: Som begavet rummer du en langt større kompleksitet, mange flere kognitive nuancer og personlige facetter, som bl.a. gør, at dine problemstillinger er mere sammensatte, du har et højere abstraktionsniveau i fortolkningen af dine udfordringer og ser flere undtagelser end regler. Derfor er du også langt mere kompliceret at hjælpe end gennemsnitligt begavede. I hvert fald indtil personen har knækket koden og forstår verden set fra dit perspektiv.

Uanset svaret: Når du har brug for hjælp, vil du virkelig gerne hjælpes! Men det er ikke altid ensbetydende med, at du også er i stand til at hjælpe dig selv eller gøre det, som det kræver at komme videre. Især ikke hvis der samtidig er en eller flere diagnoser inde over.

 

Hvorfor er det så svært for begavede at slippe impostor-fænomenet?

Det korte svar: Fordi en væsentlig del af impostor-fænomenet netop hænger sammen med den høje IQ.

Det kvikke svar: Du kan ikke forstå, hvordan noget kan være så nemt, så du tror, du har snydt eller misforstået noget.

Det paradoksale svar: Du tror ikke selv på, at du er begavede. Og måske er du en af de “impostor-impostor-ramte”, der ikke selv mener, du har ret til at kalde dig impostor-ramt og bruge den forklaring på dine udfordringer på jobbet, studiet og i livet generelt.

Det uddybede svar: Du ved med dig selv, at du har potentialet og evnerne til at kunne præstere på højt niveau. Derfor har du tårnhøje forventninger til dig selv og pålægger dig selv at skulle toppræstere – hver evig eneste gang! Samtidig har du lavt selvværd affødt af oplevelsen af at være forkert, anderledes og aldrig rigtigt passe ind nogen steder…

Jeg vil helst ikke give generelle tips, fordi årsagerne til impostor-fænomenet er både individuelle og sammensatte. Et enkelt tip eller tre kan ikke fixe et helt livs lavt selvværd. Tværtimod kan det gøre dig mere fortvivlet, at du “heller ikke kan finde ud af at følge et simpelt tip”.

Prøv selv Impostor-testen

 

Hvorfor er det så svært for begavede at få hjælp med angst?

Mange af de begavede får at vide, at de overtænker og har tankemylder. Herefter går hjælpen ud på at stoppe og begrænse tankene. Men det kan man ikke. Som begavet har du ganske enkelt evnerne til at tænke dybere over tingene, reflektere mere, analysere grundigere, se flere komplekse sammenhænge osv. samtidig med at du associerer og tænker hurtigere end gennemsnittet af befolkningen.

Netop derfor kan frygten for alt, som kan gå galt, løbe løbsk. Spekulationer og bekymringer kan galoppere rundt i hjernen som vilde heste, der er umulige at tæmme.

Når de begavede arbejder med mindfulness eller lignende, hjælper det måske delvist – i en periode. Vejrtrækningsøvelser og meditation har også en positiv effekt.

Men grundlæggende galoperer de vilde heste af sted i alle retninger, så snart de bliver sluppet løs. Og det gør de før eller siden. F.eks. når du lægger hovedet på puden i håbet om at kunne sove. Eller hvis det lykkes dig at falde i søvn, kan du vågne midt om natten, fordi bekymringerne arbejdede videre i det ubevidste.

 

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du vågner eller ikke kan falde i søvn pga. bekymringer, kan det hjælpe at stå op og skrive alle dine værste bekymringer ned – få dem ud af hovedet og ned på papiret.

Intensiv motion som at køre på mountainbike, spille basketball eller squash kræver så megen koncentration og går så hurtigt, at du ikke kan nå at tænke angstfyldte tanker samtidigt. I hvert fald ikke uden at styrte…

Triviel motion som gåture, motionsløb i samme tempo, banesvømning, cross-trainer, romaskine og landevejscykling kan til gengæld få kroppen i en triviel rytme, som kan gøre, at hjernen kommer i frigear.

Endelig er det bedre at spille et udfordrende spil på computer eller mobil, end det er at lade tankerne kredse om bekymrende problemstillinger.

Hvad der virker for dig og hvornår, ja, det må du prøve dig frem med. Og at acceptere dig selv – som du nu er inklusiv din høje IQ – er det første vigtige skridt i den rigtige retning.

Det kan også være rart at møde ligesindede. Det kan du f.eks. gøre i min fantastiske Facebook-gruppe Potentialefabrikken (over 1.500 medlemmer d.d.). Janteloven er formelt afskaffet, og der er en befriende gensidig forståelse og genkendelighed medlemmerne imellem.

Du er altid velkommen til at kontakte mig og booke en tid til en snak om det, der fylder hos dig for tiden og forhindrer dig i at have et godt (arbejds)liv.

Læs evt. også:

 

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading