+45 23 93 48 41 AnnC@potentialefabrikken.dk

Foto: Ann C. Schødt

Er du nødt til at tilpasse dig?

I forlængelse af blogindlægget “Belastende begavet – føler du dig forkert?” kommer her et blogindlæg om at tilpasse sig. Tilpasning er også emnet for min 2. “Salon for Enhjørninger”, hvor deltagerne er en håndplukket gruppe af 1%’ere, der har været i udviklingsforløb. Der synes nemlig at være en klar proportional sammenhæng mellem højden på IQ’en og behovet for/nødvendigheden af hele tiden at skulle tilpasse sig, hvilket ofte er en udfordring.

Det handler om i høj grad om at passe ind socialt. Alle de steder du kommer – professionelt og privat. Det handler om at gøre som de andre. Hyle som de ulve du er iblandt.

Men hvad nu, hvis du ikke er en ulv, der kan hyle som de andre?
Hvad nu hvis du er en operasanger?
Eller en balletdanser, der bedst udtrykker dig med kroppen?
Eller en topnørdet forsker, der hverken kan hyle eller danse?

Hvad gør du så?

Det lykkes for de fleste af de 10 % bedst begavede at tilpasse sig. I deres opvækst udvikler de særlige overlevelsesstrategier for at passe ind i familien og skolen. Senere bliver strategierne en del af deres måde at overleve på arbejdsmarkedet, i parforholdet og livet i det hele taget. Men nogle gange kan prisen måske være for høj?

Hvor meget og hvor længe kan du holde til at gå på kompromis og tilpasse dig?

 

Betaler du en høj pris for at tilpasse dig på jobbet?

Hvad nu, hvis du synes det er belastende at være sammen med andre mennesker? Hvis du har svært ved at regne ud, hvad din chef og kolleger forventer af dig. Hvis du hver dag presser dig selv maksimalt for at nå dine deadlines og komme igennem alle møderne. Hvis du får ondt i maven hver eneste mandag morgen, og søndagene er ødelagt af at grue for, om du kan leve op til endnu en uges præstationer…

Hvad nu, hvis du slet ikke kan se meningen med dine arbejdsopgaver eller det virksomheden laver? Hvis dine personlige værdier er så modsat ledelsens og virksomhedens praktiserede værdier. Hvis du drænes totalt for energi alene ved tanken om at skulle gå på kompromis med din integritet for at kunne løse dine basale arbejdsopgaver…

Hvor meget skal du bide i dig, tie om og affinde dig med for at komme igennem arbejdsdagen?

Hvad er prisen for, at du kan tilpasse dig på jobbet? 

Læs også: 4 grunde til at begavede ikke kan rette ind

 

Betaler du en høj pris for at tilpasse dig i parforholdet?

Enhver, der har været i et længerevarende parforhold, ved, hvor mange kompromisser og hvor meget tilpasning, det kræver. For mange par var forelskelsen primært styret af hormoner og det instinktive match, der er forudsætningen for, at man får lyst til at sætte børn i verden. Når først forelskelsens lettere vanvittige tilstand er fordampet, står du tilbage i en hverdag af en helt anden karakter. Herefter er det oftest fornuften, der tager over.

Tilværelsen med små børn er en prøvelse for ethvert parforhold. Fordi dine egne behov nødvendigvis kommer i anden – eller tredje, fjerde – række. Manglen på søvn og ro kan gøre dig umenneskeligt træt og hudløs. Følelsesmæssigt kan du gennemgå hele skalaen fra at have lyst til at smide ungen ud ad vinduet fra 5. sal til få minutter senere at føle, du er blevet velsignet med verdens dejligste baby!

Men parforholdet kræver stor tilpasning uanset, om du har fået børn eller ej. Du har med stor sandsynlighed fundet en partner, der på nogle punkter matcher dig og på andre er din diametrale modsætning. Det kan både få dig til at blive fascineret og forelsket, men det kan også være et kæmpe irritationsmoment. Grundlæggende er jeres forskelle dog en kilde til personlig udvikling, når du skal begynde at rumme eller udvikle din partners karaktertræk hos dig selv.

Du kan føle dig mødt og matchet, eller du kan føle dig misforstået og uforløst. Fordi din partners IQ ikke er helt på niveau med din. Det kan også være et spørgsmål om, at I har vidt forskellige måder at udtrykke og opleve kærlighed: 7 Love Languages

I parforholdet kan tilpasningen handle om kompromisser – du tilsidesætter dine egne behov og/eller gemmer sider af dig selv grundigt væk.

Har du betalt en høj pris for at tilpasse dig i parforholdet og skjule sider af dig selv?

 

Betaler du en høj pris for at passe ind socialt?

En høj IQ kan komme til udtryk på flere måder og områder. I personlighedstesten er der en klar tendens til at de mest begavede bruger hele skalaen fra 0-100. For mange handler det om, at deres indre klaver er meget bredt, og de har mange tangenter at spille på. Når de er sammen med andre i sociale sammenhænge, vil de ofte opleve, at de er nødt til at begrænse sig til de midterste otte tangenter, som flertallet spiller på. Der kan både være lyse toner og mørke toner, andre ikke kommer i nærheden af.

De lyse toner kan være en intens begejstring for klassisk musik, historiske personer i en bestemt periode, mulighederne med en 3D-printer (de selv har samlet), avancerede strikkeopskrifter og lignende særlige interesser, som de dyrker i perioder.

De mørke toner kan være et behov for at drøfte dybere emner som ensomhed, dødsangst, intelligens (!) eller andre tabuiserede samtaleemner, ligesom mørke sider kan komme til udtryk gennem seksualiteten, præference for horrorfilm eller en teknisk passion for våben og krig.

Du kan have meget varierende interesser og zappe ufortrødent mellem emner i alle retninger. Du oplever måske, at andre bliver tavse, fordi de ikke kan følge dig, eller at de bliver stædigt ved med at tale om deres foretrukne tre emner. I begge tilfælde kan du komme til at kede dig og føle dig udenfor.

Hvad er prisen for, at du kan deltage i et socialt arrangement/fællesskab?

 

Hvad har du gjort for at tilpasse dig?

For at kunne være i din familie, i skolen, på arbejdspladsen, i parforholdet og sociale sammenhænge, har du skullet tilpasse dig. Det kan du have gjort på flere måder. Noget har ikke virket, og du er blevet ekskluderet af gruppen. Andet har virket lidt bedre, og du er blev tålt eller måske ligefrem rummet.

I dine forsøg på at tilpasse dig, har du sikkert udviklet en strategi for at det kunne lykkes bedst muligt.

Du kan f.eks. have en pleaser-strategi, hvor du skal gøre alle tilpas, tage hensyn, give dem ret og indrette dig efter flertallet eller den mest dominerende i gruppen, så du bliver accepteret som en del af gruppen.

Det kan også være en kontrolstrategi, hvor du skal have styr på alting, kunne forudse alt, hvad der kan gå galt og være klar til at håndtere det, så du undgår problemer og konflikter med de andre.

Eller du har tværtimod en isolationsstrategi, så du forholder dig tavs, ikke deltager i noget og i det hele taget undgår interaktion med andre, så du ikke risikerer at blive skuffet eller såret over at blive valgt fra.

Hvad har været din strategi? Hvad har du opnået eller undgået med netop den strategi?

 

Kan du gøre andet end at tilpasse dig?

Ja, det kan du faktisk. På et tidspunkt i dit liv har du måske nået et punkt, hvor prisen for at tilpasse dig er blevet for høj. Fordi du har mistet fornemmelsen af dig selv og hvem du egentlig er. Ikke længere kan mærke, hvad du vil eller føler.

Derfor er du nødt til at stoppe med at tilpasse dig og i stedet begynde at stå ved, den du er.

Når du ikke kan holde ud at tilpasse dig længere, får du brug for at ændre din strategi for samværet med andre. Jeg påstår ikke, at det er nemt. Tværtimod – jo længere tid, du har haft en bestemt strategi, desto sværere kan den være at ændre. Ligesom med indgroede vaner. Men: det kan lade sig gøre!

Det kræver en indsats. At du har et ønske og en vilje til at ændre noget i dit liv. At du har et vist mod.
Og så skal jeg nok støtte dig i processen, give dig selvindsigt, øvelser og værktøjer undervejs.

Skriv til mig, når du er klar – Annc@potentialefabrikken.dk – og lad os tage en indledende prøvesamtale.

Bedste hilsner
Ann C.

 

Læs evt. også:

Discover more from Belastende Begavet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading